Noves formes d'enoturisme: La Barbequíu de Torelló

04 Juny 2021
Noves formes d'enoturisme: La Barbequíu de Torelló

EL PODCAST DE L'ENOTURISTA

La Barbequíu de Torelló: més enoturisme de qualitat a Corpinnat

L’enoturisme pot ser molt més que visitar un celler. Des de fa uns anys s’ha posat de moda parlar d’experiències, més de de visites, perquè realment trepitges paisatge, tastes vins, menges i passes el dia rodejat de cultura, territori, història,... En aquest nou podcast volem parlar d’experiències recomanables. Una de les més recents és a Torelló Viticultors (Gelida), que elaboren vins a la DO Penedès i escumosos Corpinnat. En aquest article us explicarem què és Corpinnat, quina diferència hi ha amb altres escumosos de qualitat, com els emparats en la DO Cava o els Clàssic Penedès. Què són les experiències enogastronòmiques?


Les experiències són propostes turístiques que et permeten passar unes hores o un dia sencer en una visita a un celler, perquè inclouen un tast, una explicació i un dinar o un sopar. S’han posat de moda perquè permeten a qui les contracta no haver-se de preocupar de res més que d’arribar a l’hora que t’han convocat. Després no ha de buscar restaurant, ni lloc on fer l’aperitiu i fins i tot, en alguns casos, no cal ni preocupar-se on dormir. Si tastes vins és molt temptador saber que no t’has de moure en cotxe, per exemple, quan vols anar a fer un sopar. Per això cada vegada els cellers tenen més packs d’experiències, alguns dels quals poden incloure passar la nit allà o en un allotjament pròxim. Tot i que la majoria, encara no.


Què puc fer a 'La Barbequíu' de Torelló?


Una de les noves modalitats d'enoturisme amb experiència gastronòmica és ‘La Barbequíu’ de Torelló Viticultors. Que fora conyes, és diu així perquè és una clucada d’ull a la cançó 'La Barbacoa' de Georgie Dann. La idea és fer una barbacoa amb estil, amb productes de molta qualitat, enmig de les vinyes, i amb una oferta gastronòmica molt complerta, potent i atrevida. Torelló entra a fer enoturisme per la porta gran.


Com és l'enoturisme a Torelló?


El celler Torelló està a Gelida. A prop de Sant Sadurní d’Anoia. En un paratge natural que es diu Can Martí. És una finca agrícola, amb vinyes (lògicament) i també oliveres, boscos, dues masies, on hi ha un dels cellers més importants del Penedès. Des de fa molts anys fan vins dins de la DO Penedès i escumosos. I a més a més, des de fa dos anys i mig formen part com a pioners de la marca col·lectiva ‘Corpinnat’. Són escumosos diferents de la DO Cava. 


Què és Corpinnat i quina diferència hi ha amb altres escumosos?


‘Corpinnat’ és una marca per elaborar escumosos de qualitat elaborats pel mètode tradicional de segona fermentació. A diferència dels que s’anomenen Cava, per ser de Corpinnat has de reunir unes condicions més estrictes, com tenir vinyes ecològiques, que la majoria del teu raïm sigui propi, que les reserves mínimes estiguin per sobre dels 18 mesos (amb cava són 9, per exemple). Són escumosos de prestigi, de qualitat, i amb nom propi. Per tant, el seu valor és una mica superior, i de mitjana les ampolles més assequibles les trobaràs entre 15 i 20 euros.


La Barbequíu: on i quan es poden reservar les experiències?


La Barbequiú Torelló arrenca el mes de juny amb l’organització de quatre dinars els dissabtes 5, 12, 19 i 26 del mateix mes. Al mes de juliol, seguint amb les activitats de suport a l’hostaleria i per ajudar a dinamitzar les visites al celler i al territori, Torelló participarà en el festival Corpinnat Gastronòmic, on organitzarà 9 sopars, de la mà de diferents restaurants de les quatre comarques catalanes. En aquesta primera edició, xefs de coneguts restaurants es traslladaran a la masia familiar per a oferir la seva millor gastronomia, amb menús maridats amb els vins i escumosos de Torelló i la música d’un dj en directe.


Quins restaurants hi participaran?

Podeu reservar plaça a la pàgina web de Torelló Viticultors.


29 de juny -  Passadís del Pep (Barcelona)
01 de juliol – Sidreria La Muralla (Cambrils)
06 de juliol – Kauai (Gavà Mar)
08 de juliol – Mordisco (Barcelona)
13 de juliol – Syrah (Girona)
15 de juliol – Botafumeiro (Barcelona)
20 de juliol – Bar Pinotxo, La Boquería (Barcelona)
22 de juliol – Cal Ticus (Sant Sadurní)
27 de juliol – Sheyton by David Molina (Lleida)