El Pla d'Urgell: el remei a tots els teus mals

12 Setembre 2019
El Pla d'Urgell: el remei a tots els teus mals

ONE DAY TRIP AL PLA D'URGELL (DO COSTERS DEL SEGRE)

Un oasi de natura i vins al Pla d'Urgell

Castell del Remei és un dels cellers més influents de la DO Costers del Segre. El complex està format per les antigues colònies agrícoles del Pla d'Urgell: un castell, un celler d’abans de la fil·loxera, un restaurant vintage, un complex a mig fer i un grapat d’història de l'Urgell. Una comarca marcada per l'aigua: des de l'estany d'Ivars i Vila-Sana fins al Canal d'Urgell.  

La boira es fa visible a Anglesola. Creix com un cel gris paral·lel mentre passem per Tornabous, el Tarròs i la Fuliola. Ens hem passat tres pobles abans d’adonar-nos que és un habitant més de la Plana d’Urgell. Potser l’habitant. El Castell del Remei s’aixeca com una illa entre vinyes testimonials. La majoria del molt raïm que entra al Castell prové de la Serra de Bellmunt. Bona part de la història de la Plana d’Urgell, una espècie de Las Vegas de Catalunya, comença aquí. Fa 150 anys era un desert. La família Girona, uns potentats de Tàrrega, propietaris de bancs a Barcelona, van contribuir a convertir l’eral en el jardí de pomes i peres de Catalunya, gràcies al Canal d’Urgell, la línia de ferrocarril i les carreteres. Als 80 es van vendre la finca. Ara és propietat de Tomàs Cusiné, la gran esperança blanca de la DO.

Image
Ermita i part del mur del Castell del Remei, que forma part del majestuós complex de la finca


Després de visitar el celler (podeu consultar la informació a la nostra fitxa d'ENOTURISTA), podeu seguir el camí de l'aigua, però als estanys d'Ivars i Vila-Sana. És l'estany amb major superfície de Catalunya. I això vol dir que és un resort per observar fauna i flora pròpia de zones humides. La història de l'estany és meravellosa. Sabíeu que es va dessecar artificialment el 1951, en contra de la voluntat popular. Des de fa uns anys els ajuntaments d'Ivars i de Vila-Sana van fer una brillant recuperació, que ha culminat en la darrera dècada amb l'arrinada de noves espècies. A la primavera i a la tardor és una autopista d'ocells. I durant tot l'any un lloc fascinant per fer pesca controlada i caminades descontrolades. Si teniu ganes de continuar visitant cellers, molt a prop teniu el de Costers del Sió, un dels més atractius de la zona. O bé, seguint la carretera fins a Balaguer trobareu el reconegut celler La Gravera. Si teniu ganes de buscar noves propostes, us recomanem fer una ullada a la web de la Ruta del Vi de Lleida, associada a la DO Costers del Segre.

Image
Una de les imatges de l'estany d'Ivars i Vila-Sana (font: Viquipèdia)

Darrerament els municipis de Vila-sana i les Borges Blanques han organitzat una novedosa Ruta de l'Oli i de l'Aigua, que passa pels dos municipis. Podeu fer una ullada a la notícia que vam publicar sobre la presentació. Si teniu ganes de quedar-vos a dormir, una de les propostes més interessants és anar a Mollerussa. És la capital del Pla d'Urgell i la ciutat amb més restaurants i hotels. Us proposem fer nit a l'hotel El Jardí, però hi ha moltes altres opcions.