"Fa segles que fem vi i encara no ens coneixen!"

15 Abril 2019

JOSEP LLUÍS GROGUÉS, PRESIDENT DE LA DO TARRAGONA

“Fa segles que fem vi i encara no ens coneixen!”

La DO Tarragona vol deixar de fer el paper de cendrosa. Els cellers, petits i mitjans, han començat a treure el cap a nivell enoturístic. Adernats, Mas Vicenç, Estol Verd, Vinya Janine fan propostes enoturístiques originals i divertides. Són cellers singulars, alguns agrupats en un consorci, com Mas Bella, Vins Suñer, Molí de Rué o Pedrola, que també fan vi en conjunt i sense vergonya. D’altres, amb una proposta vinícola única, com Biopaumerà, Sanromà, Vives Ambròs o Casa Padró, que s’han especialitzat en el vermut de tota la vida. Tarragona és una DO siamesa, a cavall entre l’Alt Camp, el Tarragonés i el Baix Camp i el seu bessó: la Ribera d’Ebre. Els milions de turistes que van a la Costa Daurada, a Port Aventura, a la calçotades de Valls ho desconeixen.   
Per primera vegada en molt temps em crec l’eslògan. DO Tarragona, el secret amagat.

Era un dels projectes que fa temps que tenim en ment i ens faltava acabar de posar-lo a la pràctica. El secret amagat ha de ser el tret de sortida. Hi ha molta gent que encara desconeix totalment la DO Tarragona.

Per què?

La veritat és que no ho sé. Perquè fa un munt d’anys que donem a conèixer, promocionem, ensenyem, diem qui som, on som i perquè som. D’ensenyar les terres, les varietats autòctones, els vins de tota la vida...

Quins?

La DO Tarragona es caracteritza, ja des de l’època dels romans, pels seus vins de licor, que són els més emblemàtics. Fa segles que els fem! Perquè no ens coneixen? Francament, no ho sé.

Image

No poden donar vi de la DO a la gent baixi del Furius Baco de Port Aventura?

Ja ens agradaria que una quarta part dels visitants que venen a Port Aventura s’endinsessin 20 quilòmetres al nord o al sud i podrien veure aquesta diversitat de vinyes, oliveres, ametllers, cereals.

És un patchwork impressionant en primavera...

En aquesta època els cereals tenen un pam d’arrel i d’espiga. Sempre ens quedem només amb Tarragona, Reus, Salou, Port Aventura, i quan entrem a l’interior trobem meravelles arquitectòniques.

Justament a la Costa Daurada hi ha tants turistes i tots concentrats...

De Tarragona a l’interior tenim cases rurals fins a la Ribera d’Ebre, que també estan obertes per acollir turistes. No solament el turista que arriba a un hotel. Des d’una casa rural pots tombar un disbarat de quilòmetres a la rodona per veure quina meravella hi ha a l’interior, que no es veu des de la costa.

Sort que tenen les calçotades de Valls.

Ai... Ens fem un fart de treballar per reclamar que el calçot de Valls sigui IGP i quan volem que hi hagi ampolles de vi de la DO Tarragona ens trobem que s’estimen més servir vi a doll en porró, perquè és més competitiu...

Són cars els seus vins?

Un gran vi no té perquè ser molt car. Dins de la DO Tarragona tenim uns vins que en qualitat-preu són excepcionals, que entren a la butxaca de tothom i al paladar de tothom.

Image
Tast de vins a Mas Vivenç després d'un walk wine per les vinyes, a Cabra del Camp (Alt Camp)

Com definiria els vins de la DO Tarragona?

Són joves, frescos, amables. Com que estem a 20-25 quilòmetres del mar, les marinades entren amb força sobre les vinyes. El nostre Macabeu no té res a veure amb el del Penedès, o de la Conca. Els corrents de llebeig són essencials a la nostra DO.

Són vins que es podrien servir als restaurants de la Costa Daurada, per què costa tant trobar-ne?    

És un dels cavalls de batalla que també tenim sobre la taula. Com podem arribar a influir amb touroperadors, amb agències de viatges, amb els propis hotels, com podríem fer entrar cap a l’interior de la costa les belleses que tenen dins de la DO Tarragona.

Què hi trobaran?

Podem presumir de cellers modernistes, com els que va construir l’arquitecte César Martinell a Nulles (Adernats) o la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona. Són cellers modernistes que s’han adaptat a les circumstàncies del segle XXI.

Com són?

Tenen encant amb el romanticisme, l’arquitectura, el paisatge, que és el que des de la DO estem buscant: diversificar, buscar la manera com podem atraure la gent a consumir vi, a passejar per unes terres, passejar per unes vinyes, i acabar en un celler per tastar els vins dels terrers que han visitat.

Image
La cooperativa de Nulles, Adernats, té una impressionant catedral del vi de César Martinell

Pedra seca, vinya, arbre fruiter, una manta de coloraines...

Tenim moltes hectàrees diferents, de baix a la Ribera d’Ebre fins on ens trobem ara a l’Alt Camp. Una varietat de terres, de tipologies diferents, que no les pots trobar enlloc.

Hi ha alguns monuments impressionants. Sorprèn que no hi hagi més turisme...

És el que estem fent des de la DO: donar a conèixer la part arquitectònica dels nostres cellers modernistes, conjuntament amb el Santuari de Montferri, de Jujol, i altres elements arquitectònics. El cert és que fan de potenciadors de la nostra DO.