La nostra experiència amb Viniscoop, el portal de vins cooperatius catalans

21 Novembre 2021
La nostra experiència amb Viniscoop, el portal de vins cooperatius catalans

COMPRA DE VINS ONLINE

Viniscoop.com: el portal de vins catalans cooperatius que escurça distàncies entre el pagès i casa teva   

El cooperativisme s'ha posat guapo. Fa anys que la qualitat dels vins i caves elaborats per cellers cooperatius catalans exhibeix un gran nivell, com demostren els premis i reconeixements. La millor manera de creure-ho és també a través del primer portal exclusiu de venda online de vins cooperatius: Viniscoop.com. Una web amb més de 100 referències, de 12 cellers diferents, d'una desena de Denominacions d'Origen catalanes. Compra des del mòbil, paga de manera segura, i rep els vins a casa en pocs dies. La distància més curta entre el pagès i la taula.

Image

Tres dies després de fer la comada online ens trucaven a la porta de casa. Hi havia una caixa de cartró on es podia llegir "Viniscoop". La compra online en aquest portal de vins cooperatius catalans va ser fàcil, però us confessem que no va ser ràpida. Quan penses en vins i caves elaborats per cooperatives no imagines que tinguin un catàleg amb més de 100 productes per escollir. Ens hi vam passar una bona estona. Hi havia una dotzena de cellers cooperatius catalans, de gairebé totes les Denominacions d'Origen. Els productes estan ben ordenats: vins negres, rosats, blancs, escumosos o dolços. I s'agraeix que tinguin descripcions per a les persones normals, no només pels experts en vi. A nosaltres ens van encantar les notes de maridatge, que ens ajuden a saber amb quins plats podrem gaudir dels vins. Finalment ens vam decidir per un vi blanc icònic, un vi negre de solvència constrastada i un escumós orgànic que acumula diversos premis. El més sorprenent és que durant la compra vam descobrir la història increïble que hi ha darrera dels vins cooperatius.


La meitat del vi català té origen cooperatiu

Quan ho diu la responsable de comunicació del portal Viniscoop.com, Eva Ferré, li preguntem: "De debò?!". "Prop d'1,5 milions d'hectolitres de vi català s'elaboren en cellers cooperatius". Feia anys que compràvem vins de cooperatives a les botigues tradicionals, o a les visites als cellers (alguns d'ells són increïbles catedrals del vi modernistes), però no érem conscients de la importància d'aquest moviment a Catalunya. El cooperativisme dóna feina a prop de 8.000 agricultors i les seves famílies. Amb la nostra compra hem beneficiat directament pagesos i elaboradors locals, que han apostat per vendre el seu raïm a prop de casa, de cellers que inverteixen en el territori, que donen oportunitats als joves i que contribueixen a combatre el despoblament rural. "Penso decididament que la pandèmia ens ha fet canviar els hàbits de consum. Hem apostat per la compra online, però també ens ha interessat trobar productes de quiliòmetre zero, de gent que valora l’entorn i el paisatge, que es troben a pocs quilòmetres", raona Eva Ferré. Comprar a Viniscoop.com també és descobrir una història increïble.
Image

El cooperativisme té prop de 130 anys d'història     

I es manté tan fresc. Acabem d'obrir una de les ampolles que ens han arribat a casa: el Perlat. Un vi negre de cellers Unió, de la DO Montsant, molt fàcil de trobar a les botigues, amb una gran relació qualitat-preu (9, 25€). Està elaborat amb garnatxa, samsó i sirà. A la demarcació de Tarragona es concentra bona part de la història dels cellers cooperatius de casa nostra. El primer va ser el de Barberà de la Conca, el 1894. Durant el segle XIX els cellers cooperatius van servir per donar vida als pagesos després de la fil·loxera. La seva història reviu avui en dia en catedrals modernistes magnífiques, la major part de les quals són visitables. I en els seus vins. "Crec que encara hi ha bastant per descobrir", assegura Eva Ferré. "És un món que no ha tingut el reconeixement que es mereix. L’expressió “cooperativisme” avui encara està associat a menor qualitat o un producte menys treballat. Crec que això forma part del passat".
Image
 

Reivindicació de vins i caves de qualitat

Un altre dels productes que hem comprat és el Cava Castell d'Or Brut orgànic, de la DO Penedès. El seu preu és molt competitiu: 8,15€. Sabíeu que va guanyar el millor escumós jove de Catalunya als Premis Vinari del 2020? Els vins i caves de cooperatives fa anys que reben guardons i reconeixements. Eva Ferré explica que "avui la majoria de les cooperatives treballen bé i tenen productes interessants. En els darrers temps s’han aconseguit molts premis per a la bona feina, tot i que en la ment del consumidor sembla que no tinguin aquest reconeixement. Crec que cal reconeixement, que cal tastar, visitar i un pic ho descobreixen canvia la percepció". El cava és excel·lent. La història de Castell d'Or, que podeu llegir quan visiteu el portal Viniscoop.com posa en valor la feina dels pagesos, la qualitat dels productes i l'exigència per la competitivitat. Per això calia posar-los en valor a través d'un portal de vins i caves cooperatius online.
Image


Neix el primer portal de vins cooperatius a internet  

La idea feia temps que els rondava pel cap, però va ser la pandèmia qui els va donar un impuls definitiu. "Buscàvem un espai de venda online una mica diferent dels portals multimarca, enfocat al producte de casa i al producte cooperatiu. És interessant perquè és una aposta que no existia". Viniscoop.com aplega vins de qualitat contrastada, com l'icònic vi blanc Missenyora, del celler cooperatiu l'Olivera (DO Costers del Segre). Els valors del cooperativisme van més enllà d'un simpe model econòmic. Els cellers cooperatius són democràtics i es basen en la màxima de "una persona un vot". Donen sortida al raïm de qualitat que elaboren els pagesos. Inverteixen en tecnologia i enòlegs per vinificar vins de qualitat ajudant a famílies que no podrien fer aquesta inversió. Esdevenen veritables referents econòmics a nivell local, amb seccions de crèdit i agrobotigues. A nosaltres ens agrada aquest model, perquè creïem en l'economia circular. Reinvertir en persones i projectes que cuiden del paisatge i que donen valor al territori.

Image


Més de 100 productes i amb ganes de continuar creixent

"Ens agradaria que en un futur s'hi afegissin més cellers", explica la responsable de comunicació de Viniscoop.com. "Els oferim un contracte de col·laboració i un tracte responsable. És molt senzill. Acordem unes referències per posar a la venda, amb uns preus, marges i condicions de serveis concretes". Ara mateix hi ha 12 cellers, de totes les Denominacions d'Origen catalanes. L'experiència de compra és molt positiva. Podeu escollir entre tipus de vi, franges de preus, tipus de vins, temps d'envelliment o denominacions d'origen. Durant determinades setmanes de l'any podeu trober ofertes i descomptes. Per exemple, durant la setmana del Black Fiday, del 22 al 28 de novembre, les despeses d'enviament són gratuïtes. Els paquets arriben de manera ràpida en tres o quatre dies (a tot l'Estat!), podeu pagar de manera segura, amb correus electrònics immediats perquè tingueu tota la informació actualitzada, i amb la garantia que 8.000 pagesos avalen aquesta aposta per vendre vins de qualitat de cooperatives per escurçar més que mai la distància entre la teva casa i la seva.
Image  

Els cellers cooperatius que podràs trobar a Viniscoop.com


Adernats (DO Tararagona i DO Cava)
Castell d'Or (diverses DO)
Celler Batea (DO Terra Alta)
Celler Cooperatiu d'Espolla (DO Empordà)
Celler Montsec (DO Costers del Segre)
Cellers Unió (diverses DO)
Cooperativa de Gandesa (DO Terra Alta)
Cooperativa Falset-Marçà (DO Montsant)
Covides (DO Penedès)
L'Olivera - Vallbona de les Monges i Barcelona (DO Costers del Segre i DO Catalunya)
Sant Josep Vins - Bot (DO Terra Alta)
Portell - Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà