Descobreix Les Garrigues amb la Ruta del Vi de Lleida

01 Gener 2024
Descobreix Les Garrigues amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida us descobreix Les Garrigues, una comarca sorprenent amb cellers, restaurants i hotels on gaudir de l’enoturisme a Lleida. Totes les parades del viatge són recomanacions d'ENOTURISTA.

LES GARRIGUES

Les Garrigues deu el seu nom al sotabosc d’arbustos. La comarca és verda i marró, força plana. El verd esclata a les fulles perennes dels arbres, prenyats de glans i fulles aspres, amb olors de romaní, fonoll i timó, que salpebren els vins de la comarca. El marró s’escampa en oliveres, ametllers o vinyes. A Les Garrigues hi ha 600 hectàrees de ceps, amagades entre boscos, turonets, tossals, barrancs, cingleres, serretes i rierols. És una comarca de carícia, menuda en la seva grandesa: la modestíssima bellesa de la vida rural

RUTA DEL VI DE LLEIDA

La Ruta del Vi de Lleida agrupa cellers, restaurants, allotjaments, serveis i espais d’interès per fer enoturisme a Lleida, amb l’aval d’ENOTURISTA. L'associació de la Ruta del Vi de Lleida aposta per un turisme enològic sostenible. Les propostes de viatge realcen la gastronomia de Lleida, especialment els vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre, o l'oli d'oliva extra verge. Els seus paisatges són rics i diversos, com els seus vins. Hi ha vinyes plantades a 200 metres sobre el nivell del mar fins a ceps que creixen a més de 1.100 metres, molt a la vora dels pics nevats dels Pirineus. Són vins de caràcter marcat per les set subzones de cultiu, que són a l'hora destinacions turístiques especials i diferents.

RUTA DE VINS A LES GARRIGUES

ImageLa proposta de la Ruta del Vi de Lleida a Les Garrigues arrenca a primera hora del matí al celler Vinya Els Vilars d'Arbeca. El celler té un gran aparcament per a autocaravanes, on desenes de turistes de tot el món hi han passat la nit. El servei gratuït inclou l'hospitalitat de la Maria José Pérez, l'Antonio Aldomà i la seva família. Per això els visitants, abans de marxar, passen per la botiga del celler i compren vins, olis, i altres productes de proximitat. Nosaltres fem una visita al celler, que comença amb un passeig màgic per a les vinyes, amb els propietaris i la seva gosseta. Seguim la visita per la botiga, la sala de tastos i un soterrani amb pintures murals a les parets. Marxem amb un regal perquè n Xavi Gabarró ens obsequia un pa de ronyó, típic de Les Borges Blanques.

tast de vins i olis d'oliva verge

Image

Seguim el trajecte que ens proposa la Ruta del Vi de Lleida. Des d'Arbeca pujem a l'Albagés, un petit poble d'estampa. Les Garrigues és terra de vins i d'olis d'oliva verge extra de gran qualitat. A Clos Pons es poden degustar les dues coses, amb un paisatge catifat de vinyes que us robarà el cor. El celler té unes vistes impressionants des del mirador, o des de la terrassa on fer tastos de vins prèmium. Ara bé, l'escapada a La Masia de Clos Pons és una de les experiències més recomanables, on gaudir d'una taula amb gastronomia de proximitat, envoltats de la masia de pedra i els olivars nobles, en aquest cas amb l'Eduard Pons.  

VINS ECOLÒGICS DE LES GARRIGUES

ImageEl trajecte segueix de l'Albagés a Fulleda. És increïble la riquesa turística i vitivinícola de Les Garrigues, que ens ha proposat la Ruta del Vi de Lleida. La comarca és terra de pagesos. Això es nota quan coneixes el celler Matallonga, el projecte de la família Penella-Xifré a Fulleda. Són viticultors de tota la vida, amants de les varietats autòctones, com el Macabeu, que han optat per elaborar vins ecològics de mínima intervenció. Les seves vinyes velles de més de 60 anys es cuiden amb viticultura regenerativa i pràctiques biodinàmiques. El padrí, Ramon Xifré, acompanya la seva neta, Alba Penella, a l'esguard d'en Joan Penella i la Rosa Xifré, que van decidir fer un celler per lluitar contra el baix preu del raïm. Un cant a la pagesia i a la natura.

RESTAURANTS DE LA RUTA DEL VI

ImageUn dels plats forts de Les Garrigues és la gastronomia. Al restaurant Els Fogons de la Carme, de Cervià, excel·leixen amb el producte de proximitat. Són dels pocs que tenen el segell "Verge extra", que distingeix els establiments que aposten per l'oli d'oliva verge extra, i pel producte local, mostrant un clar compromís amb el territori. Miguel Guilarte a la cuina, i la Maria Pastor a la sala fan un binomi ambiciós i pròxim. Mengem pa de ronyó amb oli de Cervià i sal marinada amb vins de la DO Costers del Segre; tastem els cargols a la llauna de Blancafort, de carn suau i fàcils de menjar (que han estat a dieta de trèvol blanc); seguim amb una espatlla de corder de la zona, amb oli, patates de Prades i espècies, i culminem amb gelat de romer, timó i bresca, amb vins de la DO Costers del Segre. El restaurant era un antic convent de monges, de parets de pedra i terrassa espectacular. Tocareu el cel amb el paladar, gaudint del rebost de la comarca transformat en cuina honesta

ART i CULTURA A LES GARRIGUES

ImageEl celler Mas Blanch i Jové a La Pobla de Cérvoles, és l'art de viure a pagès. Als afores de la Pobla de Cérvoles la família Jové-Balasch ha aixecat un celler de ferro, pedra i obres d'art. Les vinyes del celler estan plenes d'obres d'art. Artistes com Josep Guinovart, Joan Brossa, Carles Pazos, escampades en plena natura, en diàleg amb els ceps. La visita és un passeig deliciós, un museu a l'aire lliure, que es pot fer amb una app-web de forma lliure. La major obra d'art és la família: el Joan Jové i la Sara Balasch (mare) i Sara Jové (filla) que sempre tenen propostes de tastos diferents, acompanyats d'embotits, formatges i xocolates de Les Garrigues. Una parada imprescindible. La imatge ho resumeix tot!

VINS DE MUNTANYA

ImageLa darrera pareda que ens proposa la Ruta del Vi de Lleida a Les Garrigues és a El Vilosell, on hi ha un dels projectes més paradigmàtics de Les Garrigues, el celler Tomàs Cusiné. De tots els somnis d'aquest l'enòleg lleidatà, el que porta el seu nom és també el més personal. Cusiné ha alçat un celler a l'antiga cooperativa del poble, on elabora vins de muntanya, de varietats ben arrelades, de parcel·les petites i úniques. Algunes de les elaboracions més famoses es poden tastar en una visita amb degustació de vins. Al carrer de sobre hi ha el celler d'envelliment, on neixen alguns dels vins més experimentals que elabora amb el seu equip d'enòlegs, Joel Díaz i Gemma Plaza

ALLOTJAMENTS DE LA RUTA DEL VI

ImageNo cal anar gaire lluny (a la porta del costat) per trobar un allotjament destacat de la Ruta del Vi de Lleida, el Vilosell Wine Hotel. És un petit hotel de poble amb cinc habitacions, amb menjador, sala d'estar i cuina, que es pot llogar per habitacions o sencera. L'encant de l'antiga construcció és un pati interior enjardinat, amb taules, cadires, una barbacoa i sala de jocs. Una escapada perfecta per gaudir de Les Garrigues durant un cap de setmana, o diferents dies. A l'hotel us proveïran d'informació pràctica per gaudir de la comarca. 

Un article escrit amb el suport de la Ruta del Vi de Lleida, publicat originalment el 14 de juliol de 2023.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

Millors experiències d'enoturisme a Lleida.

La Ruta del Vi de Lleida: turisme sostenible.