Porrera: la capital dels vins frescos del Priorat

06 Setembre 2019
Porrera: la capital dels vins frescos del Priorat

ONE DAY TRIP: PORRERA (DOQ PRIORAT)

Porrera, el poble dels rellotges on el temps s'atura

A Porrera s’hi hauria volgut empadronar Federico Fellini. Només d’entrar hi ha un passeig d’arbres que desemboca a la plaça. Els vells prenen el sol i detecten els cotxes forasters d’una hora lluny. Els turistes s’asseuen com a turistes a la terrassa del bar. Se’ls reconeix perquè esperen a que surti el cambrer, ignorants que el cambrer, que és el propietari del bar, del restaurant, i qui sap si de mig poble, no sol sortir de darrera de la barra.

Si veniu des de l’AP7, l’entorn us va enviant senyals, com una sonda que mesura la profunditat a l’aigua. Primer, la reducció de carrils a la T-11. Després, els turons de llicorella que s’alcen de cop i volta. Llavors, els revolts amb ametllers i figueres, van donant pas a vinyes, i més vinyes, i vinyes per l’amor de Déu. I saps que has arribat a Porrera perquè hi ha un semàfor que sempre està en ambre que et deixa girar. 

Image
Vinyes altes de Clos Dominic, als afores de Porrera

Un dels punts més instagràmics és el pont que travessa el riu de Cortiella. El municipi està ajegut al fons de la vall que el riu ha cisellat durant més anys dels que recorden els vells del poble. Però no gaires. Perquè a Porrera, també conegut pels rellotges de sol que han pintat en algunes de les façanes de les cases antigues, el temps discorre de manera diferent, diguem-ne que al Prat de Llobregat o Manresa. Està demostrat. Com va escriure Plini, no hauríem de comptar els dies, sinó pesar-los.

Image

Porrera, refugiada a redòs dels turons de llicorella, a la vall del riu Cortiella

Si teniu ganes de visitar un celler, només al terme de Porrera n'hi ha moltíssims. Als afores del poble hi trobareu Marco Abella, propietat del David Marco i l'Olívia Bayés. S'hi fan visites encisadores, que us descobriran per què Porrera és la capital dels vins frescos del Priorat. Les vinyes dels cims de Porrera reben directament els vents del mar, que fan que el raïm maduri més pausadament i els seus vins siguin vins per ser beguts sense pressa, sense rellotges. La visita és agradable i els seus vins són encara millors si els preneu en un 'chill-out' que hi ha al terrat. 

Image

Les botes de fusta que reposen a la panxa del celler Marco Abella, a Porrera


A Porrera hi ha altres cellers amb molt de renom com Vall Llach, amb molta història com Cal Pla, amb personatges inoblidables com Clos Dominic, i amb persones sensacionals, com Àlvarez Duran. N'hi ha per triar i remenar.  

De tornada al poble hauríeu d'haver sigut capaços de reservar un lloc per dinar. Dinar sense reserva pot arribar a ser un esport de risc. El restaurant La Cooperativa és un lloc petit, acollidor, amb producte de gran qualitat i una extensíssima carta de vins. A la part alta del poble hi ha Cal Carlets, un restaurant vintage, amb plats clàssics de cullera i una carta que mima els vins de Porrera. En cas d'emergència, també podeu devorar el meú del bar de la Plaça o demanar un entrepà en una cafeteria meravellosa, que no podeu deixar de visitar per la saviesa pagesa que s'hi agrupa a fer el cafè. És la (vi)blioteca del poble.

Image
La llera del riu Cortiella, força seca en la major part dels mesos de l'any, que desemboca en preciosos patis arran de riu

Si tens ganes de quedar-te a dormir, val la pena fer-ho al Porrera style: en una casa rural. Al poble hi ha molts apartaments, com La Caseta del Priorat, la Icona del Pont Vell o Can Peiri. Casetes menudes al costat d’un poble tant autèntic com una pel·lícula de Federico Fellini.