Sara Boldú: "Els pagesos volen la llibertat que els dóna la terra"

28 Abril 2022
Sara Boldú:

Foto de portada cedida per Sara Boldú. Títol: Celler Giol (Porrera)

 

“Els artistes van amb tractor”. És una declaració de principis i el nom d’un projecte artístic multimèdia (www.artistestractor.com) que homenatja la terra, la pagesia i l’acció humana sobre el paisatge. La Sara Boldú grava des del cel els pagesos que llauren, que seguen, que esporguen, que cullen, que veremen... i els mostra en vídeos on el tractor fa sanefes infinites sobre la terra. És una visió poc comuna: la terra des del cel. N'hem parlat en aquesta entrevista, que també pots escoltar en el nostre podcast al final de l'article.

Sara, com se t’acut?

Sóc de les Borges Blanques. Vinc d’un entorn rural. A casa som pagesos. Creïa que s’havia de fer aquest petit homenatge artístic a la pagesia.

Com pren forma la idea?

Comença al 2018, perquè m’agrada molt el tema de la imatge. Vaig buscar una manera artístca per fer fotos i vídeos de la cultura, i vaig pensar que amb els drons seria una manera diferent de veure la terra, els colors, la geometria, aquest patchwork que conformen els trossos i els arbres.

Image
Foto cedida per Sara Boldú,d'Artistes en tractor. Títol: Celler Matallonga, verema (Fulleda)


On comences a fer fotos?

Vaig començar el projecte a les Garrigues, que és la meva comarca. Tenim molts conreus: secà i regadiu: pomes, ametller, olis, vinyes. Vaig fer un viatge a les Garrigues buscant protagonistes de la terra i les seves obres d’art, que eren els seus camps. El 2019 vaig fer la primera exposició.

També parles amb les persones?

Tots els “artistes” (així els anomeno jo) els conec o els he conegut pel projecte. Són pagesos i pageses. Perquè no fos només una visió llunyana (pel dron) vaig voler donar veu a ells i elles i a la expo hi ha una part d’entrevistes on parlen de la seva vidaTots repeteixen que no sabrien estar en una oficina, que els encanta estar al tros i treballar al camp

Volen la llibertat que els dona la terra. El treball al camp és dur pel clima, però no ho canvien. Tot i la lluita, els preus i per dignificar la feina, ells no ho canvien.

És un estil de vida?

És una vocació. Per a molts, ve de família. I es passa de generacions. Es més difícil trobar algú que ho comenci. Per sort, hi ha gent jove que ens estan alimentant

Què et diuen quan els dius que els vas a gravar amb un dron?

Ells encantats. No interfereixo la seva feina. M’agrada donar voltes pels camps i trobar gent que treballa. Observo amb el dron i vaig buscant la imatge de dibuix que fan ells amb la feina. A tots els envio les fotos i els agrada molt tenir-les, i veure la perspectiva.

Image

Foto cedida per Sara Boldú d'Artistes en tractor. Títol: Gramona, Llaurar (Sant Sadurní d'Anoia)


Aproximes la feina del pagès...

 Quan llaures estàs enganxat a la terra... Quan el dron està a 100 metres veus tota la feina feta de potser tres hores. Encara que sigui llunyania, en el fons, la feina té una visió més engrandida.

Hi ha fotògrafs, com Sebastiao Salgado, que feien fotos en helicòpter...

L’helicòpter et permet fer moltes coses, però no parlar amb la gent. He vist moltes imatges i tot al final és font d’inspiració. El dron, com que no pots passar de 120 metres, és llunyà però no tant, ets pròxim a la terra.

Què et permet retratar?

Et dona la facilitat de crear imatges boniques. Per exemple, la floració a Aitona. Les fotos des del terra són precioses i elevat, no tant. La vinya també es veu més bonica més prop del terra. I les fulles amb el dron no s’acaba d’apreciar. 

Treballar amb el dron et limita?

La majoria de les imatges estan fetes a Lleida, amb menys limitacions. A Barcelona seria impossible pels aeroports. El Parc Natural del Delta has de demanar permís i potser te’l donen.

Quina foto t'ha costat més?

Tenia moltes ganes de fer la foto de la salinada del Delta de l'Ebre. Ells reivindiquen que és pagesia. És més lent i em van donar el permís. Hi ha una foto a l’exposició i és impressionant: tons roses, taronges...

A la teva web www.artistestractor.com estan les teves obres?
 
A la web hi ha un tastet, perquè si no, no ens mouríem de casa. Des del 2019 porto 30 exposicions per tot el territori català. Al l'instagram @artistestractor anuncio els llocs d’exposició. 

Image

Sara Boldú d'Artistes en tractor. Foto cedida

Les pròximes exposicions presencials de la primavera del 2022 són:

Del 28 de març al 20 de maig
Centre d’Educació Ambiental Can Coll del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Cerdanyola

Del 23 de maig al 7de juny
Santa Coloma de Cervelló

Del 10 de juny al 12 de juliol
Tiana


Del 6 de maig al 12 de juny
Aguilar de Segarra

Del 17 de juny al 10 de juliol
Granera


Escolta la secció de ràdio que li vam dedicar a aquest article dins del programa 'El podcast de l'enoturista'.