Sant Josep Vins fa la primera festa de l'any del vi i l'oli novells

13 Gener 2020
Sant Josep Vins fa la primera festa de l'any del vi i l'oli novells

8ENA FESTA DEL VI NOVELL I DE L’OLI NOU

Tasta el Vi Novell de Bot i l'Oli d'empeltre abans que s'esgotin!

Autenticitat. Vi i menjar de temporada. Gens de massificació. Són virtuts que van molt buscades avui en dia i que reunirà la Festa del Vi Novell i l’Oli Nou. Sean dues hores per anar saltant entre bufets i assaborint productes de temporada al ritme de la música en directe. Les estrelles del capvespre són el Vi Novell de Bot (un dels novells catalans millor valorats) i  l’oli nou fet amb empeltre ( la varietat d’oli autòctona més estimada de la zona). El vi i l’oli van acompanyats de diverses tapes artesanes, fetes al moment. És el moment de veure en acció una cooperativa orgullosa dels seus productes, del centenar de pagesos que contribueixen a fer-los i del paisatge que han aconseguit preservar amb la seva feina.



Què? 8ena Festa del Vi Novell i l’Oli Nou
On? Al celler Agrícola Sant Josep, a Bot, a la Terra Alta. Google Maps
Quan? Dissabte, 18 de gener, entre les 18.30h i les 20.30h
Com? Amb un vi novell d’èxit, oli nou, tapes de porc i formatge, música jazz en directe i servei de cangur pels nens
Qui? La Cooperativa Sant Josep Vins, un celler que agrupa més d’un centenar de pagesos de la zona
Per què? Per gaudir d’una festa autèntica i dels productes de temporada


Image

Cinc propostes per combinar beure i menjar de temporada


Arrenca la temporada de festes entorn del vi i l’oli a la Terra Alta. I el tret de sortida el dóna l’Agrícola Sant Josep a Bot amb una celebració de petit format pensada per a tots els socis de la cooperativa, els veïns de la zona i tots els nouvinguts que vulguin descobrir les meravelles del sud de Catalunya. El tiquet per assistir val 12€ i s’acaba convertint en un forfait per assaborir els vins i olis nous del celler, i fer tastets de productes de proximitat. La taula més concorreguda és la de vins, on s’hi pot passar tantes vegades com es vulgui. El més buscat és el Vi Novell de Bot 2019, però s’hi oferiran altres vins de la mateixa anyada de la cooperativa, tant negres com blancs. A la vora hi haurà el bufet d’olis d’oliva verge extra fets a la cooperativa, amb gotets de plàstic per notar tots els matisos. Fins a tres tipus diferents d’olis de la marca Massís del Port 1898 DOP oli Terra Alta. El més buscat és l’oli d’empeltre, la varietat estrella de la zona. I a partir d’aquí comencen els bufets de menjar. Al primer hi haurà llesques de pa torrat amb pernil ibèric tallat a mà. Al segon donaran una “punxada de salsitxa” a cadascú. Així li diuen a la Terra Alta al ‘pintxo’ de llonganissa de porc feta a la brasa damunt una llenca de pa. I el pòdium es completa amb una taula amb dos tipus diferents de formatges pensats per combinar amb els vins blancs. Tot això estarà acompanyat per jazz en directe que tocarà el “Pau Montoya Jazz Quartet”, un grup de Bot.

Image
 

És l’ocasió per marcar-li un gol al gener


Superada la ressaca dels excessos nadalencs, mitjans de gener ja és un bon moment per començar a reactivar els plans de cap de setmana. Com una excursió a Bot, un petit poble amb encant de la Terra Alta, envoltat d’un paisatge captivador. Aquesta festa és una bona ocasió per conèixer millor “lo sud de Catalunya”, amb les seves costums i la seva gent. I des del celler no volen passar-la a la primavera per evitar que es massifiqui. El fred del gener no és problema. La trobada es farà entre l’interior del celler i una carpa instal·lada just al davant. De manera que amb els abrics posats i una copa de vi novell a la mà, està garantida una immersió terraltina d’allò més autèntica. Això s’accentua encara més perquè el padrí d’aquesta edició serà el periodista Albert Mestre, molt conegut a la zona perquè publica entrevistes amb gent del territori al diari ‘La Veu de l’Ebre’. Ell farà el pregó de la festa.

Image
 

El Vi Novell de Bot


Aquest vi negre més que jove és el gran atractiu. O bé el tasteu dissabte o bé haureu d’esperar al novembre del 2020, cap a Sant Martí, quan es tornarà a ‘matar el porc i encetar el vi’. Si mai heu vist l’ampolla del Vi Novell de Bot, segur que la recordeu.  A l’etiqueta té les cares de tres pagesos de la cooperativa que han contribuït a fer-lo. I si l’heu tastat, encara el recordareu més. És una onada de frescor, de fruites vermelles i de suavitat a la boca. És, sens dubte, un dels èxits de l’Agrícola Sant Josep. Aquesta festa prové d’una llarga tradició que s’ha renovat. Va començar als anys 90. Estava centrada en l’oli nou i els productes de la matança del porc. I s’havia de fer al gener perquè era quan aquests dos productes estaven enllestits a la Terra Alta. Aquí es collia l’oliva cap a finals d’any i la matança del porc es feia per Sant Antoni (a mitjans de gener). Des de llavors la festa ha canviat molt però la data es manté. S’ha convertit en un bonic final de temporada pel Vi Novell de Bot.

Image


Els trucs per triomfar


El tiquet , que dóna accés al vi i el menjar i que val 12€, és molt millor comprar-lo amb antelació. Es pot fer online a través del web de viorigen o trucant al telèfon 977 428 352. També físicament a la botiga del celler durant tota la setmana. No és recomanable esperar a comprar-lo el mateix dissabte per la possibilitat que s’hagin esgotat els tiquets. Per qui vagi amb nens, hi haurà un servei de cangur a disposició dels assistents. Els petits estaran amb monitores a una de les sales del celler, allunyats del carrer. I el tercer consell és que abans de marxar es retorni la copa que cedeixen en préstec al principi de la festa. Així s’aconsegueix una llauna d’oli d’oliva de 100 ml de la varietat Empeltre. Però el millor regal serà haver tastat productes de temporada envoltats per l’autèntica Terra Alta. Que corrin les darreres copes de Vi Novell 2019 i que comenci la temporada de festes!

Image