El Priorat espera una “verema habitual”, malgrat la sequera

05 Agost 2019
El Priorat espera una “verema habitual”, malgrat la sequera

L'ESTIU A LA DOQ PRIORAT

Les temperatures extremes de finals de juny han malmès puntualment algunes vinyes del Priorat. En aquestes finques l’afectació pot arribar a ser molt important. A la resta de vinyes, que són la majoria, les afectacions han estat menors. Des de la DOQ Priorat creuen que si el sol, la pluja i la mà del viticultor acompanyen aquestes setmanes s’arribarà a la verema amb la “normalitat habitual”. El cop de calor es quedarà al ceps, on encara és aviat per saber-ne les conseqüències, però no es notarà a la copa, ni tindrà conseqüències en la qualitat dels vins. Us ho expliquem en un vídeo.

 


El pic de calor de finals de juny, entre Sant Joan i Sant Jaume, va afectar greument algunes de les vinyes de la DOQ Priorat. En aquests casos la sequera va ser devastadora. Els ceps han quedat absolutament cremats. Acompanyats de la tècnica ADV de la DOQ Priorat, Sandra Rico, anem a veure com han quedat aquests ceps en algunes finques del voltant de Porrera. El raïm ha quedat fregit. En la majoria dels ceps afectats és impossible collir un sol gra de raïm. Però malgrat la duresa de la calorada, a la majoria de les finques del Priorat es podrà collir raïm en plena normalitat. Per què només en algunes finques?

Image

“La calor ha afectat especialment varietats com la carinyena, el syrah, el cabernet o el Pedro Ximénez, que són més tardanes”, explica el president de la DOQ Priorat, Salustià Àlvarez. A finals de juny aquests ceps estaven formant els primers granets de raïm al tamany d’un pèsol, un dels moments més delicats de la planta. Al pic de màxima vulnerabilitat es van trobar amb una climatologia absolutament adversa. En canvi, altres varietats, com la garnatxa, havien madurat abans i van entomar el cop de calor.

Image

Aquests efectes són especialment devastadors en finques on hi tocava el sol, especialment el sol de tarda. La tècnica ADV de la DOQ Priorat, Sandra Rico, ho descriu d’aquesta manera: “les temperatures extremes van caure sobre la llicorella, que va fer un efecte mirall reflectint l’escalfor sobre les plantes, que ja rebien una forta intensitat solar”. Aquest efecte combinat va assecar la terra i va produir una bombolla calenta que va assecar els brots tendres de les plantes. Les afectacions han estat més greus en aquelles vinyes en què el viticultor ja havia espampolat, perquè el raïm va quedar menys protegit.

Image

En canvi, en altres finques els efectes han estat mínims. És el cas d’una altra vinya de Porrera, a dos quilòmetres escassos de la primera, on hi trobem només algunes afectacions molt menors, en grans de raïm que han quedat cremats. La majoria del gotim creix amb normalitat i en els casos de varietats negres ha començat a verolar amb normalitat. “Aquesta és la tendència majoritària”, explica Salustià Àlvarez, que garanteix que la verema serà pràcticament com cada any.

Image

Al capdamunt de Porrera, a l’ermita de Sant Antoni, la vista és panoràmica. Podeu observar el Priorat en 360 graus sobre les baranes que s’aboquen a les muntanyes, cosides de vinyes. La majoria és verd. A la vinya que queda als peus de l’ermita els efectes han estat mínims. El cep afectat està força malmès, però majoritàriament el raïm creix amb normalitat i les varietats negres han començat a tintar-se.

Image

“No cal patir per la qualitat del vi”, assegura Sandra Rico, perquè el raïm cremat no ha crescut, per tant no es collirà. Com a molt hi haurà menys proporció de carinyena, una de les dues varietats ancestrals del Priorat. Encara és aviat per treure conclusions però és molt probable que els vins del 2020 tinguin una major proporció de garnatxa en els seus cupatges. Per si de cas, des de la DOQ han començat a fer avisos als pagesos perquè facin tractaments preventius que puguin acompanyar la planta fins a la verema. “Si plou una mica, com la resta de l’any, i no hi ha grans pujades de temperatures, creïem que la qualitat dels vins serà bona, com habitualment, malgrat la sequera”, conclou Sandra Rico. Haurem d’esperar a la verema. I prendre nota pels anys que vindran. Els ceps hauran d’estar preparats per pics de calor terribles i probablement algunes finques i varietats hauran d’estar doblement protegides.