La selecció de llibres definitiva per resistir al confinament

15 Març 2020
La selecció de llibres definitiva per resistir al confinament

DIES EXTRAORDINARIS, IDEES EXTRAORDINÀRIES

Un llibre de vins en una mà i una copa de vi en una altra

Llegir no és només per les vacances de l'estiu. Aprofita els dies que estaràs a casa per llegir alguns dels millors títols sobre vi i enoturisme. Per començar la nostra sèrie d'articles, "dies extraordinaris, idees extraordinàries", et proposem una selecció de títols que et poden acompanyar durant aquests dies. Hem prioritzat els que tenen versió on-line i t'hem posat l'enllaç per si no els tenies a casa i els vols llegir aquests dies.

1.- La Guia de Vins de Catalunya On Line 2020

Qui? Jordi Alcover, Sílvia Naranjo, Carles Xuriguera i Romina Ribera
Editat? La Subversiva
Quan? Novembre de 2019
On? Clicant en aquest enllaç
Quant? 22,90€
Per què? Perquè els autors han tastat a cegues gairebé 1.500 vins catalans i els han puntuat. T'ajudaran a escollir vins fets a casa nostra, de varietats tradicionals en la seva majoria. A més, tenen una experiència de més de 10 anys i podràs llegir les conclusions sobre en quin moment es troba l'estat del vi català. 

Image

2.- #Di Vi Na Ment

Qui? Meritxell Falgueras
Editat? Larousse.
Quan? 10 de març de 2020
On? Clicant en aquest enllaç
Quant? 20,85€
Per què? La sommelier i periodista vol comunicar el vi per a tots els públics i de manera desacomplexada. Meritxell Falgueras s'esforça a presentar el vi tal com és, sense complicacions. Anima a els lectors a tastar-lo, a combinar-lo aliments divertits i a l'abast de tothom, a fer proves per posar en pràctica quins ens agraden més, mentre ens il·lustra amb històries del vi entretingudes. Tot plegat amb el seu estil personal, mesclant aspectes com la moda o el mindfullnes.

Image
3.- Vinos: del mercado a la carta. Bullipedia Volumen III

Qui? Diversos autors (entre ells, Ferran Adrià o Ferran Centelles)
Editat? El Bulli Foundation.
Quan? Desembre de 2019
On? Clicant en aquest enllaç
Quant? 56,05€
Per què? El tercer volum d'aquesta enciclopèdia aprofuneix en tots els passos que van des que un vi surt del celler fins que acaba a la taula d’un restaurant o a una copa a casa d’algun consumidor. Escenes quotidianes que amaguen centenars de decisions com que el celler ha d’escollir el distribuïdor o fixar el preu i que al restaurant han de fer una carta de vins o saber conservar una ampolla, entre moltes altres eleccions. Un llibre de referència pensat per a tots els públics.

Image

4.- La Guia del Vermut (edició revisada i actualitzada)

Qui? Esther Bachs i Romaguera.
Editat? GeoPlaneta 
Quan? Març de 2019
On? Clicant en aquest enllaç
Quant? 9,95€
Per què? El vermut és un element vertebrador dels nostres aperitius que en els darrers anys ha anat recuperat part del seu prestigi oblidat. L'autora, sommelier i experta en aquesta beguda, recull la seva història, i actualitza el mostrari dels millors vermuts que s'elaboren actualment a Catalunya. Tenen especial interès els vermuts propis amb identitat tradicional.

Image


5.- Reinas de copas

Qui? Zoltan Nagy
Editat? Tolosa Wine Books 
Quan? Desembre de 2017
On? Clicant en aquest enllaç
Quant? 19,00€
Per què? La dona sempre ha tingut un paper cabdal en l'elaboració del vi. En els darrers anys ha començat a sortir a la llum el seu protagonisme. Aquest llibre recull els noms i les històries d'algunes de les més destacades a Espanya i Catalunya de la mà del seu autor, un sommelier apassionat dels vins que n'ha volgut recollir i explicar el seu llegat. Una interessant manera de descobrir vins i projectes fets per dones.

Image 

6.- Wine folly: Magnum Edition. The masterguide.

Qui? Madeline Puckett i Justin Hammack
Editat? The Wine Folly 
Quan? Juliol de 2018
On? Clicant en aquest enllaç.
Quant? 31,59€
Per què? The Wine Folly és una didàctica i il·lustrativa pàgina que difon les virtuts del món del vi. La seva autora cartografia en aquest llibre una veritable enciclopèdia del vi arreu del món, acompanyat de precioses infografies que faran les delícies dels més curiosos. Aquesta edició (en format magnum) recull més de 100 varietats, regions del vi per visitar dels països més importants del món o una extensa guia de quins vins combinen millor amb cada aliment. En anglès.

Image

7.- La volta a Catalunya en 50 vins

Qui? Àngel Garcia Petit
Editat? Planeta 
Quan? Octubre de 2018
On? Clicant en aquest enllaç.
Quant? 18,90€
Per què? Un dels llibres més inspiradors pels enoturistes. L'enòleg Àngel Garcia Petit ens descobreix una selecció personal dels paisatges més bonics del país, amb un vi o un escumós per acompanyar-los. Lectura agradable, fàcil i amena, de la mà d'un dels experts més reputats de casa nostra. Una manera molt bona de fer país, amb cellers des de l'Empordà fins a la Terra Alta. Un dels autors que millor ha sabut construir l'enoturisme a Catalunya.

Image
8.- The 24 hours wine expert

Qui? Jancis Robinson
Editat? Penguin Books 
Quan? Febrer de 2016
On? Clicant en aquest enllaç.
Quant? Des de 4,99€
Per què? Un dels llibres més internacionals adreçat al públic general que no té perquè saber de vins, però sí que està interessat a saber-ne. És un llibre pràctic, que mostra com aprendre a tastar el vi, amb què combinar-lo i què diuen de tu les teves decisions. La Master of Wine ha fet una feina meravellosa per acostar el vi al gran públic, especialment com a comunicadora a la televisió i als mitjans de comunicació. El llibre és una primera introducció a la seva obra. En anglès.

Image

9.- Vinos naturales en España

Qui? Joan Gómez Pallarès
Editat? RBA. Integral.
Quan? 2013
On? Clicant en aquest enllaç.
Quant? 18,04€
Per què? Un passeig des del 2006 al 2013 pels cellers i elaboradors de vins naturals. Un llibre pioner en la recerca d'aquest moviment, que advoca per la mínima (o  nul·la) intervenció química en l'alaboració del vi. Cabdal per entendre aquesta corrent, que està canviant la manera d'entendre el vi, fins i tot entre elaboradors molt més antics i prestigiosos. Una obra de referència del sociòleg Joan Gómez Pallarés, autor del blog "De vinis". 

Image
10.- Retrats de vi

Qui? Ruth Troyano (amb fotografies de Maoz Elikiam)
Editat? URV Publicacions.
Quan? Des del 2016
On? No hem trobat versió on-line.
Quant? Uns 8€
Per què? La nova fornada d'enòlegs, molts dels quals formats a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, estan canviant el panorama del vi actual. La periodista cisella els retrats de cada persona (hi ha vuit llibres que recullen històries repartides per tot Catalunya) i de cada context. Són una sèrie de llibres per entendre la manera de fer vi de cada persona, que en total donen un paisatge de l'enologia general al país. 

Image
Sobre "Dies extraordinaris, idees extraordinàries". 

És una idea d'aquest portal de viatges i vins per inspirar els nostres lectors en moments d'incertesa, provocats pel confinament per evitar la propagació del Covid-19. Estem convençuts que la mesura de quedar-nos a casa es portarà millor amb idees que us ajudin a transformar les vostres vides. Per això, en cada article de la sèrie volem que tothom se senti molt cridat a aportar la seva.