Sara Jové: "El vi és poesia. És una obra d'art efímera"

22 Setembre 2021
Sara Jové:

ENOENTREVISTA

Sara Jové: "Les Garrigues és una comarca autèntica, pintoresca... i encara per a descobrir"

Anem a Lleida. A Les Garrigues. A la Pobla de Cérvoles. Al celler Mas Blanch i Jové. A La Vinya dels Artistes. Anem a buscar una nova obra d’art, la dotzena del projecte artístic del celler. Una obra poètica d'Antoni Llena, que porta per títol "Món". Entrevistem una de les copropietàries del celler, Sara Jové, que ens parla d'art i de paisatge.


Què és La Vinya dels Artistes?

És un espai on diferents artistes poden fer un homenatge a la terra. És a la vegada una vinya, on hi tenim plantats ceps per elaborar el nostre vi... i un museu l’aire lliure.

Quantes obres d’art hi ha a la Vinya dels Artistes?

Amb la darrera incorporació de l’obra “Món” d’Antoni Llena ja en tenim 12. N’hi ha de tots els tamanys, però la majoria diria que són obres bastant immenses. Hi ha artistes tan famosos com Josep Guinovart, que va ser el primer a inspirar-nos, o Joan Brossa, entre d’altres.  

Com va començar?

Ens vam enamorar d’en Guinovart. En Josep Guinovart era una persona fantàstica, vam ser amics molts i molts anys i diguem-ne que abans ens vam enamorar de l’artista que de l’art. Arrel de la seva amistat ell va ser l’ideòleg d’aquest projecte, on l’art homenatja la vida de pagès. Dos mons que mariden molt bé.

Image

Com és la nova obra “Món” d’Antoni Llena?


És una obra subtil, poètica, profunda... al mateix temps molt sòbria, amb un caràcter íntim. És una cinta d’alumini amb les paraules marcades. Està en una espècie de corral, envoltada de pedra seca. Fa com un sòcol que rodeja les quatre parets. L’artista va dir que és una obra que, estirada al terra, medeix més de 20 metres. 

És un poema de Robert Walser, qui va ser? 

Va ser un escriptor que va viure una vida molt anònima, però que va fer obres que després van fer un gran impacte, que van influir persones molt importants de la literatura com Frank Kafka,  Elfriede Jelinek o John Maxwell Coetzee.

Què diu el poema “Món” de Robert Walser, que va colpir Antoni Llena? 

Diu “D’entre el vagareix del món sorgeixen, del tot cofois, uns mons que són molt més profunds, que fugen com vagabunds vers uns altres mons que, diuen, són d’allò més preciosos. S’ofereixen bo i corrent, se saginen bo i fugint. El viure els és un migrar-se. Ara, a mi no em preocupen perquè així puc aspirar al món, que és un simple món encara per demolir”.

Image

Què et transmet aquest poema?


Que hi ha un moviment continu. I això implica que per crear també has de destruir, no? Per tant, el món sempre està en construcció. No hi ha res fet. Hi ha un punt en aquest moviment de destrucció i creació que esdevé fins i tot catàrtic. 

Després d’un any de pandèmia, a bodes em convides...

Crec que aquest punt de destrucció és una nova manera de plantejar-nos treballar, relacionar-nos, fruit de la necessitat. Al final és molt actual.

El vi també és poesia?

Ho he defensat des de fa molts anys. El vi és poesia i una ampolla és una obra d’art efímera. No té la vocació de sobreviure a l’autor, com té una obra d’art o un poema, però el vi té la possibilitat d’expressar un territori i unir persones d’una manera molt única. Em sembla artístic i poètic.

Per tant, no cal ser (només) un amant del vi per voler visitar el celler...

Exacte. Jo sempre dic: “T’agrada la natura? T’agrada passejar? T’agrada l’oli d’oliva? T’agrada l’art?” És que trobaràs moltes excuses per passejar per aquestes terres pintoresques de Les Garrigues, que són al mateix temps molt desconegudes i molt autèntiques” 

Com es guia la gent que ve a visitar-vos per passejar per La Vinya dels Artistes?

Els donem un petit mapa. També hi ha una aplicació de mòbil que hem desenvolupat que geolocalitza la persona o el grup i explica cada obra i cada artista. Així cada persona pot extreure el que busqui de l’experiència. Poden fer-ho més a poc a poc, més lentament, poden escoltar totes les explicacions,... Tenen total llibertat per gaudir de l’experiència com vulguin. Després a dins del celler sí que la visita és guiada.

Image

Al celler es poden tastar els vostres vins i tastar els aliments de proximitat de Les Garrigues?

Oferim tast de vins. Si es reserva amb antelació fem esmorzars de pagès, amb embotits i formatges artesans, tomàquets de l’hort, oli que fem nosaltres, ametlles garrapinyades dels nostres arbres, de vegades codonyat,... depèn cada vegada del que tinguem disponible. Reservant amb temps us podeu quedar fent un pícnic amb una cistella, envoltats de natura i tastant els nostres vins. Pots fer-ho a dins del celler amb àmplies sales i a fora gaudint de sota un bosquet. És una experiència molt xula, que es pot fer amb tota la família, per gaudir d’un dia de desconnexió i de natura.

S’hi pot anar amb criatures?

I tant! Tenim una cabaneta al bosc molt xula envoltada de jocs a l’aire lliure. Però també per parelles que venen soles, amants de l’art, que es vulguin perdre entre la natura...

Image

Per què es diuen ‘Saó’ la vostra línia de vins?

Els meus padrins eren pagesos de secà. La saó és quan la terra té humitat. Vaig buscar-ho al diccionari i vaig veure que també volia dir “maduresa” i “perfecció”. Vaig pensar “perfecte”. M’encaixa.

Quan plovia i es mullava la terra el teu padrí deia “Aquí hi ha saó”?

Exacte. És com dir “Aquí hi ha fertilitat. Aquest any tindrem bona collita”. I penseu que els pagesos de secà l’aigua és essencial. Nosaltres estem a Les Garrigues, a La Pobla de Cérvoles. És una comarca molt autèntica, pintoresca i encara per descobrir i La Pobla és un petit oasi dins de Les Garrigues, encara per descobrir. És lúnic poble de muntanya de Les Garrigues i té un micro clima: als estius, al vespre s’hi està fresquet i durant el dia tens el sol. No hi ha mai boira. És un lloc meravellós.

Per a més informació i reserves consulteu la nostra fitxa d'enoturisme amb vídeo de 2021 del celler Mas Blanch i Jové.


Més informació sobre "Món", la nova obra d'Antoni Llena

Antoni Llena (1942) és un artista pioner en l’art conceptual i povera a Espanya. Llena sempre ha defensat la idea que el món contemporani és fràgil. Opina que les grans proclames polítiques o estètiques han deixat de tenir consistència i augura que els mercats deixaran de ser el tradicional intercanvi per esdevenir en especulació i que la informació es convertirà en desinformació. Antoni Llena ha estat professor de literatura artística a la Universitat de Girona i ha dirigit tallers d'art per a la School of Visual Arts de Nova York i també a l'escola Eina de Barcelona. Ha comissariat l'exposició "Tàpies vist per Llena. L'ansietat de les influències" per a la Fundació Tàpies (1991). També col·labora habitualment a la premsa escrita i és autor dels llibres La gana de l'artista (1999) i Per l'ull de l'art (2008), així com d’escultures públiques com David i Goliat (Barcelona, 1992) i Homenatge als castellers (Barcelona, 2011), entre d'altres.

Image
L'obra artística “Món” és una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català d'un poema en alemany de Robert Walser, traduït al català per Jem Cabanyes. Walser fou un dels autors suïsos més importants del segle XX, i la literatura del qual s’endinsava en la quotidianitat i en els petits detalls de la vida, amb una expressió formal innovadora que va influir a autors com Frank Kafka, Susan Sontag, John Maxwell Coetzee o Elfriede Jelinek.

Image

Des de finals del 2019 s’estava treballant amb l’artista per cercar l’indret de la vinya on es pugués instal·lar aquesta peça. L’Antoni Llena cercava un lloc que el cridés. Aquest espai fou la part de darrera de la Cabana del Guino, una petita cabana de volta de finals del segle XIX i que en Llena va rebatejar com La Barraqueta. Un lloc salvatge, com un pessebre, per poder parar-se, veure el cel i llegir. El seu espai, dins de l’espai de La Vinya dels Artistes. En aquest indret l’obra de Llena s'arrapa com un cep a les parets velles de la ruïna. Un poema ocult, com allò viscut durant la infància, que no mor mai i sempre t’ho tornes a trobar i et permet reviure emocions amagades entre les pedres de la memòria.

Escolta l'entrevista que li vam fer al programa 'El podcast de l'enoturista'.