La teva història té vi (i no ho sabies)

17 Octubre 2018
La teva història té vi (i no ho sabies)

Com que la majoria de llibres d’història s’escriuen amb sang hem sobrevalorat algunes secrecions. Així, triomfen la suor, el semen, els mocs o el plasma i hem oblidat d’altres, com el vi. Josep Pla va escriure a Cartes de lluny (1928, Destino) “la civilització no és més que poder reduir mentalment un tros de terra monstruosa a la corba antiga d’una ametlla tendra”. Si hagués escrit, al final de la frase, la cintura ovalada d’un gra de raïm ja no ens caldrien els de Glops d’Història. Per això s’han hagut d’inventar. I són molt bons descobrint que entre les línies del teu ADN, per molt abstemi que siguis, hi ha terra assoleïada, ceps antics, i una història secreta que et vincula al vi. El Mediterrani és un mar de vins. A partir d’ara, als comerciants de l’Egeu que van desembarcar en una platja de l’Empordà amb una llavor de raïm honora’ls com el que són: família.

Glops d'història


La Romina i l’Oriol són Lara Croft i Indiana Jones, en versió vitivinícola. Fa anys, quan es van conèixer desenterrant algun os o alguna pedra en un desert polsegós, encara no sabien que acabarien sent uns grans ambaixadors de la història del vi a Catalunya. Ara que ja s’han fet grans mereixen un aplaudiment. Aneu a escoltar-los parlar de vi. Sentireu que us aixequen la faldilla, com una brisa fresca, i us mostren que a la vostra roba interior teníeu brodadets de raïm.

ImageUna visita en unes vinyes a la sortida de Vilajuïga, després de passar per Empordàlia 

 

Dels grecs a les Cooperatives


Glops d’Història va néixer com a Vitis apiana, que és el nom que els grecs van donar al Moscatell: el raïm de les abelles. Ara és una empresa que fa tours guiats per posar en valor la teva història, la que no sabies, que t’uneix al vi. Els hem sentit parlar dels grecs, dels romans, dels rabassaires i els cooperativistes, de Napoleó i de Lluís Companys, del vi a doll i del franquisme,... I totes les paraules ens parlen de tu, com una cançó de Raimon.

ImageLa conferència dels 100 anys de les Cooperatives a l'Empordà va atraure molta gent interessada per la història i per un superb esmorzar de forquilla a Empordàlia.

Històries apassionants


Catalunya, o si voleu Espanya, o si voleu Europa, tenen una gran història game-of-thronica relacionada amb el vi. Ho diem de debò. Abans que vingui HBO hauríeu d’apuntar-vos a una jornada amb ells. Amb una copa de vi a la mà us remouran l’arbre genealògic, us connectaran amb la fil·loxera que va entrar per Rabós d’Empordà, amb els pilots d’avionetes nazis que van bombardejar els republicans, amb els pagesos que van fer caixes de resistència (ai!) molt abans que els d’avui, amb els Reis de la Corona d’Aragó, o amb els mariners de l’Orient Pròxim. Tens un batec de cada història fent tam-tam al cor.

 

ImageÉs un relat directe, sense rotllos, entendor, entretingut i interessant


Mercat de Mercats 


Nosaltres no us ho hem dit, però divendres, 19 d’octubre, a les 18:15, estaran a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona oferint un tast guiat dins de l’Aula del Mercat de Mercats, que organitza l’Ajuntament de Barcelona. Prometen deixar-vos tastar vins dels cellers Martín Faixó, Gelama i Gerisena. Un viatge a través dels vins grecs i romans fermentats en àmfora, passant per les varietats dels monjos benedictins del Cap de Creus, fins al dolç elixir de la Garnatxa de l’Empordà, símbol de resistència rabassaire i cooperativisme agrícola, en col·laboració amb la Ruta del Vi de l’Empordà. Porteu mocadors de paper. Si no us cau la baba us cauran llàgrimes. Ja us avisavem: si les secrecions escriuen la història, per l’amor de Déu, que no siguin les de sempre.

Image
Els cellers participants ajudaran a confeccionar la història antiga del vi a l'Empordà, que té 2500 anys d'història. Però ben portats: amb un etern somriure