10 plans insòlits per 'empordanejar' a l'abril

29 Març 2019
10 plans insòlits per 'empordanejar' a l'abril

FESTIVAL VÍVID, TOT UN MES PER FER ENOTURISME A LA DO EMPORDÀ

No diguis abril, digues Vívid

L'abril és el mes de l'enoturisme a la Costa Brava. El Festival Vívid ha preparat un mes sencer perquè pogueu 'empordanejar' a gust. Què vol dir? L'Empordà en floració: natura, salvatgia, història, patrimoni, cultura, gastronomia... i vi! Els cellers de l'Alt i el Baix Empordà obren portes i els millors restaurants, hotels i destins turístics es conjuren per convertir la primavera (i la Setmana Santa!) en un festival del vi ric i divers. Hi ha opcions per a tothom, amb activitats inclusives. En aquest article hem seleccionat 10 propostes imprescindibles. Però n'hi ha més d'una cinquantena. Si la primavera és la millor època de l'any per fer turisme... A partir d'ara no diguis abril. Digues Vívid!

1.- Cremar 1.000 calories per invertir-les tastant vins i platets de quilòmetre zero

Image
Imatge: Xènia Gasull.

QUÈ: La III Marxa Popular entre vinyes.
ON: Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà)
QUAN: Diumenge, 7 d'abril, a les 9:30. (N'hi ha prou si et lleves a les 7:00h. si vens de l'Àrea Metropolitana XD)
QUANT: 8 €
QUI: Pels amants de la natura amb roba fluorescent, sabatilles esportives i anoracs per lligar-se a la cintura.
COM: Gaudint de les vinyes en primavera i a una velocitat moderada per agafar set i obrir la gana abans d'arribar a cada celler.  
PER QUÈ: Per gaudir d'avituallaments als cellers Clos d'Agon, Mas Eugeni i Viníric, amb plats del col·lectiu 'La Cuina de l'Empordanet'.
CONSELL EXTRA: Apuntar-se al pack per dinar a 'La Barberia' de Palamós', amb plats maridats amb vins cultivats en terrenys argilosos, pissarrosos i calcaris. 
COMPTE!: Hi ha una trobada d'Instagramers #InstaVivid. Camineu dient "Lluíssssss" per si de cas sortiu a les imatges.


2.- Descobrir els vins dels monjos benedictins en un monestir amagat de l'Alt Empordà

Image

Imatge: Generalitat de Catalunya


QUÈ: Tast en espais singulars.
ON: Monestir de Sant Quirze de Colera, a Rabós d'Empordà, el castell de Braveheart als peus de les Alberes.
QUAN: Dissabte, 13 d'abril, a les 12:00. (Els 'pixapins' ens podem llevar a les 9:00 des de Barcelona i arribem a temps)
QUANT: 25 €
QUI: Pels que mai entren a les esglésies quan fan turisme, però tenen curiositat per saber com vivien els monjos.
COM: Un tast de quatre vins d'avui fets amb les varietats de l'època medieval que els monjos benedictins van començar a cultivar a les Alberes.
PER QUÈ: Per descobrir un dels monuments més bells i amagats de l'Alt Empordà: Sant Quirze de Colera.
CONSELL EXTRA: Reservar una taula per dinar al restaurant el Corral de Sant Quirze i acabar la jornada amb un arròs de muntanya. 
COMPTE!: Els monjos tenien fama de golafres, no us penseu que per ser religiosos no menjaven pets de monja.
 

3.- Recórrer el Cap de Creus amb kayak bevent vi i saber que ningú no et farà bufar

Image
Imatge: SK Kayac


QUÈ: Enokayac (passejar amb kayac amb una copa de vi a la mà quan deixes els rems) al voltant de l'impressionant paisatge del Cap de Creus
ON: Des de Cala Montjoi (Roses) fins a la platja de La Pelosa, travessant la Punta de la Farrera. 
QUAN: Dissabte, 28 d'abril, a les 9:30h. del matí (moment en el qual l'aigua està tèbia i calentona, muhahahahaha)  
QUANT: 35 €
QUI: Pels que l'aigua només els agrada per banyar-se a la platja, però beuen altres líquids més interessants. 
COM: Un tast amb tres dels vins que es cultiven al Parc Natural del Cap de Creus.
PER QUÈ: Per posar-vos uns braços com 'croissants' i finalment trencar aquest color blanquinós d'hivern que teniu als bíceps.
CONSELL EXTRA: L'activitat acaba a les dues del migdia, així que procura't buscar un restaurant bonic on rematar la feina. 
COMPTE!: Heu de portar el banyador de casa. El nudisme és molt respectable, però potser en un altre moment. 
 

4.- Posar a prova el matalàs d'un hotel de cinc estrelles després d'un tast a Sant Pere de Rodes

Image

Imatge: Festival Vívid


QUÈ: Nit de vins al Monestir de Sant Pere de Rodes (Port de la Selva) amb tast de productes de Girona Excel·lent i habitació doble d'hotel.
ON: Hotel Spa Terraza de Roses, que ofereix diferents habitacions. 
QUAN: Dissabte, 27 d'abril, a les 19:00. Sortiu de l'hotel amb la roba de '50 ombres d'en Grey' posada per si torneu a mitjanit. 
QUANT: Depenent de l'habitació, entre 126 i 160 €
QUI: Pels que busquen una tarda-nit-matí inoblidables, sense nens ni sogres. 
COM: Amb un dels cuiners més empàtics, en Pep Nogué, que us ho farà passar molt bé i tastant vins de l'Empordà amb la gamma de productes de Girona Excel·lent.
PER QUÈ: Per tenir el vostre moment romàntic en un escenari increïble de la Costa Brava. Ja no hi ha monjos, podeu fer els pecats que cregueu convenients. 
CONSELL EXTRA: Si en teniu ganes, reserveu un sopar maridat sota les estrelles al mateix Monestir, sinó, podeu sopar al restaurant de l'Hotel Terraza.
COMPTE!: Aviseu el gimnàs que entre el sopar i l'esmorzar, dilluns us reservin una bicicleta ben maca per fer spinning.


5.- Descobrir que l'enoturisme és inclusiu i celebrar-ho amb una copeta de vi

Image

Imatge: Festival Vívid

QUÈ: Visita amb tast a La Vinyeta per a persones amb mobilitat reduïda i els seus acompanyants.
ON: Celler La Vinyeta (Mollet de Peralada, Alt Empordà).  
QUAN: 6 de març, a les 16:00.
QUANT: Gratuït (cal inscripció prèvia).
QUI: Per les persones amb mobilitat reduïda (consulteu altres activitats aquí per gaudir del Vívid amb persones amb discapacitat visual o auditiva)
COM: Poquet a poquet, amb cadires de rodes, bastons, caminadors i el que faci falta per gaudir d'una tarda fantàstica brindant per la inclusió de tothom.
PER QUÈ: Perquè aquest any el Vívid fa una aposta molt clara i innovadora perquè totes les capacitats s'incloguin en la festa de l'enoturisme.  
CONSELL EXTRA: Aprofiteu per treure-us l'espineta de visitar un celler jove, modern i amb uns vins multipremiats. 
COMPTE!: Inscriviu-vos abans, perquè les places són limitades, però ni l'amor ni la inclusió tenen barreres.


6.- Una arrossada amb la promesa que els nens estaran entretinguts

Image

Imatge: Festival Vívid

QUÈ: Visita al celler Martín Faixó, amb tast arrossada i jocs populars.
ON: Celler Martín Faixó (Cadaqués, Alt Empordà).  
QUAN: Dissabte, 27 d'abril, a les 11:00.
QUANT: 20€ pels grans i 15€ pels menors de 16 anys (que t'entretinguin els nens mentre fas enoturisme no té preu).
QUI: Pels que quan es cruspeixen un plat d'arròs amb vins de l'Empordà estan pensant com el baixaran després.
COM: Passant el dia a Cadaqués: primer visitant el celler i tastant els vins, després cruspint-vos un arròs i finalment jugant a la vinya.
PER QUÈ: Perquè després del dinar podeu participar en una cursa de moure botes i estirar la corda amb tota la família.  
CONSELL EXTRA: Deixeu que els nens prenguin la iniciativa, que tenen una quantitat d'energia considerable. 
COMPTE!: Amb els pares i mares hiperventilats que es passen de competitius. Hi ha farmàcies a prop per si us fa mal l'esquena.



7.- Alimentar-vos de poesia i vi un diumenge a l'hora del vermut 

Image

Imatge: Festival Vívid

QUÈ: Vi de lletres suculent amb el poeta Josep Pedrals i la sommelier Clara Antúnez.
ON: Celler Brugarol (Bell-Lloc, Palamós, Baix Empordà).  
QUAN: Diumenge 7 d'abril, a les 12:00.
QUANT: 25€.
QUI: Pels qui s'emocionin llegint versos com aquests i tinguin ganes d'escoltar-los amb la veu del poeta i la companyia de vins de l'Empordà.

Per regar el foc amb mullena,
varen formar una cadena:
la processó dels cubells.

A cada passada amb pressa,
s’agitaven les galledes,
xarbotejant d’esquitxells.
A la baula de cloenda,
hi arribaven, amb prou feines,
gotes d’aigua en un cistell.
Fins que una ànima valenta
va cridar: “Festina lente”
i aleshores el clavell
de les flames insolentes,
desplegant-se a les palpentes,
li va fer deixar la pell.


COM: Per anar en processó de diumenge, a l'hora de missa, en una antiga ermita, on avui hi ha un dels cellers més visitats per arquitectes d'arreu del món.
PER QUÈ: Perquè si la poesia encèn el vostre cor heu de tenir a prop uns extintors de raïm fermentat per sadollar la vostra ànima (carai, que poètic!).  
CONSELL EXTRA: Aprofiteu per fer una ullada al celler Brugarol, dissenyat pels arquitectes olotins d'RCR, guanyadors del Premi Pritzker. 
COMPTE!: Al celler Brugarol tenen un pack de delícies que no es limita al vi, també us faran tastar melmelades, formatges, pans i oli.


8.- Per certificar que, encara que ho sospitessis, efectivament el vi té màgia

Image

Imatge: Mag Nani


QUÈ: Nit d'espectacle 'ViMàgia' amb el Mag Nani.
ON: Celler Olivardots (Capmany, Alt Empordà)  
QUAN: Divendres, 12 d'abril, a les 20:30.
QUANT: 15€ per assistir a l'espectacle amb una copa de vi. 25€ pels qui vulguin gaudir d'un pica-pica extra.
QUI: Pels amants de la màgia còmica i de l'humor satíric del Mag Nani, que promet màgia i rialles.
COM: Mentre es fa fosc en un entorn natural magnífic, com el celler Olivardots i tastant els seus vins. 
PER QUÈ: Perquè la màgia ens escurça l'edat, ens recorda quan èrem petits.  
CONSELL EXTRA: Escalfeu motors amb el pica-pica, per després no haver de patir pel lloc de sopar, i escalfeu-vos el cor amb els vins. 
COMPTE!: El vi us farà més abrandats del que sou, així que molta atenció si el mag demana voluntaris o voluntàries.


9.- Rememorar la darrera batalla aèria de la Guerra Civil amb una copa de vi

Image

Imatge: Empordà Turisme

QUÈ: Descobreix la Vinya del camp d'avació amb un historiador.
ON: Celler Mas Llunes (Garriguella, Alt Empordà)  
QUAN: Diumenge, 21 d'abril, a les 10:00.
QUANT: 14€.
QUI: Pels amants de les històries de guerra, els aeròdroms, els refugis antiaeris i els pilots mítics de la Guerra Civil.
COM: De la mà de l'historiador figuerenc David Garcia Algilaga, autor del blog "Aeronàutiques Empordà" i gran divulgador de la memòria històrica. 
PER QUÈ: Per què potser no sabíeu que a l'aeròdrom de Garriguella-Vilajuïga s'hi va produir la darrera batalla aèria de la Guerra Civil, i que encara hi ha refugis per visitar.  
CONSELL EXTRA: Amb la memòria enriquida per passatges històrics tastareu vins de pau, cultivats allà on fa 80 anys van ser bombardejats per la Legió Cóndor. 
COMPTE!: Si us venen ganes de descobrir més coses de la Guerra Civil, al subsól de l'estació de trens de Figueres estan restaurant un antic refugi antiaeri.


10.- Sentir la força tel·lúrica de la terra amb un tast de vins ecològics

ImageImatge: DO Empordà

QUÈ: Tast de vins ecològics a Mas Estela.
ON: Celler Mas Estela (Vall de Sant Romà, la Selva de Mar, Alt Empordà)  
QUAN: Dissabte, 27 d'abril, a les 11:00h.
QUANT: 15€.
QUI: Per la gent que sap apreciar l'esforç de la viticultura ecològica, que la família Soto-Dalmau ha dut a terme en aquesta finca, pròxima al monestir de Sant Pere de Rodes.
COM: De la mà de la sommelier Clara Antúnez, cofundadora de La gastronòmica. 
PER QUÈ: Perquè noteu tota la força del terrer present a cada vi, sense sulfits ni pesticides.  
CONSELL EXTRA: Porteu-vos un cistell de productes de l'Empordà per dinar a la vora de la finca: és un espai extremadament bell. 
COMPTE!: Alguns dels vins de 'Mas Estela' provoquen addicció, especialment els seus dolços.
 

Si voleu fer la vostra reserva, accediu aquí.
Teniu ganes de descarregar-vos el fulletó. Aquí és molt fàcil.
Si en teniu ganes, hi ha un vídeo resum. Ui, potser ja us heu llegit l'article!