Alella: dels modernistes als modernets

11 Abril 2019
Alella: dels modernistes als modernets

ENOTURISTES CURIOSOS

Alella, de modernista a moderneta

Si ets un enoturista curiós i tens ganes de descobrir les comarques de Barcelona amb una copa de vi a la mà et fem una nova proposta. Sabies que al Maresme hi ha un dels majors patrimonis modernistes de Catalunya? Abans hi havia cases d’estiueig i vinyes verdes vora el mar. Després van arribar els ‘modernets’, que es van construir els xalets, i alguns d’ells es van menjar les vinyes. La seva història perviu a través dels vins de la Denominació d’Origen Alella. Si ets curiós, acompanya’ns en aquesta ruta.

Us proposem una ruta per la DO Alella que es pot fer en un o dos dies. Recorrem el Maresme descobrint pobles, cellers, un restaurant i un hotel per descansar. Us hi apunteu?

 
 


La Nau Gaudí de Mataró

Image
Aquesta nau industrial perfectament restaurada acull un Museu de la família de Bassat i és la primera obra del genial arquitecte Antoni Gaudí   


Començem a Mataró. Aquí hi ha la primera obra d’Antoni Gaudí. És el seu quilòmetre zero. Els arcs parabòlics de l’arquitecte van ser revolucionaris. Aguantaven el pes de la nau sense cap columna. I això que Gaudí encara era estudiant. “Quan li entregaven el títol d’arquitecte li van dir: 'no sé si estem davant d’un geni o d’un boig. El temps ho dirà'”, explica Núria Poch, directora de la Nau Gaudí. “Aquell 1893, en aquest primer edifici que construeix, ja apuntava que Gaudí seria un geni”. Un geni que també va planificar unes letrines… que queden a la part exterior de l’edifici, però que no es poden visitar. Ooooh!



L’Argentona de Puig i Cadafalch

Image
Detall del pati de la Casa Puig i Cadafalch, al centre d'Argentona, amb un pati modernista.


El modernisme s’estén pel Maresme. A Argentona, Puig i Cadafalch va construir una casa d’estiueig, aparador del seu art trencador. Després va restaurar la torre de l’església. No us perdeu el detall de les gàrgoles amb una fauna insòlita, com un ruc amb una levita o un gall amb una meravellosa cresta.



Alella, pujades i baixades

Image
Una de les mansions més espectaculars és la Casa del Governador, a Alella, de diferents estils, i amb una impresionant torre d'entrada


Alella és un poble amb encant ple de cases senyorials. Moltes les van construir industrials de Barcelona a finals del segle XIX. Els pagesos es van vendre les vinyes, que es van convertir en segones residències, com relata l’historiador i membre del col·lectiu Cerquem les arrels, Àlex Asensio. “La fil·loxera va suposar un daltabaix i algunes famílies benestants es van arruïnar. Van necessitar tocar diner ràpid i l’oportunitat va venir d’aquests industrials”. Hi van fer mansions de molts estils. Algunes potser acabaran sent hotels de luxe. Per tafanejar, el millor és un passeig per Alella.



Alella Vinícola, el passat cooperatiu

Image
El celler Alella Vinícola és una de les catedrals del vi. Per dins es pot apreciar l'estil modernista, que va donar molt d'espai interior als cooperativistes


Si després teniu set, hem trobat el carrer ideal: el del passatge del vi Marfil d’Alella. Al final hi trobeu l’entrada al celler Alella Vinícola.  Al segle XX, els pagesos es van unir en una gran cooperativa.  El celler és una impressionant catedral del vi, dissenyada per un deixeble de Gaudí, Jeroni Martorell. És l’esforç de tot un poble que va crear la marca ‘vi blanc Marfil’, com explica el gerent, Xavi Garcia. “ Els viticultors van unir esforços, vinyes i coneixements tècnics. I van acabar fent ampolles de vi blanc de molta qualitat”. La marca ‘Marfil Alella’ els va donar molt de nom. Alella és la DO més petita d’Espanya. Hi ha prop de 300 hectàrees de vinya i fan un centenar de vins. Per cada tres hectarees, hi ha una ampolla singular.



El pèsol del Maresme al restaurant Tres macarrons

Image
La cuina de Miquel Aldana, xef del restaurant Tres macarrons, és un homenatge al paisatge d'Alella. A la imatge, pèsol llàgrima del Maresme.


Al restaurant Tres macarrons d’El Masnou amb una estrella Michelin ens han parlat de com cuinen els pèsols del Maresme. El seu cuiner és Miquel Aldana, que prepara un plat amb pèsol llàgrima, botifarra negra i ventre de bacallà. “És un viatge  al Maresme”, explica el cuiner. “Pèsols, mar i muntanya i un vi molt mariner i salí”. Concretament, el Foranell, del celler Quim Batlle, de Tiana.



Alta Alella i els vins sense sulfits

Image
Aquest és l'impressionant paisatge que es veu des d'Alta Alella: cel, mar i parc natural protegit


El celler Alta Alella està en un amfiteatre de vinya, en un parc natural protegit.  Toquem el sauló, per on l’aigua s’escola com la sorra de la platja. Els visitants noten la brisa del mar i l’escalfor del sol. El seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets ens detalla que “la nostra idea és que aquestes característiques diferenciades que s’expressin en el vi i que la gent tasti coses diferents”.  Són vins expressius i sincers… Però sobretot sans. No porten químics. Els tastem amb un plat de pernil ibèric i unes patates fregides.



Cabrils i el silenci de l’Hotel Mas de Baix

Image
Descans, silenci i relax al bell mig del poble de Cabrils, en un hotel allotjat en una antiga masia molt ben conservada i decorada plena de detalls fantàstics


A Cabrils, hi arribem quan el sol està a punt d’amagar-se.  L’hotel Mas de Baix és petit i amb encant, com Alella. Tenen una casa amb poques habitacions però molt ben cuidades, amb jardí i piscina, en ple poble.La DO Alella és la zona de vinyes més próxima a Barcelona. Té platges, allotjaments i en molts d’ells tenen una acurada carta de vins. Vins que són ecològics i molt reconeixibles. Alella és una petita joia esperant a ser descoberta.