Beure vi també es pot apuntar a l’agenda

01 Desembre 2018
Beure vi també es pot apuntar a l’agenda

Renovar l’agenda és una de les decisions més transcendents de l’any. No és un puto proverbi xinès; és un avís. Si compres l’article equivocat te’n recordaràs cadascun dels 365 dies que vindran. I les jornades poden ser mooooolt llargues sense una copa de vi. L’agenda “Un dia, un vi” del 2019 de vins catalans no la venen completament virginal. Hi ha una proposta diària: un vi, una botiga, un restaurant, que es cola com una boia en un oceà blanc, a punt per gargotejar-hi obligacions, recordatoris,  idees, propostes, feines, somnis, aniversaris. A tinta, la vida rutinària que apuntaràs. A tot color, un vi que et proposen. No és una agenda amb postures de kamasutra, però us recomanen vins classificats com a orgàsmics i multiorgàsmics.  

Image
 
Obrim l’agenda a l’atzar. 26 de juliol. Divendres. Per molta gent, l'últim dia abans d’agafar vacances. A la part baixa de la pàgina hi ha una il·lustració de l’ampolla del vi “Cható Paquita”. Un negre que etiqueten com el “Vi del meu aniversari” (OMG!), per prendre-se’l amb “Frit mallorquí”, o a copes, sense menjar. Un divendres de merda es transforma en una festa upper. La fitxa afegeix informació del celler (Eloi Cedó, a Mallorca), t’expliquen que és un vi cítric, amb fruita vermella, sotabosc, terrós, mineral, fresc, amb herbes aromàtiques, floral, especiat, mig cos, rústic. Resulta que està elaborat amb Callet, Mantonegro i Monastrell”. També t’avisen del preu, 18€. I el qualifiquen de “multiorgàsmic”, que seria la màxima puntuació d’una escala que va del “deliciós, al brutal i l’orgàsmic”, on també es suggereix el moment de consum: moment friqui,... Així és l’agenda de Vins catalans “Un dia, un vi”.

Image
 
La seva creadora, Patricia de Golferichs, va detectar que hi havia un cert estancament entre el públic expert i professional del món del vi i van pensar en obrir focus. Calia trobar nous consumidors. Cridar l’atenció del públic. I van fer-ho a partir de tres premisses: disseny, comunicació i periodicitat. 
 
L’agenda va néixer pensant en revolucionar la imatgeria tradicional. Prou de vinyes i ampolles com la dels anys 90. La primera agenda va inspirar-se en els llibres de disseny amb il·lustracions i amb l’agenda Moleskine. Després van idear com explicar-ho. Com Xavier Sala i Martín parlava d’economia. O com Santiago Niño Becerra simplificava el llenguatge tècnic de la crisi. I finalment hi van posar un toc de permanència. Gràcies a l’experiència de recomanar un vi a diari amb “Un dia, un vi” van canviar el format de llibre per el d’una agenda. 

La fórmula ha funcionat i amb el pas dels anys (ja van pel tercer) ha aconseguit el públic nou que es proposaven. Són autèntics, divertits, però rigorosos. Els tastos dels 365 vins seleccionats es fan a cegues, amb un comitè de tast format per enòlegs professionals. Els organitzadors roden per tot el país tastant (Terra Alta, Empordà, Alella, Barcelona). I s’esforcen en ajustar-se a les necessitats del consumidor real, amb informació pràctica, veraç i independent. 
L’agenda del 2019 incorpora altres formats. S’inclou un calendari de sobretaula. Una bossa de mà que homenatge el famós “Red, red, wine” de Bob Marley reversionat en missatge bibliotecari. I un pòster amb 120 ampolles il·lustrades. És un pòquer per aquells que vulguin un regal de Nadal per un amant del vi. Però sobretot és una reivindicació per recordar el vi cada dia, per normalitzar-lo, enraonar-lo, tastar-lo, aprendre’l.

Image
 
De Golferichs, va començar amb el projecte l’any 2016. Aquest any l’agenda comptarà amb les il·lustracions d’Òscar Medina i el disseny de l’estudi 131.gd, format per Pau Llop i Esteve Padilla. En només tres anys, 36 mesos, pràcticament el que es triga en fer un cava Gran Reserva. L’agenda ha donat aire fresc, perspectiva, discurs i disseny al món del vi. Feia falta si hem de deixar que els pagesos facin bé el que millor saben. Però no deu haver estat fàcil en un món en què costa vendre les virtuts d’una bona comunicació. És una senyal que els temps estan canviant. Avui les noies no són de calendari. Els calendaris són de les noies. Apunta-t’ho a l’agenda.