Sarah Jane Evans: "El Cava pot aportar el valor afegit de la sostenibilitat"

02 Maig 2022
Sarah Jane Evans:

Master of Wine i codirectora dels Decanter World Wide Awards

 

ENOENTREVISTA

Sarah Jane Evans és, tal vegada, la Master of Wine més divertida que hem conegut. Aquesta anglesa, mundialment reconeguda per ser  codirectora dels prestigiosos premis Decanter, ha conduït un tast de cinc caves de cellers que acaben de rebre el segell de viticultor integral per la DO Cava (Can Suriol del Castell, Alta Alella, Vins El Cep, Parès Baltà i Juve & Camps) seleccionats personalment per ella. La Master of Wine ha arribat amb una Moleskine de "Marquès de Riscal", fent broma sobre els molts viatges que ha de fer per la seva professió. Amb un estil àgil, desinhibit i entranyable (ella és periodista i escriptora), divertida com una Sra. Doubtfire, Evans ha recomanat als elaboradors que vagin més enllà de l'ecologia, que és un valor d'alt nivell agrícola, per reivindicar la sostenibilitat, com a pilar transversal en l'economia, els valors, els models productius i el futur. N'hem parlat en una deliciosa conversa a La Pedrera, el primer dia que visitava per dins aquesta obra d'Antoni Gaudí.

Sra Evans, és la seva primera vegada visitant La Pedrera?!

Sí, és curiós. He vingut moltes vegades a Barcelona. És una ciutat importantíssima i meravellosa. He estat a la Sagrada Família, però mai havia tingut temps per entrar a La Pedrera. I, ostres, és una meravella! Coneixia l’edifici, però no sabia que al fons, a baix, hi ha una sala de conferències on he pogut donar a conèixer cinc referències internacionals de cava.

Què pensen els anglesos del Cava?

Els anglesos bevem molt de cava. A Anglaterra no ens agrada pagar molts diners per les begudes. Llavors cal convèncer el món que darrera del cava hi ha molt més que els caves joves, de nou mesos. Al món hi ha una gran batalla amb el Prosecco, que de moment guanya la batalla d’un vi escumós una mica més dolç,...  Però el cava, igual que el Champagne, és mètode tradicional. És una cosa molt especial. Per sobre pot haver-hi categories de vins amb més temps en ampolla: de 15 a 18 mesos, fins a 120 mesos.

Què fa diferent al Cava?

L’important del cava també és que ve d’un país que es pot treballar en ecològic. Clar que s’han de fer servir tractaments, però hem de tenir confiança en elaborar vins ecològics, com els caves de Guarda o de Guarda Superior. Ara la DO Cava ha reconegut 13 cellers que treballen elaborant els seus vins de principi a fi. Potser pot resultar una mica tècnic el que dic, però és molt important. Al darrera, molts son famílies.

Vostè ha visitat alguns d'aquests cellers. Per exemple, quan ha presentat el primer cava del celler Can Suriol del Castell, ha mostrat imatges d’un camp amb compost i un carregador d’un cotxe elèctric. Valora que un celler doni un missatge a l’ampolla que sigui coherent amb el que veurà qui vagi a visitar-los?

Sí! Moltes vegades, quan vinc a visitar cellers veig compost. Com a turista pot resultar una mica curiós, però és una senyal que tenen cura del terrer. Que fan servir animals i compost per ajudar-los a fer un bon vi. Ara el món mostra un gran interès en la sostenibilitat.

Creu que el Cava pot oferir un valor diferencial amb la sostenibilitat? 

Sí! Fa unes setmanes estava a la Barcelona Wine Week. És veritat que el tema més important va ser la sostenibilitat. Tenir vinyes ecològiques sí..., però la sostenibilitat també és l’economia, la gent, la comunitat, com són els elaboradors... Jo crec que la sostenibilitat és un valor que Cava pot aportar al món.

Image
Evans ha mostrat una de les definicions dels tastadors dels Premis Decanter, parlant de l'estil de cava que sedueix els crítics

Quin camí ha de trobar el Cava al món, entre el Champagne i el Prosecco? 

Aquesta és la pregunta del milió. La resposta és difícil. La categoria de Cava de Paratge està al capdamunt de la piràmide de qualitat. Però jo veig, com a professional de la comunicació, que cal comunicar, comunicar, comunicar... Treballar amb sommeliers, que expliquin que un bon Cava és molt diferent del Prosecco. Un es pot collir a màquina. Darrera de l’altre hi ha una història molt important.

Creu que el consumidor no sap què hi ha darrera del Cava?

Sabem que ve de terrers molt coneguts a Espanya. Especialment per la gent que visita Barcelona i la zona del Cava, on prové el 95% del Cava. Pots passar el matí a la platja i la tarda bevent Cava. Pots visitar els museus de Barcelona, la Sagrada Família, les esglésies... i dinar amb una copa de Cava al davant d’unes delicioses tapes.

Què podem fer amb la gent que no pugui visitar Barcelona, en aquest cas?   

Hi ha molts cellers que tenen al seu packaging, a les etiquetes, una imatge de Barcelona. Jo ho he vist en vins de Codorníu i de Vilarnau. Dóna una imatge de colors del que és Barcelona. Això m’encanta! Sí que puc estar a Londres (on visc) amb una ampolla de Cava, i em puc imaginar que estic a Barcelona.