Tastar vins com un expert amb La Guia de Vins de Catalunya

23 Agost 2021
Tastar vins com un expert amb La Guia de Vins de Catalunya

PODCAST

Els 10 consells dels professionals que et permetran tastar un vi sense dir 'jo no hi entenc' 

De vegades, el tast dels vins pot arribar a ser un repte pels amants del vi. La cerimònia del tast s'ha caricaturitzat fins al pun que ens incomoda quan el cambrer ens demana que tastem un vi, no sabem què hauríem de trobar olorant una copa, ni tampoc quins gustos exhuberants amaga un vi. Però el tast de vins no és un exàmen: ha de ser un aprenentatge i un plaer. En parlem amb el director de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover, que al llarg de 13 edicions del seu llibre ha tastat prop de 20.000 vins catalans. 

Els professionals del tast poden arribar a examinar fins a 50 vins en una jornada de matí. Lògicament escopeixen els vins després d'haver-los tastat. Però en el cas d'un tast com el nostre, pobre de tu que llencis el vi! El vi és per gaudir-lo. Recupera la secció que vam fer al programa 'Rubí al Dia' amb Toni Bravo.
 

Què vol dir tastar com un professional?

Hi ha professionals que es dediquen a tastar vins. El seus mètodes són molt especials i fan servir tècniques que es poden entendre molt bé encara que no us hi dediqueu professionalment.

Image
Jordi Alcover en una de les jornades de tast


Quines són aquestes tècniques?

La tècnica més fiable per tastar un vi sense estar influït per la marca, l’etiqueta o el preu és tastar a cegues. Sense saber quin vi estàs tastant. Només veus el líquid dins de la copa. El pots mirar, el pots olorar i el pots tastar. Generalment tots els tastadors professionals escupen el vi.


Pots tastar un vi sense empassar-te’l?

I tant! Amb l’olor i posant-te’l a la boca, fent un lleuger centrifugat i després escopint rebem les claus que ens permetin avaluar la qualitat d’un vi sense la necessitat d'empassar-te'l. Això és el que fan els experts i els professionals, però cal gaudir del vi i nosaltres us recomanem que us l'empasseu sempre.


Com ho fan els professionals?

En el cas del director de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover, el matí comença sense esmorzar "perquè la boca estigui el més neutre possible". El tast es fa a cegues. "Això vol dir que no tens amics i que no tens enemics", perquè no veuen les etiquetes de les ampolles que tasten. Així no estan influïts per les marques, els preus o les amistats.
 

Image
Sergi Sevé, Romina Ribera i Jordi Alcover tastant per La Guia de Vins de Catalunya

Per què es mira la copa abans de tastar?

Primer de tot posen el vi a la copa. En alguns casos els colors del vi ens ajuden a saber quines són les seves característiques. En blancs, com més transparent sigui el vi menys temps ha macerat amb les pells i com més groc (gairebé color d'orina) més brisat. Si el ribet de la part de dalt és més verdós, sol indicar un vi jove. I si l'aureola és més marronosa pot indicar que és un vi amb envelliment. En el cas dels negres, sabríem que pot ser jove si el ribet és blavós o lila i sol indicar que està envellit les aureoles marronoses.
 

De què serveix olorar un vi?

És un moment molt especial, que cal saber aprofitar. Oloreu amb el nas dins de la copa de manera natural. Primer sense remenar la copa i després amb un lleuger volt, perquè vagin sortint els aromes.

Image

Com tasten els professionals i com els puc imitar?

El que Jordi Alcover anomena "maniobra d'aspiració". Poseu-vos una mica de vi a la boca i sense empassar-lo, treieu els llavis cap enfora i poseu la llengua en forma de "U" perquè entri l'aire. Llavors xucleu lleugerament. D'entrada és millor que no porteu roba clara, perquè si no en teniu la pràctica us podríeu tacar. Aquesta maniobra "oxigena" el vi i "dispara les aromes". És com una segona ensumada. El que el vi us deixa a la boca ara serà el mateix que si l'empasseu. Per això els tastadors poden no empassar-lo.


Com saber si aquell vi és dolent, bo o molt bo?

La qualitat tècnica d’un vi és el primer que mires. Que estigui ben elaborat, però per nosaltres el més important és la coherència d’un vi. Per exemple, si has plantat un Cabernet Sauvignon de Burdeus al costat del mar sol ser un raïm que no ha madurat igual, que és verd i que té gust de tomaquera i de pebrotera. En aquest cas, sol ser un defecte de la varietat i després analitzem què ha fet l’elaborador per corregir-ho. A vegades, posar-hi un excés de fusta, que t’acaba donant a la boca una infusió de llenya.


On puc trobar més informació?

Nosaltres us recomanem que llegiu llibres d'experts, per exemple La Guia de Vins de Catalunya. En aquests llibres, 13 edicions publicades, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo no només tasten a cegues i puntuen, sinó que expliquen per què un vi té més nota, què fa diferent cada tast i què valoren més de cada projecte. Si en teniu ganes, també us podeu inscriure a l'Escola Oberta del Vi Català, que es fa una vegada a l'any en diferents sessions presencials. La següent convocatòria està prevista per d'aquí a poques setmanes.

Image
Edicions anteriors de La Guia de Vins de Catalunya. Aviat sortirà al mercat la Guia 2022.