Ca N'Estruc, el celler dels equilibristes

01 Juliol 2020
Ca N'Estruc, el celler dels equilibristes

ENOTURISME SENSE AVISAR

Ca N'Estruc, el celler als peus de Montserrat

El celler d’Esparreguera (DO Catalunya) ha començat a practicar la viticultura biodinàmica. Després de 15 anys de treball en ecològic, han fet un pas de futur que ve d’un passat molt antic. Ca N'Estruc data del 1548, segons els documents dels monjos benedictins de Montserrat. Tots els avantpassats de Siscu Martí, el propietari, s’han dedicat a l’agricultura i probablement a plantar vinyes i fer vi. Avui Ca N'Estruc és com fa gairebé 500 anys: una masia envoltada de vinyes on els propietaris hi elaboren vins. El pas a la biodinàmica els acosta encara més al seus avantpassats. A com deurien ser els vins a la falda de Montserrat. Una zona pobra i dura, on per elaborar vins s’ha de ser un abrandat equilibrista. 




Siscu Martí porta la camisa brodada amb les seves inicials: 6Q. És un home atent i detallista, com seva finca i el seu celler. Ca N'Estruc és un mas antic, rodejat de vinya. Les rengleres estan disposades amb pulcritud. A la punta d’algunes fileres de ceps hi ha un roser. Els terrenys estan cuidats. La masia es conserva tal com la van alçar, fa gairebé 500 anys, amb tres plantes. El celler a la part baixa, al mig el menjador i a dalt les habitacions. Els propietaris dormen sobre les botes, com només passa als cellers petits. La façana de la casa és el logotip que hi ha a l’etiqueta de les ampolles. Perquè Ca N'Estruc és família.

Image
El logotip del celler està basat en el perfil de la masia, que està envoltada de vinyes



Els vins que elaboren són el reflex de cultivar vinya als peus de Montserrat. La muntanya protegeix les terres, allunyant els vents més freds. A la finca hi ha un microclima agradable pel cultiu que permet que a l’hivern no glaci, o que hi hagi flors al roser pràcticament tot l’any. Ca N'Estruc té un terrer majoritàriament de grava, pobre, que dóna poc raïm però concentrat. Si vens del Penedès, és la primera finca que queda fora dels terrenys de la Denominació d’Origen, que acaba a Abrera. Totes les finques veïnes pertanyen al Penedès, però Ca N'Estruc, no. És el celler de l’altra banda de la ratlla. Per això constituiria en si mateix una petita denominació imaginària dins de la gran DO Catalunya: la DO Montserrat.

Image
Ca n'Estruc està acotxada per les muntanyes de Montserrat i les muntanyes d'Esparreguera, en una vall temperada on hi roses tot l'any

Des de fa uns anys el Siscu Martí van decidir fer un gir cap a la viticultura biodinàmica, més respectuosa amb la terra. Al costat de les vinyes hi ha un hort de plantes remeieres, on en Joan Pagès, el cap de viticultura, hi té plantades ortiga, dent de lleó i altres plantes que serveixen per elaborar els preparats biodinàmics. En una petita cabana s’hi guarden aquestes plantes: n’hi ha que s’assequen, altres infusionen,.. com un rebost natural d’ingredients per alimentar la terra. La passió pel treball és contagiosa. Masteguem plantes, recollim flors, passegem fins a l’hort on,  al costat d’un pinar mediterrani, hi ha enterrades les banyes macerades amb adob i plantes amb que dues vegades a l’any alletaran la terra. És com si Ca N’Estruc hagués tornat als orígens.

Image
Siscu Martí i Joan Pagès a l'hort de plantes remeieres que serveix per elaborar els preparats biodinàmics per les vinyes

En Joan Pagès fa que les vinyes siguin com les de fa mig segle. I l’enòloga, Mireia Vinyals, fa que els vins siguin del futur. En Pagès fa de pagès i la Vinyals fa que les vinyes s’expressin. Fins i tot en els cognoms hi ha ordre. Al celler, tot està metòdicament recollit. En diferents tines i bótes hi ha garnatxa, carinyena, syrah, petit verdot, xarel·lo, moscatell, chardonnay,... La sala de bótes és la primera planta del mas. A les bigues de fusta de les estances s’hi pot llegir la història de la família. Les ampliacions de la casa, els antics dipòsits de ciment,... Ca N'Estruc és memòria.

Image
Mireia Vinyals i Siscu Martí supervisen la qualitat dels vins que reposen a les bótes del celler de la masia

Siscu Martí ha passat de vendre vi a granel amb un carro i un cavall a ser el copropietari amb Quim Vila d’una de les majors distribuïdores de vi del sud d’Europa: Vila Viniteca. El magatzem logístic de la companyia està al costat de la masia de Ca N'Estruc, sota terra, on s’hi guarden milers i milers de vins de tot el món. Alguns es conserven al paladar de Siscu Martí. Els viatges per mig planeta, els centenars i centenars de tastos, li han regalat aquesta memòria líquida. Això es nota en els seus vins. Records d’aromes, de textures, de terrers. Qui sap si de l’altra banda del globus, que es traslladen als vins de Ca N'Estruc com un mapamundi de raïm.

Image
Un moment de l'entrevista amb Siscu Martí,a les vinyes ordenades de la finca, amb l'esguard de Montserrat al fons


La determinació mena els seus passos. Siscu Martí és l’hereu d’una finca que, en un altre país del món, podria haver sigut un ‘chateau’ o un ‘clos’. No cal que al seu DNI hi posi “pagès”. La terra és la seva passió. Però a la vegada ha de ser negoci. I això és el que l’ha guiat cada dia: que la vida de viticultor, d’elaborador, pogués ser rendible. Els temps del carro i el cavall han passat. Ara són camions i avions. Malgrat tot és un pagès que viu la seva vida com un cep, plantat a una terra, arrelat a una història. Una empenta que s’ha empeltat a la tasca de la seva filla, Anna Martí, que elabora vins naturals sorprenents amb el nom de “Bi”. L’Anna ha vestit els seus vins amb l’etiqueta original del celler del seus avantpassats. L’altra de les filles del Siscu, Idoia, dóna nom a alguns dels vins més preuats del celler. Ca N'Estruc també és ADN.

Image

Els vins del celler Ca n'Estruc: des de la gamma L'equilibrista, fins els 'Ca N'Estruc'       


I això s’ha de notar en els seus vins. Asseguts a la sala de tast, envoltats dels documents que els monjos de Montserrat van esgrafiar, tastem L’Equilibrista blanc i L’Equilibrista negre. El blanc és sedós i musculat. És un monovarietal de xarel·lo, de vinyes velles d’entre 60 i 70 anys. Ceps que van plantar altres generacions i que avui defineixen el caràcter de les vinyes. L’Equilibrista negre és fruita fresca: mores, gerds, lleugerament balancejat per fusta, amb espècies i sotabosc. És un monovarietal de garnatxa. S’hi nota els llevats naturals d’en Joan Pagès, que són com una paleta d’aromes de la finca. I s’hi nota el treball en botes de 225 litres de la Mireia Vinyals, que domen l’electricitat del vi i el temperen. 

Image
La sala de tastos està envoltada dels documents que certifiquen l'antiguitat de la masia i la tradició vinícola de la família


Ca N'Estruc s’ha anat construint amb decisions i riscos. Soleta. Palplantada sota la falda vetusta de Montserrat. M’imagino les moltes generacions que hi ha viscut vivint i caminant per una fina corda fluixa. Com si des del fons de la història i amb el pas dels dies estiguessin donant la raó a qui creu que elaborar vins amb passió és ser eminentment un equilibrista.

Image

Les vinyes de Ca n'Estruc estan plantades amb varietats tradicionals, com la garnatxa i el xarel·lo i altres d'internacionals