Segon Festival Gastronòmic de Corpinnat
40 sopars, 50 xefs i 11 cellers de Corpinnat (si no saps què és Corpinnat llegeix aquest article) s’han aliat per reeditar el Festival Gastronòmic d’estiu del Penedès, que es farà del 15 de juny al 31 de juliol. És una aliança entre els cellers de Corpinnat (Gramona o Torelló Viticultors, entre d’altres), que ofereixen els espais a l’aire lliure, entre vinyes, en racons singulars, i les cuines de xefs com Xavier Pellicer, Carles Gaig o Quim Casellas.
La primera edició del Festival Gastronòmic va comptar amb 2472 assistents, 65 sopars, 59 restaurants i 10 cellers. “En moments difícils sempre surten bones idees -raona Ton Mata, president de Corpinnat a ENOTURISTA- I això s’ha anat demostrant al llarg de la història de la humanitat”. La pandèmia havia deixat els restaurants tocats de mort, obligats a tancar, a reduir taules i horaris. Els cellers, que els servien vins i escumosos van cedir “mig en broma, mig seriosament” els seus cellers als restaurants i als xefs per salvar la situació. Aire lliure, territori, paisatge, gastronomia i els vins més selectes dels cellers van acabar en que els seus organitzadors no dubten a qualificar d’”èxit rotund”.
Una proposta d'enoturisme al Penedès
El Festival s'ha presentat a la Sala Cotxeres del Palau Robert, amb Xavier Nadal i Ton Mata, dirigint la presentació en presència de nombrosos cuiners i dels cellers Corpinnat
Xavier Nadal, vicepresident de Corpinnat, creu que la fòrmula “gastronomia, bombolles, i espais singulars” s’havia de repetir. I així (re)neix aquest Festival, que sobretot vol ser “una proposta de territori”. Per Ton Mata, “és una manera d’atraure gent al Penedès en una època de l’any en què normalment queda buit, perquè tothom tendeix a anar a la platja, o el visitant que ve a Catalunya fa més turisme de ciutat”. És un festival del vi i gastronomia, que uneix els dos mons en un horitzó concret: el Penedès.
“És l’excel·lència gastronòmica i turística”, ha reblat el cuiner Carles Gaig, que va ser un dels restaurants que va participar l’any passat. El president de Corpinnat ha valorat les seves paraules: “l’excel·lència és el resultat de l’esforç, del treball, de l’estimació per a la terra, pel que fas, pel que sents, per tota la cadena: des de la persona que cultiva la vinya fins el que, finalment, intenta vendre l’ampolla”. Gaig, que ha avisat els seus col·leges que fogons que s’ho passaran “txupi”, ha assegurat que “la direcció dels vins escumosos i els cuiners van pel bon camí”. El Festival Gastronòmic Corpinnat ha creat experiències úniques, molt pensades, on cada plat es marida amb un escumós diferent, i s’acompanya d’una proposta d’enoturisme premium, com ara concerts, música, visites,...
Un acte de simbolisme que no es pot oblidar
Retrat de família dels cuiners que participen a la segona edició del Festival, amb Carles Gaig, Quim Casellas i Xavier Pellicer, entre molts d'altres
El xef Xavier Pellicer creu que el festival és “un acte de simbolisme”, perquè va suposar “una bombolla d’oxigen en moments molt complicats” per a la restauració. El xef repeteix entusiasmat, recordant durant la presentació que “és bo no oblidar d’on neix”. Mata creu que “en aquest punt connectem amb tots els xefs, cuineres i cuiners, que acostuma a ser gent molt apassionada per a la seva feina, que l’estimen molt”.
Una altra de les veus de la cuina és la de Quim Casellas, que recordava amb un somriure com va ser per ell deixar l’Empordà per traslladar-se al Penedès per cuinar. Casellas insisteix que “bombolles i gastronomia sempre són un bon maridatge”. I també agraeix el “bon feedback” que va rebre dels clients.
El cartell l'han dissenyat dos estudiants
El cartell d’enguany l’han fet dos alumnes de l’Escola d’Arts Arsenal de Vilafranca, que mostra colors que es difuminen, “interpel·lant els sentits”, segons el director del centre Albert Abella, que ha presentat el cartell amb el Cap d’Estudis, Ferran Bohé. Els seus autors són els estudiants Pau Hernàndez i Mònica Granero.
Consulta els restaurants participants al Festival Gastronòmic Corpinnat 2022
1918 Cuina de Mar
539 Plats Forts
Cal Mut.
Harry Weding
Cal Pere del Maset
Restaurant Massana
Cal Xim
Ca la Taverna
Carles Gaig
Casamar
Casanova restaurannt
Citrus del Tancat
Dakidaya
Denassus
Diferent
Divinum
El Cigró d'Or
El Convent
El Nou Urbisol
El Papà
Els Casals
Fishhh!
Fonda Xesc
Godard
Fragments Cafè
La Bonaigua
La Tropa
Le Clandestin
Le Maison Secall
Lluerna-Víctor Quintillà
Mare de la Font
Nomo
Osmosis
Pa i raïm
Plaça del Vi 7
Restaurant Arturo
Restaurant Sergi de Meià
Rincón de Pepe Hotel
Santa Fe
Shangai
Slos and low. Fran Beltri
Torpedo
Vicus
Vilagut
Xavier Pellicer
XerigotsLlegeix l’entrevista a Ton Mata publicada a ENOTURISTA. En uns dies us deixarem també en versió #enopodcast.
Totes les propostes enogastronòmiques del festival es poden reservar a la web del Festival Gastronòmic Corpinnat.