Beure amb la copa equivocada, un esport de risc?

09 Setembre 2019
Beure amb la copa equivocada, un esport de risc?

ENOTURISME SENSE AVISAR

El missatger de cristall

Fa sis mesos ENOTURISTA va assistir convidat a una 'Riedel Experience': una demostració empresarial de per què beure en la copa idònia contribueix a que el vi s'expressi amb tota la seva originalitat. I és clar, beure en la copa equivocada és un gran error, un pecat capital, un disbarat de l'alçada d'un campanar. Veiem-ho. Durant aquest temps, ho hem posat a prova amb dos jocs de copes 'Riedel Veritas Restaurant' (valorades en 300€): 6 Riesling/Zinfandel per blancs i 6 Old World Syrah per negres. Aquest és el nostre decàleg, sempre sincer i sense concessions.   

L'empresa que distribueix Riedel en exclusiva a Espanya, Euroselecció, està situada al carrer Xarel·lo. No és conya. El polígon industrial està ple de noms com Ull de llebre, Cabernet, Malvasia,... Està molt a prop de la seu de l'INCAVI o de la DO Penedès. Però no és a Vilafranca, sinó a Moja. "Moja és el Beverly Hills del Penedès", ens va dir uns mesos abans Jordi Segura, el propietari d'Euroselecció. Calia visitar Moja, i ja de pas, fer una Riedel Experience. A priori, el nom no convida. Sona a demostració de Thermomix. Però qui no voldria veure Beverly Hills?

A la casa de Riedel hi ha més vidre que al Guggenheim. Hi ha centenars de copes, flascons i decantadors de formes kamasútriques. Els has de tenir molt ben posats per enviar un CV com a personal de neteja. Tot està immaculat i la taula parada. Hi ha quatre serveis amb cinc copes per persona. Ens acompanyen el Jordi Segura, el Jordi Bort, directoríssimo, i la Mercè García Castellví, enòloga i excoordinadora d'Estudis del Grup CETT-UB. Al tapís de paper hi ha un cercle per cada copa.

Image
Tastem un vi blanc Mas d'en Gil 2016, provinent de vinyes velles. Com si fos un bingo t'omplen les copes 1, 2 i 5. Comença el xou. "Tasteu i digueu-me en quina copa el vi està més bo". Fàcil, però pervers. El bon o mal gust d'un vi no depèn d'una copa. Ni la copa que guanyin els futbolistes de la Champions es capaç de millorar el gust d'un vi. Si de cas, una copa adecuada et trasllada el vi tal com el viticultor l'ha cultivat o com l'enòleg l'ha pentinat directament als llavis del consumidor final. La copa és un recipient. No una Viagra.

Després fem el mateix exercici amb un vi negre elaborat amb Pinot Noir, un Bru de Gramona descatalogat. Ara amb les copes 3, 4 i 5. Línia? Les aromes són molt diferents si surten d'una copa oberta o tancada. D'una forma més còncava o més convexa. Realment un vi s'esguerra servit en una copa equivocada. Els celleristes que es gasten milers d'euros en dipòsits d'inoxidable per fermentar, en foudres de roure francés per envellir, en ous de ciment, també es gasten els diners per saber en quina copa s'hauria de servir el seu vi? No és un recipient, també?

Image

La tercera prova és amb un Psi 2014, de Dominio de Pingus. Diríeu que aquest vi hauria d'estar bo en un got de paper del McDonald's, no? Doncs tastant-lo en la 2, 3 i 5 el món passa del blanc i negre al Technicolor. En una copa és aspre, àcid, astringent i en una altra és afruitat, sedós, embolcallant. Del Metro en hora punta a la Limousine de Pretty woman. I finalment, com en una obra de teatre, Jordi Segura desenfunda un Apple Iphone i ens demana una cançó. WTF? "La cançó que vulguis, no hi ha trampa", diu amb cara de gentleman old school. "Ni idea, Els amics de les Arts", se'ns escapa, pensant que potser en aquest museu del cristall hauria d'haver demanat els Greatest Hits de Bianca Castafiore. Prem el play. Sona Jean Luc 10 segons. S'aixeca. Connecta el mòbil a un altaveu d'alta fidelitat dels que qualsevol quillo somiaria de portar a tot drap per un polígon. La música arriba alta, fina, i diries que sents el crepitar dels dits sobre el baix. "Això és el que ha de fer una copa, transportar el missatge, amplificar, equalitzar",...

Image

Per tant, si estàs disposat a fer la inversió (cada copa costa al voltant de 25€) val la pena que les cuidis i que treguis partit de cada ampolla. Sinó, una copa de vidre d'IKEA val 1€. Com diu el missatge del tapís de la Riedel Experience, "sentiu-vos lliures d'empassar-vos tot o part del vi que s'ofereix". Nosaltres només som els missatgers.