Descobreix les veremes biodivertides al Penedès

05 Setembre 2019
Descobreix les veremes biodivertides al Penedès

ENOTURISTA CURIÓS

Veremes en família gaudint de la biodiversitat del Penedès

Sabies que el Penedès té un univers de natura per descobrir? Hi ha rius, boscos, vinyes i miradors des d'on observar el pas de les estacions? Aprofita el temps de verema per endinsar-te en el Penedès més salvatge, verd i biodivers. En aquesta ruta visitarem tres cellers diferents, que fan veremes divertides, dormirem en un mas que elogia la vida mediterrània i descobrirem la importància dels rius i de l'aigua, visitant un museu. I com sempre, amb una copa de vi a la mà. És una ruta per a les comarques de Barcelona que fem amb el suport de Barcelona és molt més, el departament de Turisme de la Diputació de Barcelona.  Veure sortir el sol des del Miravinya de la Cadira 

Us proposem començar el dia a un dels quatre miradors més xulos del Penedès: els Miravinya. El de la Cadira es troba al terme municipal de Torrelavit. Des de dalt del turó podeu apreciar unes vistes impressionants: des de Montserrat, fins a tota la plana del Penedès, amb boscos, vinyes i poblets. Us proposem fer un joc plegats. Què és el que no es veu, però és de vital importància? On és l'aigua?

Image
Des del Miravinya de La Cadira podreu observar el Penedès fins al peus de la serralada de Montserrat


L'aigua és un element cabdal en l'arquitectura del paisatge. Els rius i rieres han cisellat el Penedès i han definit les finques, els llocs cultivables, han estat els entorns naturals perquè hi visqués la flora i la fauna típica de la zona. En aquest viatge, l'aigua té una importància cabdal.. gairebé tant com el vi!


Remullar-se els peus al riu a Segura Viudas

Un dels cellers que més relaciona la biodiversitat amb les visites és Segura Viudas, a Torrelavit. L'Heretat és una finca molt grossa, per on hi passa el riu Bitlles. Des de fa anys hi han construït una depuradora per netejar les aigues del riu, que alimenten el celler i retornen al riu, per donar vida a la flora i la fauna de la zona. Evidentment, també contribueix al cultiu del raïm, que creix acompanyat d'insectes, plantes i flors. Podeu visitar-lo en una bicicleta elèctrica.

Image
Amb el motor elèctric, pedalar és molt fàcil, però compte amb agafar massa velocitat, que pot ser perillós

Visitar aquest celler és com visitar un parc natural. Porteu calçat que es pugui mullar. Passejant per dins del riu, jugareu a ser naturalistes. Plantes, arbres, insectes, i ocells fins a sentir-vos part de la fauna. Però sense oblidar el raïm i les vinyes, emboscades en un entorn natural privilegiat... En Toni Domènech, de Segura Viudas explica que el seu objectiu és que "el visitant es trobi en plena natura i que vegi que tot és un des de la vinya i que tot es tradueixi al final a la copa".

 

L'aigua té un museu a Torrelavit

Sabies que l’aigua és un valor ecològic i econòmic?  Seguint la llera del riu, trobem el Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit, gestionat per la Fundació Mas Albornà. Fa molts anys que la gent es va instal·lar al costat del riu i van construir 29 molins paperers, que van embrutar l’aigua. Aquí podeu veure com tot ha canviat . El museu es troba davant del riu Bitlles. Les visites poden aprendre la història i recorrer a peu el Camí del riu, en una deliciosa excursió.

Image

El Centre d'Interpretació de l'Aigua és una de les joies de Torrelavit. Els visitants s'interessen pel riu Bitlles.

Segons la Judith Gutiérrez, guia del centre, una de les coses que més sorprèn a la gent de fira és que "fa molts anys, el riu estava molt contaminat d’aigües negres. I ara hem vist alguns animalets, que abans no hi havia ni peixos. Hem vist martinets, aus. Abans no trobàvem res". Ho podreu veure vosaltres mateixos recorrent el Camí del riu, amb safareigs antics i fins i tot un pont rehabilitat per l’estudi Eiffel, de París.

 

L'essència del Penedès al celler Carol Vallès


El riu també modela les finques. És el cas del celler Carol Vallès, envoltat de bosc i de vinya i de riu. El seu propietari, Guillem Carol explica que "quan la gent pensa en el Penedès, pensa en això: en un mas de més de 160 anys, oliveres,  blat, vinyes, en una cosa petita, en una família de fa molts anys que està posada aquí.

Image

La premsa manual permet extreure fàcilment el most del raïm acabat de collir

Durant la verema els visitants poden fer de veremadors. Nosaltres collim una miqueta de Macabeu, que posem dins d'una premsa manual i ens permet tastar el most del raïm acabat de collir. És una activitat ideal pels nens, perquè el most no té alcohol. Per ser cava haurà de passar un mínim de 9 mesos. Alguns fins i tot 10 anys. Els tastem al pati del celler.

 

La verema tradicional a Vilarnau    

Avui gairebé ningú trepitja raïm. Però en alguns cellers recreen les veremes a l’antiga, ideals per a tota la família. És el cas de Vilarnau, situats a Espiells, als afores de Sant Sadurní. L'activitat de verema permet fer una visita a la vinya i al celler en família. Els menuts per separat dels pares, en una classe de raïm, most i cultura agrícola. En acabat es troben els dos grups, es treuen les sabates posen els peus a dins del cup, per fer la verema tal com la feien els nostres avis. La Maria Baró, responsable d'enoturisme creu que "és molt divertit, alguns diuen que és com un tractament dels peus. Quan trepitges tot el gotim, hi ha una part sucosa. Cadascú ha de tenir una experiència, que ha de venir, sentir i viure".

Image
En un bosquet mediterrani a l'ombre podeu fer la verema tradicional i tastar els seus vins i escumosos del celler


Tranquils, que el raïm no s’aprofita. De moment encara no podreu fer el vostre Gran Reserva. Com a molt, tastar-lo després, amb els peus nets, en una còmoda sala de tastos.


Mas Palou, elogi de la vida calmada 

A Pla del Penedès hi ha la masia de Mas Palou, una cada pairal envoltada de vinyes. Aquí la vida és lenta, com si cada dia fos diumenge. Hi ha tres allotjaments indepenents i piscina. A Mas Palou us podeu quedar a passar la nit o bé demanar que us facin un esmorzar de forquilla o algun event. "Per nosaltres -explica la Maria Vallès, responsable de Mas Palou- el més important és la vida en família i a l'estil mediterrani. O sigui menjar fora, estar descansant, llegint..."

ImageUn dels sopars a Mas Palou, una casa rural que també organitza events 


Acabem el dia amb els peus en remull a la piscina de Mas Palou. Amb una copa de vi a la mà, brindant per les veremes i per l'aigua. No era així com començàvem la ruta?