Quan podrem (i voldrem) fer enoturisme de nou?

13 Maig 2020
Quan podrem (i voldrem) fer enoturisme de nou?

REPORTATGE


Quan i com tornaran els cellers a oferir enoturisme?

La fase 1 de desconfinament permet tornar a visitar cellers. La normativa contempla reobrir establiments turístics i terrasses d’hostaleria, sempre que es facin trobades de 10 persones com a màxim, mantenint la distància de dos metres i amb totes les mesures de seguretat. De moment només poden fer-ho els cellers del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran. La incògnita és si els enoturistes també voldran. La majoria de visitants no té pressa per reservar l’experiència. Els experts creuen que el coronavirus canviarà la manera de fer turisme, però ningú endevina fins a quin punt.


Visites amb reserva prèvia. Grups reduïts de màxim 10 persones. Mascaretes. Guants. Distància de seguretat.  Accessos limitats a l’interior dels cellers. Prioritat per visitar espais exteriors, com vinyes o terrasses. Aquesta és la nova realitat que s’albira per l’enoturisme, quan les diferents fases del desconfinament ho vagin permetent, sempre sota un enorme condicional. “Treballem per garantir que tinguin tota la informació vinculada als protocols a mesura que es puguin anar desenvolupant”, assegura el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font. “Tothom ha de tenir clar que si vol oferir una activitat haurà de prendre totes les mesures de seguretat”. Les condicions les anirà decretant el govern espanyol. Cada celler, restaurant o establiment turístic s’exposa a ser inspeccionat per les autoritats, i si incomplís les normes, a ser sancionat.


Image

El celler Sumarroca a la DO Penedès pensa obrir portes a l'enoturisme al juny


“Hem de transmetre un missatge de tranquil·litat i confiança”, assegura Mercè Sumarroca, responsable d’enoturisme del celler Sumarroca, a Subirats (DO Penedès). Durant aquests dies s’estan preparant amb mascaretes, gels i guants. Reinventen els circuits per evitar que les visites es creuin amb els treballadors a l’interior del celler i amplien les rutes d’exterior, amb la terrassa a l’aire lliure, les vinyes i els boscos. Sumarroca espera obrir a les visites “a partir de l’1 de juny si la legislació ens ho permet”, sempre amb reserva prèvia i amb grup de sis a vuit persones màxim. En canvi al celler Mas Vicenç, a Cabra del Camp (DO Tarragona) ja podrien obrir des de dilluns 11 de maig. “Ens esperarem uns dies”, avança Vicenç Ferré. Han fet manteniment al celler per tenir-ho tot a punt a partir de dilluns, 18 de maig. L’oferta és pràcticament la mateixa que abans de la pandèmia, però adaptada a les mesures de seguretat. El celler estarà obert a les visites, de 9 a 13 i de 15 a 18h, sense reserva prèvia i amb mini-tastos de fins a sis vins, amb la possibilitat de compra. En paral·lel oferiran una activitat de passeig amb tast (walk and wine), que recorre espais oberts de la finca i que es pot fer sense necessitat de guia.

Altres cellers no tenen data fixada per reobrir. Esperaran a que els visitants hi contactin. És el cas de Marco Abella, a Porrera (DOQ Priorat). “Fa dies que tenim mascaretes i guants, perquè treballem amb molts proveïdors de la Xina, que ens van enviar el material des del minut zero”, detalla Olivia Bayés, la propietària. El material està a punt, però falten els visitants. “Segurament fins que no deixin viatjar als habitants de l’àrea metropolitana no començarem a rebre peticions”, augura Bayés. Són un celler familiar, flexible, que creuen que es podran adaptar “en zero coma” a les possibles visites. A Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles (DO Costers del Segre) volen deixar passar uns dies. “Vull estar preparada i pensar bé quines activitats oferirem”, explica Sara Jové, responsable del celler. “Aquesta situació ha creat una mena de trauma i necessitem tornar a poc a poc a la normalitat”. Mentre deixen que passin els dies, planifiquen visites amb tastos a l’exterior, aprofitant el museu a l’aire lliure que tenen amb La vinya dels artistes, on s’exposen obres d’art de Josep Guinovart, Joan Brossa o Carles Santos, entre d’altres noms destacats.

Image

El Celler Mas Vicenç a la DO Tarragona és dels primers cellers en proposar enoturisme: a partir del 18 de maig


Una de les incògnites és saber com seran els tastos. Amb mascareta? Amb guants? Amb hidrogel sobre les taules? “Sabem que les copes es desinfecten a 80 graus”, explica Mercè Sumarroca. Preveuen fer taules separades per famílies o grups. En aquests casos no seria obligatori portar mascareta. A Marco Abella abans de tancar els grups, preguntaran si les visites es volen compartir amb altres famílies. I a Mas Blanch i Jové contemplen fer tots els tastos a l’exterior “amb les llevantades que bufen sobre les vinyes no creiem que calgui res més que mantenir una certa distància entre persones”.   

Els cellers no estan sols en el retorn a la normalitat. Totes les Denominacions d’Origen els assessoren. En alguns casos, també ho fan els consorcis de turisme. És el cas d’Enoturisme DO Alella. La gerent, Laura Nadeu, explica que “ens reunim setmanalment –virtualment, és clar! – per parlar de la situació que afronten els seus negocis i les novetats que es van produint”. Els experts busquen estratègies per adaptar-se a cada moment i estar preparats per quan es puguin posar en marxa, encara que sigui a mig gas. A Alella “els ànims són de preocupació, perquè l’impacte econòmic és molt alt i al sector del turisme, en general, li costarà remuntar”. La situació és tan incerta que la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona va decidir crear un protocol anomenat Estratègia zero. “No teníem cap referència, cap model, cap protocol on ens hi poguéssim enganxar” -confessa Anna Maria Sànchez Orensanz, directora de Màrqueting Estratègic de la Diputació de Barcelona – “així que decidim que el que cal és parlar amb el sector, crear xarxa, transmetre tota la informació que vagi arribant tan ràpid com puguem... i donar ànims al sector”. El pont es va construint mentre travessem el riu. Per això els experts han hagut de repensar totes les estratègies, els plans d’accions i les campanyes de promoció que tan curosament havien dissenyat per aquest 2020 i que ara se n’han anat a n’orris.

Image

El celler Marco Abella a la DOQ Priorat espera fer enoturisme quan es desconfini l'àrea metropolitana de Barcelona 


“Serà una bona oportunitat per dirigir-se al mercat català”, opina David Font. Segons el primer estudi sobre el perfil dels enoturistes, presentat per l’ACT el maig de l’any passat, el 41% dels visitants a cellers catalans eren europeus, el 14% dels Estats Units, i el 8% de la resta de països del món. Només un 38% era públic domèstic. “El turista català sap que és un any per col·laborar amb el sector productiu, per adaptar-se a una nova sensibilitat, per acompanyar-los en la recuperació econòmica”, opina Font. “No ens hem d’inventar un discurs nou, sinó adaptar-lo al públic de sempre”, raona Anna Maria Sànchez. A les comarques de Barcelona, més d’un 50% dels visitants provenen de l’àrea metropolitana, a diferència de la ciutat de Barcelona, on un 80% era públic internacional. “Aquesta crisi ens permetrà repensar les estratègies. Per exemple, variar els seminaris per atraure clients de la Xina i fer més incís en el públic català”. Els cellers hauran de desenvolupar estratègies per captar-lo. A diferència de l’estranger, el turista domèstic gasta menys, però repeteix. Per tant un dels reptes serà la fidelització i el reforç de productes que ja existien, però potser no es coneixien.

“Als primers clients a qui ens dirigim seran els que ja ens ha visitat”, destaca Vicenç Ferré, de Mas Vicenç. “Els oferirem una visita exclusiva, amb un esmorzar a la vinya”. Aquest celler està treballant en descomptes d’un 10% a totes les activitats fins a l’1 de setembre “amb la idea que la gent s’atreveixi a venir, de nou i que vegi que li posem les coses fàcils”.  La majoria dels cellers no contempla augmentar les tarifes, tot i que han estat més de dos mesos tancats i que hauran d’assumir les despeses vinculades a la seguretat i el material sanitari. Mercè Sumarroca assegura que “mantindrem preus i fins i tot estem valorant fer unes visites una mica més econòmiques, perquè també seran més breus”. Olívia Bayés, de Marco Abella, considera que “no hem d’augmentar els preus ni variar les opcions de visita, sinó centrar-nos en augmentar les visites a la vinya, i si cal poder-los donar facilitat per fer pícnics a l’aire lliure”. A Mas Blanch i Jové sí que pensen que hauran d’apujar una mica les tarifes, sobretot les més econòmiques (5€ per un tast de dos vins), però només per facilitar que els visitants puguin fer els tastos a l’aire lliure, si cal amb una cistella de menjar. En aquesta primera fase hi ha alguns cellers, com Sumarroca, que reduiran la seva oferta gastronòmica a la vinya per incentivar que els visitants vagin als restaurants de proximitat. “Ens haurem d’ajudar més que mai. Tots hem patit molt, per això els cellers haurem de recomanar els restaurants, les cases rurals i altres cellers als visitants”.
 

ImageEl celler Mas Blanch i Jové a la DO Costers del Segre farà més tastos a l'aire lliure


Les previsions basculen entre el pessimisme comprensiu i l’optimisme moderat. Mas Vicenç rep cada estiu una mitjana de 2.000 visitants i aquest estiu n’esperen rebre la meitat. Tot és molt líquid. Malgrat tot les previsions són bones, perquè la majoria de reserves que s’havien fet abans del COVID-19 no s’han cancel·lat, sinó que s’han ajornat. S’espera que vagin activant-se a mesura que tot vagi tornant a una certa normalitat. La responsable d’Enoturisme de la DO Alella, Laura Nadeu, recomana “analitzar què voldrà el visitant i tenir capacitat ràpida de reacció per adaptar-nos a les finestres d’oportunitat que puguin sorgir a cada moment”.  

Serà el moment de fer-se preguntes sobre el model turístic, com deia Anna Maria Sànchez? Serà el moment de veure la crisi com una “oportunitat”, com apuntava el director de l’Agència Catalana de Turisme?  Serà el moment dels cellers petits i mitjans, els més adaptables, tot i que també els més dèbils, com reflexionava Laura Nadeu? Són qüestions obertes, suspeses a “fins que tot torni a la normalitat”. Una part de nosaltres es mor de ganes de gaudir de la natura, de visitar un celler, de tastar vins del territori. Però la nostra altra part necessita saber si haurem de fer-ho amb guants i mascareta, o amb mesures de protecció draconianes. Volem seguretat però que res ens agualeixi les anyorades copes de vi entre vinyes.