Els Vinari, vins de premi per a gent normal

05 Octubre 2018
Els Vinari, vins de premi per a gent normal

Els Premis Vinari es donen a conèixer aquest divendres, 5 d'octubre, a l'Auditori de Vilafranca del Penedès. La Gala es retransmetrà en directe pel Canal 33 i pels canals dels portals Vadevi.cat i Vinari.cat, amb una durada aproximada de 50 minuts. Serà el segon any consecutiu que la cerimònia es televisa. Els Premis Vinari 2018 reconeixeran els millors vins en una llista llarga de guardons. Aquest any s'han presentat a competició 902 vins de les 11 denominacions d’origen catalanes i la DO Cava. El resultat és una feinada duta a terme per un jurat format per enòlegs, sommeliers, periodistes especialitzats o distribuïdors, que els han avaluat tots a cegues a partir de criteris visuals, olfactius, gustatius i de qualitat.

Image

La cerimònia es farà a l'Auditori de Vilafranca per segon any consecutiu. Imatge: Vadevi.

Recomforta saber que el món del vi és capaç d'inventar els Vinari. Després de només cinc edicions, els Premis s'han elevat per damunt de distincions llunyanes, endogàmiques i esnobs. La iniciativa de premiar els millors vins catalans, sorgida del portal Vadevi, ha cuallat perquè sembla honesta, popular, generosa i transversal. La primavera passada els cellers van enviar 870 referències i a la tardor se'n van reconèixer 144. És un guardó amplíssim. Pels viticultors és una abraçada gegant. Pels consumidors el resultat també és rotundament popular. El Gran Vinari d'Or del 2017, el Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops, costava menys de 25€. La majoria dels guardonats són vins per a gent normal. A més, els Vinari no es queden a casa. Un altre dels seus objectius és defensar-los pel país en fires, festes i tastos. Fins i tot es venen en supermercats!

Image

Els prestigiosos guardons són objecte de desig dels cellers, que cada any presenten més candidatures. Imatge: Vadevi.

 "Un dels objectius originals dels Vinari era fer-los voltar per Catalunya", explica la directora dels guardons, la periodista Eva Vicens. La dimensió dels Vinari no només s'ha d'emmarcar en un punt de vista vinícola, també de país. La Catalunya que desenteranyina els cellers antics, com el de Rubí o el de Sant Cugat, i mostra orgullosa un cop l'any els resultats. Una de les activitats més llamineres d'aquestes fires són els tallers de tast dels Premis Vinari, que s'aniran repartint pel territori,  impartits per Ester Bachs, directora tècnica dels Premis.

Image
Eva Vicens, directora dels Premis Vinari, durant el lliurament de guardons. Imatge: Vadevi.


"Escollim aquests vins perquè són els mateixos que la gent podrà tastar a les paradetes de la Fira", explica Eva Vicens. Per tant, sortint del tast, a la Fira, la gent podrà conèixer en persona l'autor o autors dels vins. Això genera una connexió saludable perquè el viticultor deixa de fer de cambrer i el tastador s'interessa pel producte, més enllà de l'"ompli'm la copa" que sol acompanyar les fires.