Meritxell Juvé: "L'enoturisme era la gran assignatura pendent de Juvé & Camps"

18 Gener 2022
Meritxell Juvé:

ENOENTREVISTA

Meritxell Juvé: "Els escumosos viuen un moment important i positiu: de renaixement"

El celler Juvé & Camps celebrarà els 100 primers anys amb un petit retard causat per la pandèmia. Tot i que la primera ampolla d'escumós es va elaborar el 1921, serà durant el 2022 que es commemorarà el gruix de l'agenda. En parlem amb la CEO, Meritxell Juvé, que bascula entre l'orgull i la responsabilitat, amb un punt de vertigen, sostenint el pastís amb 100 espelmes. El celler albira el futur amb les portes obertes. L'any 2021 van començar a oferir visites. Un enoturisme molt personalitzat, amb un qüestionari previ per atinar els gustos i saber els coneixements del visitant, buscant visites "molt experiencials". Amb Juvé també parlem del present i del futur del cava, de les llargues criançes i dels brut nature, marca de la casa. I finalment del seu paper com a dona dirigint un dels cellers més importants de l'Estat, en qualitat i volum.    

Aquest any Juvé & Camps celebra el centenari. Moltes felicitats! Com ho porten?

Moltes gràcies. La veritat és que bé. Dius el número i bé... quan mires enrere i penses que són 100 anys, quatre generacions i molts treballadors que han passat per la companyia... Sentim entre orgull i responsabilitat.

Un cert vertigen? 

Sí, és una bona paraula, perquè dius “ara, això ha de durar 100 anys més!” (riu) Potser això sí que dóna vertigen, i no complir 100 anys. 
 

"Complir 100 anys dóna un cert vertigen. Sentim entre orgull i responsabilitat, perquè dius "ara, això ha de durar 100 anys més!"


Hauríeu arribat als 100 anys si no haguéssiu estat un celler familiar?

No ho sé. Sí que sé que la família, i la contribució important de cadascuna de les generacions, ha sigut una de les principals raons per les quals Juvé & Camps pot celebrar el seu centenari. La família ha sigut un dels pilars. 

Quines celebracions tenen previstes amb el permís del Covid?

En realitat l’aniversari el vam fer l’any 2021, però ho hem ajornat per la casuística evident que hi ha ara mateix. També ens estem esperant a fer-ho més cap a finals d’any, precisament perquè les coses s’acabin d’aclarir. 
 


"Un gran acte central al celler d'Espiells al setembre o l'octubre"


Cent anys obliga a fer un aniversari més ambiciós... 

Sí, i com a bon aniversari hi ha d’haver un gran acte central, que volem fer al nostre celler d’Espiells, cap al mes de setembre o d'octubre... Encara està pendent de determinar. Tota celebració ha de tenir una bona festa!   

També una gira per Espanya per visitar grans xefs i sommeliers?

Sí, petits actes que s’aniran succeint aquest any. Havíem pensat a fer aquest tour a nivell nacional per exposar joies de la família, que fins ara no hem ofert al mercat. Volem donar-les a conèixer. A nivell internacional també ha sorgit interès...
 
"Hem pensat a fer petits actes per exposar joies de la familia que fins ara no hem ofert al mercat. En principi havia de ser a nivell nacional, però també ha sorgit interès internacional" 

 


Podran recuperar el 'Magnificat', que es fa cada dos anys?

La idea és fer-ho de manera normal, si és possible. Aquest esdeveniment bianual el fem amb la distribuïdora de la família, Primeras Marcas. Aquest any cadascuna de les marques de la casa vol contribuir i farà el seu regal a la casa mare. 
 


"Portem 100 anys entrant a les cases de la gent i no havíem deixat que entressin a la nostra"


Una altra de les novetats de l’any passat va ser obrir el celler a l’enoturisme...

Això era una de les grans assignatures pendents, sinó la gran assignatura pendent de Juvé & Camps!  Portem 100 anys entrant a les cases de la gent, compartint amb ells els seus moments més especials, i justament nosaltres no havíem deixat que la gent entrés a casa nostra. A nivell de restauració, molts professionals han passat per casa i això ha estat una de les eines principals de comunicació de l’empresa. Però no el client final. 
 

Image
La Ruta Gran Reserva, de Juvé & Camps, permet als visitants descobrir el procés d'elaboració dels escumosos. Imatge cedida per Juvé & Camps


Com està sent aquesta experiència?

Ha estat en un any de pandèmia i valorar-ho és molt complicat, perquè hem hagut d’obrir i tancar. Però estem molt contents de la resposta que estem tenint amb les reserves i el feedback de la gent amb el què s’està trobant quan ve a conèixer Juvé & Camps.
 

"A partir del març abril, ens agradaria començar a fer visites a les vinyes, que és la part més important. Crec que serà una gran sorpresa, perquè el nostre patrimoni vitícola és un gran desconegut"


Teniu previstes novetats?
 
Ara només es poden visitar les caves. Però pel març-abril de 2022, volem començar a fer la visita a les vinyes, que és la part més important. Crec que serà la gran sorpresa, perquè el nostre patrimoni vitivinícola és el gran desconegut de Juvé & Camps.

Heu apostat per un enoturisme de grups reduïts, amb reserva prèvia, en alguns casos amb grups privats. Esteu buscant un perfil d’enoturista que valori la qualitat?  

Hem volgut fer una visita molt experiencial. Volem que la persona que ens visita pugui conèixer més del procés d’elaboració. Que surti enriquit de la visita. Abans de venir els fem una petita enquesta per saber el seu grau de coneixement i què esperen de la visita.    

Així s’assoleix la màxima personalització?

No només això. Durant tota la visita tens un guia particular. Les visites són particulars. Vinguis amb dues persones o amb vuit persones tindràs un guia només per a tu.  Si són més de vuit persones ajustem els guies.
 

"Volem fer visites molt experiencials, qiue la gent pregunti i conegui. Fins i tot abans de venir els fem unes petites preguntes de quin és el seu nivell de coneixement i què esperen de la visita" 


Quants escumosos es tasten?

Busquem tres referències icòniques: gamma alta, gamma mitja i gamma d’entrada, perquè puguin entendre què fem. Volem que la persona que ens vingui a veure pugui preguntar tranquil·lament el que vulgui i surti sabent una mica més de què fem nosaltres i com són els escumosos a nivell nacional."El món dels escumosos viu un moment de renaixement"


En quin moment es troba el món dels escumosos?  

Crec que es troben en un moment important i positiu. Hi ha moltíssimes cases que cada vegada estan fent les coses més ben fetes. Hi ha molta vocació de treballar la vinya, de treballar les llargues criances, cosa que potser abans no era tan significatiu. Jo diria que estem en un moment de renaixement en positiu dels escumosos.

Image

Els caves de llarga criança i els brut nature són una marca de Juvé & Camps, que creuen que poden marcar les diferències. Foto: Juvé & Camps


Per què? 

Perquè estem veient coses que nosaltres fa molt de temps que ja estàvem fent, com l’aposta per la vinya. Juvé & Camps fa més de 50 o 60 anys que té el patrimoni vitivinícola que manté ara mateix. Això és una realitat i s’està intentant cada vegada més donar a conèixer el vinyar del Penedès i les diferències sobre què podem oferir nosaltres com a elaboradors d’escumosos. Crec que això és molt positiu.
 

"És molt positiu veure que cada vegada hi. ha més vocació a treballar la vinya i a fer llargues criances, cosa que abans no era tan significativa entre les diferents cases" 


Actualment, el 87% del cava és Cava de Guarda. Com aconseguir donar més prestigi a les llargues criances del cava de Guarda Superior, Reserva o Gran Reserva?

Crec que el moviment es demostra caminant. Estem anant en la bona direcció. Sí que és veritat que és una part molt petita de la piràmide dels escumosos nacional, però aquesta part petita cada vegada creix més. I això és important.
 


"El Brut Nature és un dels grans valors estratègics" 


Una altra de les apostes de Juvé & Camps és el brut nature. Això també pot diferenciar el Cava d’altres zones del món que elaborin escumosos de qualitat?

És un dels punts que més valorem estratègicament. I no només a nivell nacional, que som reconeguts com un dels principals productors de gran reserva brut nature, sinó a nivell internacional. Ens hem adonat que amb productes de només dos anys t’escullen el brut nature, que és una tipicitat nostra.

Per què som un lloc estratègic per elaborar escumosos brut nature?

Hi ha escumosos d’altres zones del món que per climatologia no s’ho poden permetre tant com nosaltres. El Brut Nature pot significar pels caves nacionals un ‘plus’ de qualitat i identificació.
 

"El Brut Nature pot significar un 'plus' de qualitat i identificació, que ens diferencïi d'altres zones productores del món"


Abans parlava del valor de la vinya en patrimoni, que és l’elaboració integral, l’aposta per l’ecologisme... El consumidor està disposat a pagar per elles?

T’haig de dir que sí. Nosaltres és el que hem fet tota la vida i se’ns ha significat per això! Realment la gent cada vegada està més disposada a pagar per productes de qualitat. I diferencia aquests productes.

Image
Meritxell Juvé considera que els productes ecològics, de qualitat i sostenibles compensen els preus més elevats en una botiga o restaurant. Foto: Juvé & Camps 


Heu notat una tendència?

Sí. Cada vegada el consumidor final és més gourmet i més coneixedor. Aquesta és una de les tendències que hem vist. Vol saber més del que li estàs oferint. Vol conèixer el terroir. La manera com elabores. Si ofereixes un producte de qualitat i el preu justifica la qualitat no hi ha d’haver-hi cap problema.

"Una de les tendències és que cada vegada el consumidor final és més gourmet i més coneixedor i vol saber més del que li estàs oferint"


"El Cava no té la representació gastronòmica que es mereix"


Fins a quin punt cal reivindicar el cava com un producte gastronòmic? 

El cava té una representació molt festiva, però no té la representació gastronòmica que es mereix. El cava és un producte extremadament gastronòmic, de la més alta qualitat. Justament el que perseguim en aquestes activitats que farem presentant-los a xefs i sommeliers és donar a conèixer el maridatge universal del cava a nivell internacional. No només amb la cuina nostra, sinó amb d’altres cuines del món. 
    

"Hem de donar a conèixer el maridatge universal del cava amb la nostra cuina i la internacional"


Vostè és la quarta generació d’elaboradors de la família Juvé. Però fa encara més anys que la seva família es dedica a la viticultura. Com és per vostè seguir aquesta tradició?

És un orgull i una responsabilitat molt important. Tinc la sort d’estar envoltada d’un equip fantàstic, de gent molt professional i competent. De gent amb molta trajectòria a la companyia, i gent que s’ha incorporat en aquesta última etapa. Ara el que hem de continuar construint per parlar dels pròxims 100 anys que venen, que és el nou repte."Sóc la primera dona en dirigir la companyia, però no la primera dona a contribuir"
 

Sempre va tenir clar que es dedicaria al món del vi, com sempre ho va tenir clar, per exemple, el seu pare?

A casa nostra el negoci sempre s’ha viscut com una part molt important de la família. És molt difícil separar la família del negoci familiar. Quan jo era petita els estius els passava a la vinya perquè era època de collita. Els hiverns recordo anar amb el cotxe del meu pare a repartir a les persones que s’havien quedat sense cava a l´últim minut. 

Image

Joan Juvé i Meritxell Juvé en una imatge a les caves de Sant Sadurní d'Anoia. Foto. Juvé & Camps

 
El cava sempre ha format part de la seva vida?
  
Sempre. Els restaurants formen part de les vivències familiars. La veritat és que no hi ha hagut un moment en que decideixo que vull entrar. Ha sigut com un procés natural. Senyal que interiorment sempre ho he volgut fer així.
 
"Quan era petita passava els estius a la vinya perquè era època de collita. Els hiverns recordo anar amb el cotxe del meu pare a repartir a les persones que s’havien quedat sense cava a l´últim minut

 


És la primera dona en dirigir la companyia en 100 anys. Com és?
  
Sóc la primera dona a dirigir-lo, però no sóc la primera dona que contribueix. La veritat és que durant les tres generacions anteriors hi ha hagut moltes dones de la família que, de la manera que han pogut, han contribuït a què Juvé & Camps arribi a ser avui en dia l’empresa que és. 

El paper històric de les dones en el món del cava està poc reconegut? 

Segurament el paper de la dona no ha sigut reconegut amb la presència que hauria d’haver sigut, tot i que hi ha grans dones en el sector. Gràcies a Déu sembla que tot això s’està començant a solucionar i que aquesta situació històrica ja no és una realitat. Avui en dia homes i dones, dones i homes, treballen de manera conjunta en el sector. Hi ha grans enòlogues, grans viticultores, grans empresàries, grans elaboradores, grans comercials... I en aquest sentit crec que és molt evident. 

Escolta l'entrevista a Meritxell Juvé, directora de Juvé & Camps, que vam emetre dins del programa de ràdio, 'El podcast de l'enoturista'.