Els Vins de l'Indiana Jones per les comarques de Barcelona

17 Gener 2020
Els Vins de l'Indiana Jones per les comarques de Barcelona

ELS ENOTURISTES CURIOSOS

Descobrim varietats del passat, que tenen molt futur

Sabies que hi ha algunes varietats de raïm que feia 100 anys que no es treballaven? O que cada vegada neixen nous projectes en comarques com Osona o el Berguedà? Si vols fer arqueologia vitivinícola, acompanya’ns en aquesta ruta que hem anomenat "Els Vins de l’Indiana Jones". Començarem en una vinya on hi ha plantades més de 200 varietats recuperades. Seguirem a un celler a Taradell, descobrirem vinyes a 1.200 metres d'alçada a l'Alt Berguedà i acabarem al Vallès Occidental, on alguns cellers conreen la vinya com ho feien els avis. És una ruta per a les comarques de Barcelona que fem amb el suport de Barcelona és molt més, el departament de Turisme de la Diputació de Barcelona. 

 


Mas Rabell, la vinya de Família Torres a Sant Martí Sarroca 


 En aquesta vinya hi ha plantades prop de 200 varietats. Unes 60 són recuperades d’abans de la fil·loxera, que va ser la plaga va arrasar la major part de les vinyes a finals del segle XIX. En els darrers 30 anys, Família Torres les ha anat recuperant de l’oblit. Trobem plantades varietats amb noms singulars com l'Afartapobres. Algunes d'aquestes s’adaptaran millor al canvi climàtic i a l’escalfament global, que s'ha convertit en un dels grans problemes de la vinya actual. De Fet, Mireia Torres de Família Torres ens explica que "aposten per recuperar els coneixements del passat i també les varietats, sempre que tinguin una bona qualitat".

Image

A uns quilòmetres, hi ha el laboratori on es reprodueixen els ceps recuperats. Però passaran anys abans de poder fer vi. El procés comença quan la planta dona fruits. Després en aquest celler de microvinificacions, elaboren vins experimentals. De moment, a Família Torres ja ha tret al mercat sis varietats recuperades

Image
 
Una d’elles és la Gonfaus, que ve de Lluçà, a Osona.
 
 

Masia Vilarasa, l'únic celler d'Osona 


La majoria no pensàveu que a Osona es fa vi, dieu la veritat. La resposta és que a aquesta masia de Taradell s’hi van plantar tres hectàrees de pinot noir i merlot als anys 90. Durant anys van fer vins negres de gran reserva imitant la Borgonya. 
Image


Avui en dia el celler el porta una família de Taradell, que elaboren set vins diferents. En Roger Reig admet que "la boira i l'humitat els dificulta la maduració del raïm, però això podria canviar amb els anys". Us imagineu que Osona pogués ser la xampanya de Catalunya?
Image


 

La Bauma de les Deveses, la vinya plantada a més altura 

Image
A les comarques de Barcelona encara hi ha vinyes a més alçada: concretament a 1.200 metres, a Sant Julià de Cerdanyola, a l’Alt Berguedà. En aquest clima alpí i amb aquesta pendent, s’ hi havien plantat vinyes fa molts anys. S’hi van construir feixes, parets de pedra seca i barraques de pedra, que ara s’han recuperat per plantar-hi vinya nova. En Carles Flaquer, que ha endegat aquest projecte, explica que la "idea és recuperar el patrimoni de pedra seca i de vinya, per donar una oportunitat de futur al poble". Tot i que moltes vegades s’han sentit a dir que era una bogeria. És una vinya especialment difícil. L’accés és a peu i la feina s’ha de fer en cavall. A les visites, davant d'una imponent bauma, podeu tastar un vi que té el nom de l’euga: Nituix. Amb els diners recaptats, s’ajuda a tirar endavant aquest projecte.
 

Celler Can Morral del Molí reivindica la vinya del Vallès 


Hi ha moltes comarques de Barcelona on s’hi fa vi, per exemple, el Vallès Occidental. En aquest amfiteatre natural hi ha vinyes molt velles. 
Image

En el passat, es plantaven varietats negres com el sumoll i blanques com el xarel·lo, totes juntes. Una era resistent a la sequera i l’altre a la humitat. A Can Morral del Molí, dins dels límits d'Abrera, ho mantenen i fan un vi que no és ni blanc ni negre, sinó claret. Són un dels quatre cellers que s'han associat dins del moviment 'Al Vallès Veremem'. Maria Font relata que "abans de la revolució industrial, tot era vinya al Vallès i que s’hi havien fet bons vins".
Image
Aquestes vinyes altres vinyes del Vallès són a la finca de Cam Gambús, a Sabadell, a La Muntada, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i també Castellbisbal, a Ca l’Esteve,