Terra Alta: el far west de Catalunya

20 Novembre 2020
Terra Alta: el far west de Catalunya

PODCAST

Per què la Terra Alta és el far west vinícola català?

La comarca més al sud del sud de Catalunya és un paradís natural. Durant anys ha sigut una zona molt pobra, amb una economia basada en el cultiu de la vinya i de l'oli. Des de fa uns anys, els seus vins, especialment els de Garnatxa Blanca, l'han situat al mapa. Visitar la Terra Alta és descobrir un paradís natural, encara força intacte, des del Parc Natural dels Ports al Sud, fins a la capital, Gandesa, al nucli que més cellers té de la comarca, Batea.  


Aquesta setmana us convidem a descobrir la Terra Alta. Una comarca que té plantada la tercera part de tota la garnatxa blanca que hi ha al món. Una gran majoria dels seus vins estan elaborats amb aquesta varietat (blanca, negra o peluda). Els vins joves de garnatxa blanca de la Terra Alta solen ser frescos, amb una bona acidesa i molt agradables per dinars lleugers com amanides, purés, tàrtars, peix fresc, sushi, pizzes o torrades amb embotits.

El turisme és molt important a la comarca, amb nuclis com Horta de Sant Joan i Arnes, a tocar del Parc Natural d'Els Ports, una joia ecològica. També hi ha les catedrals del vi de Gandesa o Pinell de Brai, que són obres del modernisme. I finalment, el nucli medieval de Batea. Allà hi hem trobat un dels molts cellers, Piñol, que fa prop de tres generacions que es dediquen a fer vi. Hem entrevistat Juanjo Galcera, gerent del celler, que també té uns apartaments per fer turisme rural.