Vidalona, la ciutat inesperada del vi

24 Octubre 2019
Vidalona, la ciutat inesperada del vi

ENOTURISTA CURIÓS

Enoturisme al costat de Barcelona i en transport públic

Badalona, a tocar de Barcelona i una de les ciutats més poblades de Catalunya, té una relació molt important amb el vi. Des de temps dels romans fins a l'actualitat. Si ets curiós, acompanya’ns en aquest ruta per "Vidalona". Visitarem l’únic celler de la DO Alella de Badalona. Descobrirem el passat medieval i romà del vi, i acabarem tastant vins i de cerveses abans de la posta de sol al mar. Fem enoturisme en transport públic. Baixem a la parada de metro de Pompeu Fabra, a Badalona. I enllacem amb un autobús, l’M26, cap el barri de Canyet. És una ruta per a les comarques de Barcelona que fem amb el suport de Barcelona és molt més, el departament de Turisme de la Diputació de Barcelona. 

 


Celler Masia Can Coll


A les afores de Badalona, hi ha l'únic celler que fa vins dins la DO Alella. Com a curiositat, s'hi pot arribar en transport públic, combinant el metro fins al centre de Badalona i allà, agafant l'autobus. En uns minuts, ets a Can Ruti, i allà hi ha aquestes vinyes que la família Coll porta cultivant set generacions. Tot i l'antiguitat, aquest celler és un descobriment per a la majoria dels visitants. Les vinyes són de pansa blanca i merlot, i els propietaris les cuiden com si fossin un jardí.


Image

Aquest paisatge de vinya és el que envolta la Masia Can Coll, propietat dels germans Francesca i Josep Coll


Històricament, aquesta zona de Badalona, anomenada Canyet era molt apreciada pel vi rosat. Al celler conserven els cups originals on feien el vi. Ara n'elaboren 2, un blanc i un rosat, que donen a tastar als seus convidats en un oasi de pau a la fresca.
 


Monestir de Sant Jeroni de la Murtra


Fent un passeig a peu de vint minuts s'arriba a una joia amagada. Aquest monestir és una joia del gòtic català que transmet a la perfecció la sensació que el temps està aturat.  A Sant Jeroni sempre s’ha fet vi. Primer va ser una vil·la romana. Després es va fundar un monestir. I quan els monjos van marxar, s’hi ha fer una cooperativa. 
 

Image

Després d'un passeig i molt amagat entre boscos, apareix aquest monestir. El més impactant és el seu claustre


Un dels moments crucials de la seva història és que va ser un refugi de pau pels Reis Catòlics i que aquí van rebre a Colom després del seu primer viatge a les Amèriques. Avui en dia, s’hi allotja gent que busca silenci. 

 

Museu de Badalona


Tornant al centre de Badalona, hi ha el Museu. Al seu interior, es conserva Baétulo, la ciutat romana amagada sota de Badalona . Són 3.000 metres quadrats amb carrers, termes i un gimnàs. Mentre camines pels seus carrers, et preguntes si era la ciutat de Venus, la deessa de la fertilitat o la de Bacus, el Déu del vi. Tot i que no s'han trobat documents, la resposta és molt clara:  les vinyes eren el que més conreaven els romans a Badalona. I a través de les àmfores de vi i les seves inscripcions, se sap que aqquest es distribuia per tot l'Imperi Romà. 
 
Image

Baétulo és una magnífica sorpresa amagada. Durant la visita és impossible no imaginar-se en unes termes romanes


Botiga de vins de Cristina Guillén 

Molt aprop del museu, hi ha aquesta wine shop, on trobareu vins de tot el món, especialment ecològics i d’Alella però també hi trobareu consell. S’hi fan tastos. Precisament, bevem un vi de pansa blanca del celler de la família, natural, ecològic i sense sulfurós. Als seus prestatges s’hi pot donar la volta al món com si fos la biblioteca de Phineas Fogg.

Image

Els prestatges de la botiga són genials per badar i aprendre sobre vins


Cerveseria 4 Pedres de Badalona

El dimoni de l’entrada és una primera pista. És un local amb molta personalitat, com les seves cerveses. Les parets estan plenes d’etiquetes de cervesa, que s’han begut en algun moment al local. N’hi ha que homenatgen Badalona, i estan fetes amb xocolata i servides en tassa. Una altra, que és una mescla de cervesa i de vi, que tastem en una copa de fang.

Image

La cerveseria no pot deixar ningú indiferent. És impossible trobar un centrímetre quadrat sense decorar


La ruta acaba en el punt més instagràmic de tota Badalona, que és el Pont del Petroli. Per arribar a la punta, cal saludar abans al mono... que és realitat és Charles Darwin. 

Image