Per què els vins es crien en fusta?

12 Maig 2020
Per què els vins es crien en fusta?

A CASA TEVA

Per què alguns vins passen un temps dins de barriques de fusta?

Per pura casualitat es va descobrir que la fusta canviava el vi i són canvis que es noten amb tots els sentits. No és millor ni pitjor un vi que s'ha criat en fusta però sí us volem explicar com es nota. Tenim com a ajudants a Donald Trump i Emmanuel Macron. Consells pràctics, fàcils i divertits per gaudir al màxim del vi des de casa.

 


Si els vins es crien en fusta és per casualitat. Es va descobrir quan es el vi es posava en barriques per transportar-lo. L'efecte és que aquests elements interactuaven i el vi canviava. Fins el punt que es diu que la fusta és l’estilista del vi. O sigui l’IKEA. Redecora el teu vi. 

A la pregunta què fa la fusta al vi, la resposta és que la fusta té petits porus i a través d'ells l'aire entra i el vi es transforma.

A la vista, es nota per l’aureola del vi. En el cas dels blancs,  els joves la tenen groc-verdós i si hi ha criança són més daurats. En el cas del negre, l'aureola d'un vi jove és d’un vermell-blavós que es va tornant més marronós quan hi ha fusta.

Però no només notareu un canvi a la vista. També al nas i a la boca
La fusta més utilitzada sol ser el roure i la majoria és de dues nacionalitats. El roure americà i el roure francès.
 L’americà va per feina. Aporta notes de coco, vainilla, cafè o cacau.
 El francès és més lent. Dóna fruits secs, mel, espècies o tabac.

La fusta pot maquillar el vi. Corregeix l’acidesa excessiva o rebaixa la potència. 
Però també pot espatllar un vi. I sembla que estiguis llepant un tronc.