Ens presentem en el primer 'El podcast de l'enoturista'

20 Setembre 2021
Ens presentem en el primer 'El podcast de l'enoturista'

EL PODCAST DE L'ENOTURISTA

Per què fem un podcast de vins i viatges i per què hauries de subscriure't? 

Potser primer de tot hauríem de presentar-nos. Som la Judith i el David. Som una família, amb cinc membres. Nosaltres, dos nens i una nena, que va nèixer fa una mica més d'un mes. La Lola està a braços de la Judith mentre gravem el primer programa. Fa prop de 25 anys que fem de periodistes. Hem treballat a la ràdio i a la televisió, sobretot. Des de fa uns cinc anys vam decidir fer un projecte personal: escriure sobre els viatges que fèiem, que gairebé sempre acabaven amb una copa de vi. El resultat és aquesta web i ara un podcast.

Ànima d'enoturistes

Des de fa 20 anys ens agrada visitar cellers. Havíem estat al Priorat, al Penedès, a La Rioja, a molts llocs d’Espanya. De viatge de noces vam anar a la Costa Oest dels Estats Units i vam acabar a Napa Valley i a Sonoma?  I tant, fins i tot per Europa, visitant cellers a França, a Itàlia i a Cròacia, quan vam fer les illes mediterrànies...  La cabra tira cap a la muntanya. I després de visitar molts cellers i de trobar-nos amb dificultats, perquè no era fàcil fer el que avui en dia anomenem ‘enoturisme’. A molts cellers no hi havia personal específic per fer visites, ni horaris, ni tarifes... T’havies de buscar una mica la vida. I quan buscaves informació només tenies la de la seva web, que és clar, no és molt objectiva que diguem... Tots tenien moltes ganes d’agradar i de vegades totes s’assemblaven una miqueta...


Fer un blog que havia de ser un passatemps


Així que vam pensar en fer un blog de viatges i de vins. Una mica en conya, la veritat. Per aprendre com a periodistes, a fer una web, fotos, xarxes socials, perquè els dos treballàvem a mitjans grans on no gestionàvem aquests serveis. I va ser (i està sent) una gran aventura. Cada dia aprenem i mai en sabem prou, perquè som dos, som petits i volem mostrar-vos només llocs on haguem estat. Es tracta de comunicar de manera gairebé personal i molt autèntica.

Així que cinc anys després de fer el blog, avui és un portal d’enoturisme, un d’alguns que hi ha a Catalunya. No és l’únic. Hi ha molts companys que fan una gran feina i els necessitem a tots. Cadascú a la seva manera i la nostra és molt senzilla:
 

La nostra manera de ser: allò que som


1.- Visitar un celler no és fer enoturisme. És visitar un celler. Nosaltres volem compartir una experiència transversal: que comenci explicant una història bonica, la història de com elaboren aquest vi, i que us vulgui arrossegar del sofà de casa a un espai de natura, amb història, amb cultura, amb paisatge, amb gastronomia.. perquè hem de beure i menjar, i amb opcions a passar la nit fora de casa, si s’escau.

2.- Hem de fer enoturisme per abstemis, per gent que no beu, o que no li agradi el vi. Com els nostres fills, que no beuen vi. Pensem el viatge per tots. No només pel que està obsessionat a obrir una ampolla antiga i estar-se tres hores olorant la copa. Us explicarem un viatge per tots.

3.- Ho farem de manera honrada. Hi ha cellers que ens paguen perquè fem la nostra feina, que és anar-los a visitar, fer fotos, fer vídeos, penjar una fitxa i promocionar-los. Però n’hi ha molts que no. En parlarem de tots i els recomanarem només si ens han agradat. Que algú ens contracti no vol dir que haguem de dir el que vulguin ells, sinó la veritat. Som periodistes, no publicistes.

4.- El vi és un element meravellós del viatge, però no és l’únic. Farem un tracte. Nosaltres prometem no atabalar-vos amb si un vi fa olor de mores, o de prunes o de mango. Si vosaltres mai dieu “jo no hi entenc de vins”. Tu només digues si t’agrada.o no t’agrada. Ja està. Oi que saps si una gamba vermella de Palamós està acabada de pescar o si és una gamba congelada. I el pernil? Oi que menjant trobes la diferència entre un Pata negra i un blister de supermercat? Amb el vi passa igual: si t’agrada és bo, i si no t’agrada, no. Oblida les etiquetes, els preus, i fes un cas relatiu als especialistes. Escolta’t a tu, primer.

5.- I per últim. Aquest és un projecte compromès. Volem un turisme sostenible amb el medi ambient, responsable amb els pagesos i elaboradors que fan el seu vi, respectuós amb la natura (lògicament no apostem per un turisme massiu, ni de borratxera, ni de pàgines web que mai han trepitjat un celler, però que surten les primeres a Google). Volem preus justos pel celler, no pas descomptes, ni percentatges ni escanyar la gent, com si fos Amazon. Els pagesos són guardians del paisatge, custodis de la natura i com a urbanites que som els hem de respectar. I sobretot, volem passar-nos ho molt bé. Molt, eh? Abans i després de tastar els vins. I sense passar-nos, perquè després hem d’arribar tots sans a casa.

Què t’hi apuntes?