Pot un Priorat envellir 10 anys i mantenir-se fresc?

30 Maig 2019
Pot un Priorat envellir 10 anys i mantenir-se fresc?

TAST DEL DECENNI (2009-2019) DE LA DOQ PRIORAT

El Priorat s’emmiralla en l’eternitat

Un dels actes més transcendents de l’any va passar sense pena ni glòria, en plena Fira de Falset. La DOQ Priorat va proposar als cellers que obrissin els vins embotellats a la verema del 2009 i els tastessin a cegues 120 mesos després. El resultat regala una radiografia de l’evolució dels vins negres del Priorat. Hi havia molt pocs periodistes. I dos d’ells signen aquest article. On vas Priorat?  


El tast era a cegues però sota de la bena s’hi veien coses. A les 10 del matí del diumenge de la Fira de Falset els enòlegs anaven entrant per la porta del VITEC amb cara de son. Les ampolles no les veuríem, però molts dels cellers que es presentaven a l’examen sí que es podien identificar abans. N’hi ha alguns dels que elaboren vins més bonics de la DOQ però, poden els seus reserves aguantar 10 anys dins d’una ampolla? I com seran? Hauran perdut la frescor? Seran enfustats? El Tast del Decenni és un test ingrat. Dels 109 cellers que consten inscrits a la DOQ Priorat només se’n van presentar 15. I un spòiler: el resultat del tast marcarà el futur dels vins del Priorat. Hauràs d’arribar al final per saber què va passar.

Image

El tast és tècnic. Als dos periodistes d’ENOTURISTA ens costa seguir les explicacions. En resum, l’anyada del 2009 va ser excel·lent, per una conxorxa de pluges quan tocaven, gelades quan encara no feien mal, calor extrema quan convenia i maduració òptima del raïm. Comença el tast. Les ampolles estan tapades. S’han obert dues hores abans i s’han tastat pel personal del VITEC. Cap d’elles estava en mal estat. Els presents (una quarantena de persones, la majoria dels quals representants del cellers) tastem amb unfull precís i concret que puntua de l’1 al 6.

Evolució i intensitat del color

Aspectes olfactius amb 18 descriptors

Aspectes gustatius amb 6 elements

Image

El que llegireu és el nostre resultat particular, puntuat de l’excel·lència (5) a la insuficiència (1). Els noms dels vins els vam saber al final, per bé que aquí es mencionin per ordre.


1.- L’Infernal 2009. Celler Aguilera. 4.


Un vi licorós, amb memòria de cirera i pòsit llarg i agradable. Envelliment bo, gràcies a la seva verdor.


2.- Doix 2009. Celler Mas Doix. 4  

 
Més afruitat i harmònic. Lleuger i amb un interessant final a regalèssia. Manté un vigor molt interessant.


3.- Cirerets 2009. Celler Mas Alta. 3


El taní és més marcat: asseca la llengua i taca les dents. És més ombrívol. Ens costa trobar les aromes.


4.- Clos Abella 2009. Marco Abella. 5


La fruita i les flors salten com un gimnasta. A la boca és equilibrat, amb un punt de nervi envejable.


5.- Tros del Clos 2009. Portal del Priorat. 3.


Record d’humitat al nas. A la boca es panseix una mica. Bona presència, però li falta ‘punch’.
 

Image
6.- Mas Sinen 2009. Celler Burgos Porta. 4


A la boca és àcid, encara, però se li nota la fusta, que el fa corpulent i musculat. Podria aguantar més.


7.- 1270 2009. Hidalgo Albert. 3


La fusta és molt present, encara. La boca s’asseca. Té notes de cirera, però ha perdut una certa frescor.


8.- Tocs 2009. Terres de Vidalba. 4


Al nas regala tons de regalèssia i licor. És potent, verd i musculat gràcies a la bota, però equil·librat.  


9.- Clos Figueras 2009. Clos Figueras. 4


Al nas fruita subtil, com si hagués marxat. A la boca verdós, asseca la llengua, però potent i indomable.


10-. Els escurçons 2009. Mas Martinet. 4


Resulta més passador que l’anterior, tot i ser un vi intens, àcid i un punt enfustat. S’enyora la fruita.


Image

11.- Dofí. Celler Àlvaro Palacios. 5


Preciosos aromes de fruita molt marcats. A la boca és un petó apassionat, intens i ensalivador.


12.- Gran Clos 2009. Gran Clos. 4


Vi més verdós. Una acidesa correcta i agradable regust de fruites vermelles.


13.- Clos Fontà 2009. Mas d’en Gil. 5


La subtilitat dels aromes contrasta amb la sedositat. És amor. No sembla que faci 10 anys que es va fer.


14.- Vall Llach 2009. Celler Vall Llach 5


És un vi excel·lent, extens, de latituds còsmiques. S’empadrona a la llengua, amb fruites i flors. Top.


15.- Clos Mogador 2009. Celler Clos Mogador. 4


Fabulós. La fruita queda un pél amagada per l’acidesa, que eixuga una mica la llengua. Evocador i fosc.

El resultat global atorga al Priorat un anti-aging molt envejable. Vins que van ser pensants per durar, potser no 10 anys, però que mantenen la frescor, l’acidesa, la fruita i el territori. Sabíem que  la unió entre la garnatxa i la carinyena era un matrimoni d’acer, però resisteixen vi amb els cupatges d’altres varietats, com el Cabernet. Hi ha un món per explorar més enllà de la parella. La garnatxa sola té un gran camí per recòrrer i la carinyena té un futur ple de matisos.

Tot i així, la fusta excessiva no passa l’examen. L’herència de criances severes, que fa anys reunien els elogis de part de la crítica mundial, ara no són igual de ben apreciats. Hi ha volum i frescor, però també es busca la fruita, el nervi i les aromes.

Image

En termes generals, tots els cellers han passat l’examen. Un fet insòlit i envejable si ho comparem amb altres llocs. Però sobretot, 10 dels 15 l’han passat (al nostre entendre) amb molt bona nota i cinc d’ells són avui, 10 anys després, vins d’una preciosa complexitat, banyats de fruita. Unteu-vos les arrugues, colreu les potes de gall, hidrateu les venes perquè el vi del Priorat és un elixir de joventut.