Què es pot fer si vols visitar un celler per primavera? 

14 Març 2021
Què es pot fer si vols visitar un celler per primavera? 

ENOTURISME SENSE AVISAR

L’enoturisme reobre per primavera i es prepara per una Setmana Santa intensa

El confinament comarcal s’aixeca coincidint amb l’arribada de la primavera. A partir de dilluns 15 de març, els desplaçaments es poden fer per tot el país, sempre que siguin membres d’una mateixa bombolla. Els cellers, les Rutes del Vi i les Denominacions d’Origen han preparat activitats segures, a l’aire lliure, per continuar reivindicant que fer enoturisme és segur.


L’hivern s’ha fet llarg. L’arribada de la primavera relaxarà algunes mesures contra la propagació del Covid-19, com el confinament comarcal. La majoria dels cellers havien continuat oberts a les visites, però a partir d’ara podran rebre turistes d’arreu del país. 


Què es podrà fer?


Obrir en els mateixos horaris que la restauració, de 7:30 a 17:00h. Si el celler també té restaurant, de 19 a 22h. podran servir menjar per emportar, fins a les 23h, en cas de repartir a domicili.

A les terrasses no hi ha límit, sempre que la separació entre taules mantingui una distància de dos metres i que a la taula hi hagi un màxim de quatre persones, sempre de la mateixa bombolla.

En cas de fer visites a l’interior, només es permet un aforament màxim del 30%.


Què es recomana fer?


Visites amb grups molt reduïts, si pot ser només d’un grup bombolla cada vegada.

En cas de fer tastos a l’interior, fer-ho en sales independents per cada grup de visitants.

Mantenir corredors segurs dins dels cellers per garantir les activitats turístiques sense perjudicar la feina ni la salut dels treballadors.


Quines són les mesures més habituals?


Alguns cellers han desenvolupat plans concrets, aconsellats per diferents entitats, com les Denominacions d’Origen, les Rutes del Vi, els protocols d’enoturisme de l’ICTE (Instituto de Calidad Turística Española),  el servei Hola de l’Agència Catalana de Turisme, o el segell Safe Travels, del World Travel Tourism Council (WTTC) amb el vistiplau de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que es resumeixen en 10 punts: 

1) Desenvolupar un pla de prevenció contra el Covid-19
2) Mantenir la distancia física en la distribució de seients i taules, dissenyats els espais limitant el nombre de personal a les àrees comunes.
3) Promoure els pagaments i els registres digitals
4) Fer servir mascaretes i guants en tot moment per part del personal
5) Revisar que hi hagi una correcta ventilació en els espais tancats
6) Promoure les activitats a l’aire lliure
7) Reduir els participants al màxim
8) Desinfectar les taules, les cadires i les copes en cas de fer tastos
9) Posar gel antibacterià a disposició dels participants en les activitats
10) En cas d’oferir un servei de menjar, confirmar que els proveïdors d’aliments també apliquen les mesures sanitàries en la manipulació i la preparació del menjar


“L’enoturisme és segur”

Image
Vinyes prop de l'Albera al celler Empordàlia (Pau i Vilajuïga) de la DO Empordà

“El sector turístic de la demarcació de Girona està preparat i amb confiança per rebre visitants de Catalunya” – assegura Norbert Bes, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. La Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme ha preparat un mes sencer d’activitats d’enoturisme: el Vívid. Aquesta edició (la setena) presenta una seixantena d’activitats presencials que Bes defineix com a “intimistes i segures,  de petit format i a l’aire lliure com els esmorzars entre vinyes amb xefs de la Cuina de l’Empordanet, estades bombolla amb allotjament i activitats, propostes d’enoturisme actiu amb rutes a peu o en bicicleta entre vinyes i espais naturals, i els tastos i maridatges inèdits”. El mes de l’enoturisme també proposarà una desena d’activitats a distància, com “tallers virtuals per aprendre a fer vermut o vinagre, visites guiades virtuals a espais patrimonials vinculats al vi o un tast de vins en llenguatge de signes”.


“Una copa de cava amb la posta de sol”

Image

La terrassa del celler Eudald Massana Noya en plena primavera

Al Penedès, el celler Eudald Massana Noya prepara “propostes enoturístiques segures” per a la primavera, on el volum de turistes solia augmentar en anys normals. Oriol Massana Tous, el COO del celler, reconeix que “el nostre públic actual ha canviat. Abans era en gran mesura nord-americà, i ara es més local, el que busca és justament estar a l’aire lliure i gaudir de la natura”. El celler farà una nova activitat per donar a conèixer què és l’agricultura biodinàmica, que fa anys que practiquen al celler. “És una activitat majoritàriament exterior i que es fa a les vinyes i al jardí del celler en grups reduïts”, precisa Massana. Al jardí del celler s’hi poden fer copes i aperitius per gaudir de vins i caves entre vinyes. Durant l’any està obert als matins del cap de setmana i de cara al bon temps també els divendres a la tarda. “És un pla ideal per veure la posta de sol amb una copa de vi després de treballar i per enfocar el cap de setmana”, recomanen des del celler.


“Visites guiades per la natura” 

Image

Brunch entre vinyes a Can Roda (Santa Maria de Martorelles) amb Pepi Milà


“El sector de l’enoturisme hem de saber comunicar bé que les visites són segures”, opina Pepi Milà, copropietària del celler Can Roda, d’Enoturisme DO Alella. A Santa Maria de Martorelles perceben que “hi haurà una bona resposta per part de la gent que té moltes ganes de sortir del seu entorn més proper”. Les visites són majoritàriament a l’aire lliure i amb el bon temps es poden posar en marxa de nou. Milà recomana als enoturistes que “busquin coses noves i diferents, poc conegudes”


“Per Sant Josep, el brot al cep”

Image

Vistes de Poboleda des del celler Mas Doix, amb Valentí Llagostera


El Priorat espera que l’aixecament del confinament comarcal retorni l’activitat turística a una comarca bàsicament vinícola. Valentí Llagostera, del celler Mas Doix, de Poboleda ja ha començat a rebre les primeres reserves. “Tenim dues sales de tastos diferents preparades per fer visites amb grups bombolla separats”. Tot i ser grups petits i formats molt personals, Llagostera creu que pot ser rendible. “Més ruïnós es haver d’estar tancat”, raona. Els cellers confien que els restaurants i els allotjaments de la comarca també reobrin, perquè les visites al Priorat solen planificar la visita a un o dos cellers el mateix dia, amb taula garantida i potser llit. Durant la primavera és un gran moment per veure la floració de les vinyes. A Mas Doix en tenen de centenàries, i són espectaculars.


Certificats, treball i adaptabilitat

Image
Visita a Mas Llunes, un dels cellers de la Ruta del Vi de la DO Empordà


“Si el turista ha canviat, també cal canviar l’oferta”, considera Oriol Massana. Al seu celler, l’equip d’enoturisme va adaptar propostes des del primer confinament. “El fet que l’equip no deixes de treballar crec que ha estat clau per mantenir-nos sempre preparats per cada nova mesura que s’ha anat aplicant”. Eudald Massana és dels pocs cellers que té el Certificat Safe Travels. Des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Norbert Bes,  subratlla que “hi ha un gran nombre de cellers de tot Catalunya, i també empreses d’activitats enoturístiques, que ofereixen activitats molt engrescadores a distància”. Per exemple, les botiges online permeten als clients comprar directament i donar també suport als viticultors. Aquest any han presentat un nou format itinerant, el Vívid insòlit, que defineixen com “una experiència immersiva i interactiva de mapatge amb tast de vins” que voltarà per Barcelona o Vic i anirà visitant diferents poblacions catalanes, amb la intenció de “transportar els visitants a l’Empordà sense necessitat de moure’s de casa”.