El Penedès guarda la memòria de la Guerra Aèria

22 Març 2019
El Penedès guarda la memòria de la Guerra Aèria

ENOTURISTES CURIOSOS

La Guerra Aèria al Penedès


Si ets un enoturista curiós i tens ganes de descobrir les comarques de Barcelona amb una copa de vi a la mà et fem una proposta. Sabies que al Penedès es van lliurar les últimes batalles aèries de la Guerra Civil? Que encara hi ha petjades dels avions, les pistes d’aterratge i refugis antiaeris que són visibles en els seus vins i escumosos. Si ets curiós, acompanya’ns en aquesta ruta!

 
 

 

El CIARGA de Santa Margarida i els Monjos

ImageMarc Jobani i Jordina Camps al Museu del CIARGA

  
En un hangar com els de la Guerra Civil trobareu un museu impressionant sobre la Guerra Aèria. Hi ha avions a escala i en un d’ells pots pujar i flipar-te... En Marc Jobani, guia del CIARGA ens explica que un dels avions amb més tirada va ser el 'Xato', el primer caça de la República, de disseny rus i fabricat aquí I va ser un dels que més va volar, aterrar i enlairar-se aquí, als Monjos”. La informació és molt visual. Al Penedès, la guerra aèria va començar al 1938. A Santa Margarida, van fer el primer de quatre aeròdroms republicans. Li deien El Vesper de la Gloriosa. La Gloriosa era l’aviació republicana i els avions, semblaven un eixam de vespes.
             

El Castell de Sant Raimon de Penyafort i la presó per franquistes

Image
Però si t’enxampaven acabaves tancat en una presó per pilots franquistes. Les capelles de l’antic convent es van convertir en cel·les on encara hi ha el que van pintar els presos. La tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Santa Margarida, Jordina Camps ens explica que a les parets hi havia dues senyals que demostren la presó. "Aquí hi havia els antics barrots i un calendari que podem veure i també s’ha conservat el dibuix que va fer un presoner, d’un comandament de la república", explica Camps.
 

El refugi antiaeri del celler Loxarel

Image
En un altre camp d’aviació, hi trobem un refugi antiaeri molt ben conservat. Servien per protegir els soldats de l’impacte de les bombes. Els escumosos de gama alta reposen ara sota aquestes voltes de pedra. Són caves a prova de bomba. La propietària, Teresa Nin, ens dóna a tastar l'escumós 'Refugi', "què està envellit al refugi de la Guerra Civil. Surt d’aquesta vinya on hi ha xarel·lo, on hi havia el camp d’aviació", ens diu mentre ens mostra les vinyes hivernant. Sobre el camp on fa quasi 80 anys plovien bombes, ara podem beure escumosos en pau


Un aeròdrom republicà al bell mig de les vinyes

Image

A l’any 1938 els republicans arriben a aquesta finca. Expropien la meitat dels terrenys per construir-hi un aeròdrom i arrenquen els ceps. "El camp d’aviació començava aquí i anava allà baix", ens detalla el propietari Xavier Nadal, amb el dit estès sobre les vinyes: "bàsicament hi havia una mica de cua que era per apartar-se els avions". Al final de la guerra els tornen els camps. Però durant 10 anys no poden plantar-hi  vinya per si revifa el conflicte. El seu avi va marxar fora a fer fortuna. Ho va aconseguir i va capgirar el negoci. Farien vins escumosos de llarga criança, com els que tastem amb formatges. Heu fet mai un tast de formatges premium entre vinyes?


Un hotel amb forma d'ampolles de cava en rima

Image

Després de tant cava, hem trobat un hotel que imita les ampolles ajagudes. L’hotel és una joia arquitectònica. Les habitacions donen a les vinyes i el restaurant a l’skyline de Vilafranca. Ens reben amb una ampolla de cava freda. Gaudim d’un aperitiu durant la posta de sol i tastem la gastronomia local. El Penedès és reconegut arreu del món per la qualitat dels seus vins i escumosos. Però també té històries secretes, que parlen de la memòria, que d’alguna manera parlen de tu.