Escapada a les Grands Buffets: la divertida bogeria de Narbona

02 Desembre 2019
Escapada a les Grands Buffets: la divertida bogeria de Narbona

ENOTURISME SENSE AVISAR

Les Grands buffets: triomfada o bogeria? 

Cada any milers de catalans travessen els Pirineus per fer un àpat a Les Grands Buffets de Narbona. Presumeix de ser el restaurant amb més formatges del món: 111 diferents. També té 11 tipus de foies, nou de pernil, quatre d'ostres,... Té una font plena de llagostes, una braseria i una sala de postres amb 118 propostes. Hi arribem atrets per la política de vins. Hi serveixen més de 70 referències locals, a copes o ampolles, a preus molt competitius. Arribem en un tren d'alta velocitat de Renfe-SNCF des de Barcelona. Com és un dia a Les Grands Buffets? Una experiència única o una absoluta bogeria?



Els dos periodistes d'ENOTURISTA escrivim aquest reportatge convidats (tot pagat) per l'agència de comunicació Tryptic. L'escapada que us explicarem inclou el viatge d'anada i tornada amb tren d'alta velocitat de Renfe-SNCF, una visita de dues hores a la ciutat de Narbona i dinar a Les Grands Buffets. Hem calculat que contractar aquest viatge surt per un mínim de 120€ per persona, buscant la tarifa més econòmica i reservant amb mesos d'antel·lació. Ho recomanaríem? Molt. Ens ha agradat? És fascinant! Si vols saber detalls del nostre viatge pantagruèlic al cor de la taula francesa, segueix llegint...


El viatge

Arribem a l'estació de Sants de Barcelona a les 9:00. El nostre tren surt a les 10:10. Renfe té una aliança amb l'operadora francesa SNCF per oferir trajectes des d'Espanya a diferents ciutats franceses, entre elles Narbona. El nostre viatge té parades a Girona, Figueres i algunes ciutats de França. El trajecte cobreix 212 quilòmetres. El viatge més ràpid des de l'estació de Barcelona-Sants fins a Narbona dura 2 hores i 2 minuts . En cotxe són unes 3 hores per trajecte (segons el Google Maps). Viatgem en primera classe, amb seients amples, una taula per treballar i connexió wi-fi. A bord hi ha un vagó restaurant, però no el fem servir. Hi ha espai per deixar maletes.

Image

Els preus per aquests trajectes són molt variables. La promesa de trobar viatges d'anada per 20€ (com diuen a les promocions) se'ns esvaeix  de seguida. Nosaltres no tenim targeta de fidelització ni codi de descompte. El trajecte més barat que trobem surt per 58€. Anada i tornada costen uns 116€ per persona pel cap baix. Això vol dir viatjar entre setmana, amb la possibilitat d'horaris als extrems del dia i amb més parades de les habituals. Però no hi ha grans diferències amb un trajecte de cap de setmana en primera classe i horaris preferents. Us costaria uns 178€ per persona.
Image
És el nostre primer viatge en tren a França. El trajecte és una delícia. La rapidesa de l'alta velocitat fa que només ens aturem a Girona i Figueres. Fins a la frontera el viatge és molt bonic, però millora encara més quan travesseu l'Albera. Fins a Narbona haureu de travessar les marismes del sud-oest de França. En alguns moments el trajecte resulta màgic, perquè sembla que el nostre tren viatgi sobre el mar. 


Narbona  

Aquesta ciutat del Llenguadoc no és la més bonica de França, però no està gens malament. Hi viuen unes 50.000 persones i és la capital de la comuna occitana de l'Aude. Les Grands Buffets és el principal atractiu turístic, tot i que si hi arribeu amb temps i en teniu ganes, podeu passar un dia gaudint dels seus encants.
Image
A nosaltres ens recull una amable guia turística de Narbona Turisme. Des de l'estació recorrem a peu una avinguda fins a la catedral de Sant Just i Sant Pastor, l'edifici més emblemàtic de la ciutat. L'atractiu està en què no està acabada. La part del culte sí que està plenament construïda. Passegem per l'absis, per l'interior de la catedral i per un claustre assoleiat. Després arribem a la plaça principal, on hi ha el Palau dels Arquebisbes, amb una part antiga d'origen romà. De fet, l'edifici dóna a l'antiga Via Domitia, construïda pels romans quan van conquerir la Gàl·lia d'Asterix, que es va redescobrir el 1997.
Image
Seguint el passeig hi ha un bonic canal, ple de barcasses, que us mena fins al mercat. És una visita insòlita, però molt recomanable abans d'entaular-vos. Aquí trobareu el bo i millor dels productes locals francesos (peixos, mariscs, formatges, carns, foies,...) a preus de mercat i sense l'assot turístic de La Boqueria. Ens aturem en unes fantàstiques parades de vins, on es poden tastar les referències locals. És un mercat molt gastronòmic, on la gent hi esmorza i dina amb els productes que estan a la venda.
Image
En una de les carnisseries, propietat d'un famós exjugador de l'USAP de Perpinyà. L'exestrella del rugby intercepta els talls de carns que li arriben per l'aire des de la parada del davant i els transporta, a l'altra banda del passadís, fins a una graella on els cuina. La barra està rebentada de gent. No caigueu en la temptació de menjar res: us espera Les Grands Buffets.


Les Grands Buffets

L'arribada al restaurant pot resultar una mica decebedora. El bufet més important de la ciutat està situat en un polígon industrial, al costat de McDonald's i el Burger King, a tocar d'una piscina amb tobogans. De fet, els lavabos del restaurant es comparteixen amb un spa. Us recomanem que aneu al bany abans d'entrar. D'una altra manera haureu de sortir del restaurant en ple àpat. A l'entrada sempre hi ha cua. Una reserva a Les Grands Buffets s'ha de fer amb temps. Però tenen un sistema garantit i els preus són els mateixos tots els dies de l'any: 37,90€ (sense begudes!) per majors de 10 anys, la meitat de preu per nens d'entre 6 i 10 anys (han de presentar el DNI) i gratuït per a menors de cinc. Tot i la bona voluntat del restaurant per fer-lo en un lloc més o menys infantil, a nosaltres ens va semblar que no era un lloc molt indicat per portar-hi els menors, sobretot si són més de jugar que de menjar patés.
Image

Hem intentat fer una reserva on-line i el primer dia lliure per anar a dinar dues persones entre setmana és d'aquí a dues setmanes- Però si busquem cap de setmana, cal esperar cinc mesos. Si voleu sopar hi ha dos seients d'aquí a tres mesos un diumenge a la nit, o en quatre mesos un dissabte. Tingueu-ho en compte abans de planificar el vostre viatge i (si voleu) comprar els bitllets de tren. Penseu que els vins són un gran apartat del restaurant, i us l'expliquem a continuació.

L' entrada al restaurant és espectacular. Hi ha tres grans salons: les sales Clape i Corbiere, que són els menjadors principals; el Jardí, que només està obert uns mesos a l'any i la increïble Carpa Reial, una reproducció de com eren els àpats del Rei Sol a França, amb làmpades de cristall i mobles antics, reproduccions del seu menjador aristocràtic. Arribats a aquest punt val la pena fer una reflexió. A Catalunya (i Espanya) la idea de bufet està més o menys associada a un restaurant de benzinera; a França, no. Els cambrers vigilen que el menjar que es posi als plats no excedeixi del que bonament es pot menjar. És obvi que a Les Grands Buffets no hi sortiràs amb gana, però en paral·lel hi ha una delicada xarxa que evita el malbaratament alimentari. És una qüestió cultural que va començar el 1989. Segurament és l'essència, una filosofia que l'ha fet únic.
Image
A finals dels 80 Louis Privat, un actor, va decidir obrir aquest restaurant. Pretenia recuperar els plats de la cuina tradicional francesa, que són patrimoni immaterial de la UNESCO. A Les Grands Buffets no hi ha croquetes ni macarrons: hi ha un aparador de la taula francesa, prestigiada al llarg del S.XVIII i XIX. Si hi arribes fascinat per la quantitat de plats (111 formatges, 118 postres, centenars de cuiners, 70 referències de vins a copes) hi sortiràs convençut per la qualitat. Tastem una miqueta de tot. La sala dels formatges és espatarrant. Totes les referències estan tallades en porcions i pots posar-hi una etiqueta de plàstic per saber què tastes. La part dels pernils permet perpetrar veritables crims a la porcinitat, perquè us deixen tallar les potes de jambon-du-pais. Els foies són excel·lents. La torre de llagosta és un dels set monuments de la humanitat. I la brasserie és senzillament un gran plató de televisió on us cuinen en directe plats de carn i peix. Si sou amants de les postres, heu de tastar les crepes acabades de fer i deixar-vos encisar per una font de xocolata.


Els vins de Les Grands Buffets

Les Grands Buffets té un model de servei de vins senzillament impecable. Podeu tastar fins a 70 referències, només de vins sud-oest de França. A copes, en un dispensador, podeu seleccionar el vi i pagar-lo amb una targeta del restaurant. El preu de les copes va dels 2,60€ fins als 39€. Hi ha un arc de vins a l'alçada dels plats: blancs, rosats, negres, dolços i escumosos.  Al costat de cada ampolla hi ha la copa de cristall corresponent, amb una etiqueta amb el nom del vi, del productor i el preu de l'ampolla. Si voleu demanar una ampolla la pagareu al preu que la compraríeu al celler. Atenció que diem preu del celler, no de la botiga! Aquesta és la revolucionària diferència. A França els elaboradors venen al seus cellers per sota del preu de la botiga, que pot arribar a ser un 40% més car pels marges dels distribuïdors. Les Grands Buffets és la botiga de vins més rendible de França. Si compres una caixa de sis vins et regalen l'ampolla del dinar. Mon diéu!
Image
A França la cultura del vi és una mica diferent a la nostra. A grans trets, heu de saber que hi ha dues grans classes de denonimacions d'origen, les AOP (Appellation d’Origine Protégée) que és una marca europea i les IGP (Indication Géographique Protégée), equivalents a les nostres Denominacions d'Origen. A Les Grands Buffets només hi ha vins de quatre departaments francesos: Pyrénés-Orientales, Aude. Hérault i Gard. Tot i així podreu trobar-hi vins de 23 AOP (incloent Champagne, que és la única excepció de proximitat) i 6 IGP diferents. A la carta fa mal als ulls veure que els vins més subtils (que tenen un raïm vermell) es descriuen com a "delicats i femenins". Sent capdavanters amb tantes revolucions, caldria entomar també aquesta i deixar de banda aquesta descripció. Per la resta, sentim molta enveja que això no passi a Catalunya. Però malauradament no podem contrastar-ho amb els productors i elaboradors de vi, que potser tindrien una opinió diferent a la nostra.
Image
Durant el dinar (que s'allarga durant tres hores) comencem amb un champage, passem a vins blancs, negres, rosats i dolços. És impensable menjar amb moderació. Comprem vi. Al final de l'àpat, ve de gust descordar-se un forat del cinturó i passejar una mica fins a l'estació. De camí al tren agraïm no haver de fer el viatge en cotxe. Hi ha la opció de quedar-se a dormir. Narbona té una bona oferta hotelera, adaptable a diferents perfils.
Image

Anar a Les Grands Buffets és una opció molt recomanable, que segurament es gaudeix més amb tren. És un divertidíssim viatge al bo i millor de la cuina francesa, un Port Aventura culinari, un Dragon Kahn vinícola, on gaudir en poques hores (què ràpid us passarà el temps!) d'una injecció de vida francesa. Esmorzant poc, sopant zero i gaudint de cada plat amb discreta golafreria segurament és una de les experiències més espectaculars i divertides que podeu fer per aquest preu. I a sobre, us podeu emportar un cabàs de productes a casa, per compartir amb els que encara no s'hagin atrevit a fer aquesta bogeria. Les Grands Folies.