La Ruta de l'Oli i de l'Aigua revaloritza el turisme de Lleida

10 Juliol 2019
La Ruta de l'Oli i de l'Aigua revaloritza el turisme de Lleida

LA RUTA DE L'OLI I DE L'AIGUA

Les Borges Blanques i Vila-Sana presenten una ruta familiar entre oliveres i estanys

L'oli i l'aigua no es poden mesclar. Fins ara. Desafiant la física, dos pobles agermanats de Lleida han demostrat que tenen química. La capital de l'oli, Les Borges Blanques, i el municipi de Vila-Sana, que té l'estany més gran de Catalunya han presentat una rova ruta adreçada al turisme familiar de l'interior a Lleida. Els ajuntaments han presentat la Ruta de l'Oli i de l'Aigua a Barcelona, acompanyats pel director general de Turisme, Octavi Bono, i pels germans Torres, que han apadrinat la Ruta. Al seus restaurants tenen una carta d'olis. Els cuiners han prestigiat la qualitat dels olis catalans: "Són els millors d'Espanya", han dit en la presentació.   

 


 

La física demostra que l'aigua i l'oli no es poden barrejar. Però dos ajuntaments de Lleida han posat a prova aquesta llei. Les Borges Blanques (Les Garrigues) i Vila-Sana (Pla d'Urgell) han presentat una ruta que desafia la lògica i que pot revitalitzar el turisme de l'interior a Lleida. És una ruta adreçada al públic familiar, que es pot fer durant tot l'any, i que ofereix packs a preu tancat per parelles o grups (d'un mínim de sis persones) per conèixer dues realitats que fins ara eren esquives: oli i aigua. Secà i regadiu. Les Garrigues i Vila-Sana. La Capital de l'Oli i l'estany més gran de Catalunya. Si això no és un exemple de col·laboració, d'imaginació i de gosadia, només li falta un pel més de col·laboració amb els cellers, restaurants i allotjaments que integren la Ruta del Vi de Lleida, de la DO Costers del Segre.

Aquesta és la Ruta que han presentat als mitjans de comunicació:
 

Itinerari

Image


Divendres a Vila-sana: arribada i visita al CIM (Centre Immersiu de Vila-sana).
 
Dissabte a Les Borges Blanques: al matí visita a Cal Gineret i l’Espai Macià (tast i venda d’olis). A la tarda visita a una cabana de volta (Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO).
 
Diumenge a Vila-sana: visita a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
 
 

Allotjament

Image


Dues modalitats. Parelles: habitació doble, 135€/dues nits (IVA inclòs). Grups (mínim 6 persones), 470€/dues nits (IVA inclòs)
 
*El preu inclou l’allotjament, les visites guiades als espais, l’ús de la piscina municipal i el circuit de BMX. El menjar no està inclòs en l’oferta. En funció de l’allotjament escollit pot variar l’ordre de les visites.
 
 

Elements d'interès

Image

 
CIM Vila-sana

El Centre d’Immersió de Vila-sana és un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals immersives amb tecnologia d’última generació. S’ha produït una pel·lícula específica de 14 minuts filmada en 4k, Timelapse i Drone que proposa un viatge hipnòtic pel paisatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, posant en valor la riquesa de l’ecosistema.
 
Cal Gineret

El molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a la capital de Les Garrigues, datat a finals del segle XIX i una de les poques construccions de pedra que queden al municipi, del que es conservaven els baixos i els cups de l'oli. L’espai, que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, és un edifici senyorial que es troba ubicat a la cruïlla del carrer la Font i el carrer Sant Pere. Amb la recuperació d'aquest equipament -en què s’ha deixat al descobert les voltes de canó existents-, Les Borges Blanques ha volgut conservar el patrimoni històric i cultural del municipi, que passa a formar part de la Ruta de l'Oli.
 
Espai Macià

L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià, imprescindible en la definició de la identitat catalana. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat al personatge històric, així com el seu vincle amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.
 
Image

Construccions de pedra seca (cabanes de volta)

Les cabanes de volta són construccions rurals de pedra seca, molt abundants a la comarca de Les Garrigues, on la mà de l'home ha estat tan escrupolosa amb el paisatge que tanmateix sembla que hi formen part, construïts amb la mateixa pedra del lloc, integrats totalment amb l'entorn. La construcció massiva es du a terme durant la segona meitat del segle passat i el fet desencadenant fou el cultiu intensiu de l'olivera. De cabanes ja no se'n fan: si ningú no ho impedeix, en un termini més o menys llarg desapareixeran. Les Garrigues no pot permetre's la pèrdua d'aquest important patrimoni arquitectònic, que tanta personalitat dóna a la comarca.
 
Estany d’Ivars i Vila-sana

L'estany d'Ivars i Vila-sana és el de major superfície de Catalunya (126 Ha de làmina d’aigua). Des de la seva re-inundació en 2005 -es va dessecar l’any 1951- amb aigua del canal d’Urgell, s’ha convertit en una de les zones humides més importants de Catalunya pel que fa a l’observació d’aus, amb una excepcional diversitat biològica.

Image