La DO Penedès, protagonista del primer dels #tastospunkies

27 Febrer 2019
La DO Penedès, protagonista del primer dels #tastospunkies

ELS #TASTOSPUNKIES DE LA DO PENEDÈS

L'experiència del Penedès contrasta amb els tastadors més novells 

Hem tastat cinc vins de la DO Penedès amb persones normals i corrents. No són winelovers, no són sommeliers: els agrada el vi i diuen el que pensen. El tast s'ha fet amb les ampolles vistes, perquè puguin valorar l'aspecte. Volíem que comptés la imatge perquè decidissin si s'hi fixarien en una botiga, però fins al final no se'ls desvela el preu. El tast s'ha fet deixant que cadascú pogués expressar les seves opinions amb total llibertat. Ho hem resumit en quatre grans interrogants: aspecte, tast, situació i compra. I els hem demanat que puntuin d'una a cinc estrelles. Gràcies a la DO Penedès per enviar-nos aquestes ampolles! Al final de tot, trobareu les conclusions. 

Qui tasta?

Image

Gerard Ceinos  

"Jo sóc més de cervesa o de cava". Empresari expert en màrqueting digital. Fundador de "Corro, luego existo".


David Jobé

"Nissaga de poder era tot inventat, oi?" Periodista. Fa temps que no mira sèries.


Judith Cortina

"Ah, però al Penedès també hi ha vins negres?". Periodista. A vegades fa enoturisme.


Montse Claveria  

"M'agraden més els vins negres que els blancs". Psicòloga. Exjugadora de bàsquet.

   

1.- Tuví (or not to be). Blanc. 2017. Sumarroca. 8€.

Image
ASPECTE ***
El nom agrada. Destensa el moment de començar. La broma del nom s'entèn bé, tot i que alguns d'ells no hagin llegit William Shakespeare (encara que a les enquestes diguin el contrari).

TAST **
Les varietats (Gewurztraminer, Xarel·lo, Viogner i Riesling) conformen una sensació de "dolç" a la boca, tot i ser un vi fresc i àcid. Tots coincideixen en que té un pas molt passatger

SITUACIÓ ***
La majoria defensen que l'obririen en un aperitiu. Però per alguns, el puntet dolç triomfaria a les postres, amb "una rosca", potser. Alguns d'ells han pensat que duia Moscatell

COMPRA ****
El preu convenç a tothom, però només la meitat asseguren que el comprarien. La relació qualitat-preu és correcta, però genera confusió la dolçor de les varietats alemanyes. 


Nota Punkie Tuví (or not to be). Blanc 2017. Sumarroca Penedès: 3/5

Image

2. Sempreviva. Blanc. 2017. Jané Ventura. 12 €

Image

ASPECTE ***
Graciós. El fet que l'etiqueta no porti paper la fa recordable. A més, la majoria rep la informació bàsica, encara que per identificar una planta aromàtica hagin de recòrrer a l'àvia o la Viquipèdia.

TAST ***
D'entrada és fresc, floral, amb regust de mel i un punt cremós. Ho van captant a mesura que tasten. En alguns casos es valora que tingui una acidesa més atenuada. Tenen por als blancs àcids.

SITUACIÓ ***
La millor notícia és que ningú diu "per una paella". Discrepen entre si caldria obrir-lo sol, en un aperitiu, o menjar-lo amb una amanida o un rissoto. És un vi ambivalent i dóna joc.

COMPRA **
La barrera psicològica dels 10 € apareix de seguida. En el cas del vi blanc sembla més recurrent. La majoria no el compraria. Tot i que la varietat, Malvasia de Sitges, li doni un preu molt just.


Nota Punkie Sempreviva. Blanc. 2017. Jané Ventura: 3/5 

Image

3. Can Feixes Selecció. Negre. 2016. Can Feixes. 8 €

Image
ASPECTE **
Clàssic. És una etiqueta 'viejuna'. Això els fa pensar que és un vi que té tradició i solera. En el cas del Penedès li dóna una aura de saber fer. Difícilment el recordaran a la botiga, diuen.

TAST ***
El primer glop els resulta fresc, amb un punt àcid, expansiu. El vi es queda a la boca uns segons i es va notant la fruita madura i les espècies. Al segon glop s'estabilitza l'acidesa i els agrada més.

SITUACIÓ ****
En aquest cas entenen que podria encaixar perfectament per un vi dels de cada dia. És un negre elegant, que et convida a fer una copa i tenir-lo uns dies sobre del marbre de la cuina. Versàtil.

COMPRA ****
El preu convenç a tothom. Hi ha unanimitat: el comprarien perquè dóna exactament el que pensaven. Un vi bo, senzill, adaptable a la vida diària (alguns el rellevarien per la cervesa) i bé de preu.


Nota Punkie Can Feixes Selecció. Negre 2016. Can Feixes: 4/5

Image

4. Pas Curtei. Negre. 2015. Alemany i Corrio. 15 €

Image

ASPECTE ***
Pastoral. L'etiqueta 'classicona' genera debat. S'allarga però al final convenen que són la Heidi i el Marco del Penedès, perquè volen obrir l'ampolla. Els colors de la càpsula li treuen el classicisme.

TAST ***
Elegant. A diferència de l'anterior, aquest agrada més als que volen vins amb cos i amb presència. La fusta no es nota, però es fa present en forma de glops més potents, més plens, més rodons.

SITUACIÓ ***
Exportable. La majoria convé que seria un gran vi per portar a casa d'algú amb qui vols quedar bé. Alguns el portarien a casa d'uns amics, uns altres a casa dels sogres. El nom afrancesat agrada.

COMPRA **
La meitat el compraria perquè troben que té una bona relació qualitat-preu. Però l'altra meitat, no. En alguns casos, ajuda que s'hagi de portar en algun àpat i que no sembli que són uns 'rates'. 


Nota Punkie Pas Curtei. Negre. 2015. Alemany i Corrio: 3/5

Image

5.- Cultivare Sumoll i Samsó. Negre. 2014. Domènech i Vidal

Image

ASPECTE ***
Artístic. Selecte. L'etiqueta colorista, el tap amb lacre i el fet que les ampolles estiguin numerades a boli BIC (realment ho estan) fan que cotitzi a l'alta. Se'n recordaran a la botiga 

TAST ****
Sorprenent. A diferència dels anteriors, aquest "no rasca per enlloc" (com si un vos fos una arada!) És elegant, subtil i persistent. Agrada per la seva complexitat, tot i que en alguns casos no s'aprecia.

SITUACIÓ ****
Aquest vi ja no el portarien a casa de ningú. Aquest se'l quedarien a casa per compartir amb la parella. Vi de roba interior. 

COMPRA ***
La majoria considera que té un preu just, però només la meitat el comprarien. Per la majoria és més del doble de la barrera psicològica dels 10 € i no la superarien ni per una nit boja.


Nota Punkie Cultivare Sumoll i Samsó. Negre 2014. Domènech i Vidal: 4/5

Image