Què tenen a veure les ovelles amb els 'Vins d'Antologia'?

14 Octubre 2021
Què tenen a veure les ovelles amb els 'Vins d'Antologia'?

ENOENTREVISTA

Miquel Torres: "Hem de tornar a posar les ovelles al servei de la viticultura i ara ens obliguen a fer camins diferents"

Família Torres ha presentat les noves anyades dels 'Vins d'Antologia', les marques més especials del celler del Penedès. Durant la posada de llarg Miquel Torres Maczassek va reivindicar la conversió a una viticultura regenerativa, un model més sostenible que pot ajudar al planeta a revertir els efectes del canvi climàtic. El director general de Família Torres va explicar que, tot i que voldria tenir ramats de més de 30 ovelles pasturant pels camps, l'administració no li deixa perquè ho considera una explotació ramadera. És la història de com un ramat d'ovelles s'ha colat a la presentació més puntera dels vins del celler familiar del Penedès. Ens ho explica en una entrevista.

Image

Miquel Torres Maczassek, director general de Familia Torres, durant l'entrevista amb ENOTURISTA. Foto: Isabel Vea.

Què són els Vins d’Antologia?

És una petita col·lecció de vins de finques pròpies, ubicats a diferents indrets de Catalunya. Són finques que ens estimem molt i ens permeten treballar molt al detall.

Per què us estimeu tant aquestes finques?

Perquè estan ubicades en indrets molt especials, començant pel paisatge del Penedès, de la Conca de Barberà, del Priorat... Són llocs on en algun moment de la història la meva família hi va començar a plantar vinya. A molts d’aquells llocs ja hi havia vinya fa cents o milers d’anys. I nosaltres el que fem és prendre el relleu i intentar fer els millors vins possibles de parcel·les molt determinades.

El vi del Priorat ‘Mas de la Rosa’ és el més recent a formar part dels Vins d’Antologia. És el que hi has posat més petjada personal?

Jo em vaig enamorar de la vall on hi ha la finca del Mas de la Rosa, a Porrera, (450 metres d’alçada) perquè és un lloc que té una energia i una màgia molt especial. Sovint el paisatge et diu si allò serà un bon indret o no. Nosaltres vam començar a fer vi amb l’anyada 2016, tot i que les vinyes de carinyena i de garnatxa tenen més de 80 anys. Totes plantades en coster. És un lloc totalment heroic. És un paisatge dur i sec, però el vi és molt elegant. És aquest contrast que de vegades ens fa tornar una mica bojos, però ens enamora.

Image
Miquel Torres, durant la presentació dels 'Vins d'Antologia' del 2021, a Barcelona

Altres Vins d’Antologia, com el ‘Mas La Plana’ o el ‘Reserva Real’ són clàssics de Família Torres. Sents que has d’elaborar-los de la mateixa manera per respectar la història? 
  
Mas La Plana forma part de la història. Als anys 70 quan, de sobte un vi de Cabernet no fet a França va guanyar els vins francesos. Això va ser un gran escàndol! Ens va passar aquí, però també amb vins d’Itàlia i de Califòrnia. És la vinya que ens porta aquesta història. Jo de petit vaig viure al Mas La Plana, els meus pares encara estan allà. És un lloc familiar, de trobada. El prenem quan ens retrobem.

Els vins s’han d’adaptar als nous temps? 

Jo sempre dic que un vi no canvia d’un any per l’altre. Sí que hi ha una evolució, com les persones. Solem créixer i ens tornem més savis amb l’edat i la perspectiva. Al final, els vins neixen d’indrets que la vinya ens permet fer, no tant el que fem els elaboradors. Cada vinya ens diu quin vi vol que en surti: més intents, més suau. El que ham de fer nosaltres és escoltar la vinya i acompanyar-la.

Parlant d’escoltar la vinya, esteu dedicant molt de temps i esforços a la viticultura regenerativa: què és?

És un model de viticultura, que pot conviure perfectament amb altres models, com l’ecològica o la biodinàmica. El pal de paller és retornar la fertilitat a la terra. Retornar la vida a la terra. Treballar amb cobertes vegetals, que la vinya sempre estigui verda. Que hi hagi biodiversitat. Que no sigui un monocultiu. En resum: imitar la natura. Com un bosc, on hi ha vida i altres animals. És una forma diferent de treballar, però cada cop té més sentit.

Pel canvi climàtic i l’escalfament global? 

És un tipus de viticultura que ens ajuda a que el carboni atmosfèric torni una altra vegada a la terra. És el somni de fer realitat un vi que amb cada copa ens ajudi a millorar el nostre planeta. 

Image
Miquel Torres està convençut que un canvi de model cap a la viticultura regenerativa pot compensar els efectes de les emissions de CO2

La viticultura regenerativa podria revertir els efectes negatius que han causat l’escalfament global?   
  
Sí, perquè a tot el món hi ha 7 milions d’hectàrees de vinya. Amb el pas dels anys s’han anat mecanitzant. La majoria tenen els sols nus. Això a la natura no passa: sempre hi ha herba, sempre hi ha animals i biodiversitat. Es tracta de tornar a aquest model, que fa que la Terra estigui en equilibri. 

Per tancar el cercle voldríeu posar ramats a pasturar per les vinyes, que mengessin herbes i adobessin el camp... Us heu trobat amb algun problema administratiu?

Sí, perquè moltes vegades no admeten que puguem tenir animals. Ells ho anomenen una explotació ramadera, però en realitat no ho és. Són animals que utilitzes per millorar la fertilitat del sol i per millorar aquest paisatge. Sí, crec que durant anys ens han obligat a portar camins diferents: o ets viticultor o ets ramader, o pastor. Ara ens cal tornar-ho a ajuntar. Tornar a posar el bestiar, les ovelles, on hi ha herba, com a les vinyes.

Tornar al model dels nostres avis, buscant ser més sostenibles...   

Al Penedès hi havia 26.000 ovelles. Ara en queden prop de 3.000. Això no pot ser! Hem de tornar a posar els animals al servei del planeta.

A partir d’un ramat d’ovelles, de convertir vinyes a l’agricultura regenerativa podem aconseguir que una copa de vi pugui ajudar a revertir l’escalfament global?

Aquest és el nostre somni! Jo crec que l’important és que sigui compartit entre elaboradors i viticultors, perquè veritablement fem que aquest model vagi creixent a tot el món. Els consumidors també n’han d’aprendre, com fa trenta anys van entendre que hi havia la viticultura ecològica i orgànica, ara han d’aprendre el següent pas. 


Els Vins d'Antologia de Família Torres

Milmanda 2018
DO Conca de Barberà
100% Chardonnay
Preu aproximat: 63€
Image
El Milmanda és un vi blanc inspirador. El 21 de març de 2016 el van beure plegats Barack Obama i Raúl Castro en un històric sopar entre el president dels Estats Units i el líder cubà a Santiago de Cuba. Família Torres havia tingut arrels a Cuba. Jaime Torres hi va viure durant els anys de la seva joventut, abans de fundar, juntament amb el seu germà Miguel, l'històric celler el 1870 al Penedès. El Milmanda és un vi pacient, que ha sabut esperar el seu moment, daurat, untuós i fresc. Si és el vi que Castro va servir a Obama, a quin sopar no te l'enduries?  

Mas La Plana 2017
Denominació d'Origen Penedès
100% Cabernet Sauvignon
Preu aproximat: 85€
Image
Del Mas La Plana se'n podia haver fet una pel·lícula. És el vi amb que Miguel A. Torres va guanyar l'Olimpiada del Vi de París del 1979, en un tast a cegues. Que un vi del Penedès i no de la Borgonya o de Burdeus guanyés la medalla d'Or va marcar el començament d'una època, en què el Cabernet també es va fer internacional a Califòrnia. El Mas La Plana és evocador, amable, elegant. La fruita madura, intensa, no es deixa amagar massa per la noblesa de la fusta.

Reserva Real 2017
Denominació d'Origen Penedès
Cabernet Sauvignon, Cabenet Franc i Merlot
Preu aproximat: 305€
Image
El Reserva Real es va elaborar el 1995 per una visita dels Reis d'Espanya a la finca del Penedès, on es commemorava el 125è aniversari del celler. És un vi d'una sola finca, Les Arnes, de només 4 hectàrees, situada a Mediona. És un vi d'una producció molt limitada i s'elabora d'un cupatge de varietats franceses que s'han aclimatat bé en aquestes vinyes d'alçada del Penedès. A la boca és rotund, potent i golós: es queda a la boca, amb un record de fruita vermella llarg.  

Grans Muralles 2017
Denominació d'Origen Conca de Barberà
Garnatxa, Carinyena, Querol, Monastrell i Garró
Preu aproximat: 175€
Image
El Grans Muralles creix a redòs dels murs de pedra amb merlets que envolten les finques del Monestir de Poblet, a Vimbodí, a la Conca de Barberà. Les parets de pedra vesteixen els murs i catifen les vinyes de llicorella, on hi creixen amb patiment ceps de garnatxa, carinyena i monestrell, algunes de les varietats més antigues dels monjos del Cister. On conviuen amb varietats recuperades per Família Torres, com el Querol, o el Garró, que resisteixen el canvi climàtic. És un vi amb caràcter, de pas subtil i finíssim. Una copa transversal.

Mas de la Rosa 2018
Denominació d'Origen Qualificada Priorat
Carinyena i garnatxa
Preu aproximat: 375€
Image
El Mas de la Rosa és un vi de llegenda. Surt d'una de les vinyes més boniques de la DOQ Priorat, a Porrera, on hi ha el mas que dóna nom a les vinyes. Un mas amb un gran protagonisme femení una història misteriora que podeu recuperar en aquest article. És un dels vins més exclusius de Catalunya. A a boca té una entrada àcida, equil·librada, que canvia de fresc a evocador. És delicat i deliciós. Una manera nova d'entendre el Priorat.

Escolta l'entrevista a Miquel Torres, director general de Família Torres que vam emetre al programa de ràdio 'El podcast de l'Enoturista'.