Aquest cap de setmana follem* (trepitgem raïm)

13 Setembre 2018
Aquest cap de setmana follem* (trepitgem raïm)

FESTES DE LA VEREMA

La gran follada en públic i amb molt de raïm


Si has clicat pel títol ja ho hem aconseguit. Segurament ets dels nostres. Dels que no sabia que la primera accepció de “follar” és justament trepitjar raïm. Què esperaves? Aquest cap de setmana, centenars de cellers catalans faran la verema i en alguns (encara pocs) us permetran trepitjar raïm. És una experiència divertida, orgànica, que es pot fer en família, econòmica i cultural.

ImageEl Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans deixa ben clar què vol dir "follar". Sou molt malpensats

La verema, a Vilarnau

Als afores d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia, el celler Vilarnau ofereix la visita amb trepitjada de raïm inclosa. Són activitats limitades al temps de la verema, perquè el raïm que es trepitja s’ha collit directament dels ceps. El que trepitjem es beu? S’elabora vi? En faran un cava amb els nostres peuets? Això us ho explicarem al final de l’article.
 


Image
Un grup d'enoturistes fent la visita "Trepitjar raïm" a Caves Vilarnau.


Vilarnau és un celler empàtic. L’oferta enoturística és variada i rica. Però a més, saben adaptar-se bé a les necessitats dels visitants. Tenen medalla a no posar problemes, a respondre ràpid, a ajudar al que calgui, a amotllar-se a les necessitats del visitant... i tenen a la Maria. La cap d’enoturisme sap fer contents grans i petits, ignorants i winelovers, mares i filles, gent de poble i de ciutat, bevedors impenitents i visitants dels que diuen “a mi no m’agrada el vi”.

La rebuda és excepcional: amb una copa de cava rosat. L’any passat aquest cava va ser un dels primers a veremar-se exclusivament en ecològic. Aquest any el celler ha ampliat la verema ecològica, que esdevindrà al 100% eco l’any que ve. El celler s’ha especialitzat en caves de llarga criança.


Image
A l'interior del celler, l'espai és íntim i preciosista


Si per vosaltres visitar un celler és una festa, fer-ho en temps de verema és Festa Major. L’olor prenyada de les vinyes, les tines plenes de most, el temps agradable. A més, a Vilarnau tenen un servei per acompanyar els menuts, en una visita cultural que permet als nens visitar les vinyes, pintar amb pinzells, tastar el most i endur-se un record.

Mentrestant els pares xalem amb les explicacions a peu de vinya: planera, fàcil, entenedora. Després visitem les tines d’acer inoxidable i per primera vegada té sentit, perquè ens obren les aixetes i tastem el most, el que acaben de premsar i el que ha començat a fermentar. Després d’un passeig curt per dins del celler arriba el moment de la veritat. Despulleu-vos de genolls en avall. És hora de follar.


Image
El moment de trepitjar raïm és perquè els pares i els fills es posin a jugar plegats


A l’ombra d’un jardí amb vistes a les vinyes hi ha col·locat uns cups elevats, plens de raïm blanc, perquè es pugui follar de dos en dos, o de tres en tres. Depèn de les famílies. La sensació de trepitjar raïm per primera vegada és inoblidable. D’entrada fa cosa. Com qui entra en un arrossar, ple de matèria viscosa, però de seguida es torna agradabilíssim. Agafareu el ritme en un instant. Com qui fa spinning. Un, dos, un, dos, un, dos. Al cap d’un minut el suc del raïm ja surt a doll en unes garrafes.


Aquest líquid tindrà servei? No. Entre les personetes que trepitjaven hi havia peus amb ungles negres, suats, amb sorra, amb galindons. A Vilarnau us deixen follar sense passar abans per la dutxa. Al cap d’uns minuts ja haureu fet la gràcia. Us renteu els peus amb una mànega, us eixugeu i feu el tast final. Vilarnau ja té parada una taula, amb caves excepcionals, amb un aperitiu honrat: olives, patates, fuet.
 

Image

El tast inclou caves premium i un petit aperitiu que devorem després de la classe d'spinning trepitjant raïm

A l’hora de trepitjar raïm tornen els nens. Els nens? Ja ni ens en recordàvem que havien vingut. Estan contents, suats, divertits i entretinguts. Mentrestant, als pares, ens ha quedat un somriure tatuat a la cara. Qui ens ho hagués dit si, quan sortíem de casa, ens haguesin avisat que per primera vegada follaríem en públic... i seríem tant feliços.


Visita “Trepitjar Raïm”. Adults 20€, Nens 15 €. Durada 1:30h.

 

Altres festes de la verema      

A Ca n’Estella, el celler de la família Rabetllat Vidal a Sant Esteve Sesrovires, us proposen una “verema a l’antiga” amb sopar inclòs. La proposta de veremar, trepitjar raïm, menjar carn a la brasa i acabar-ho bevent vins de Ca n’Estella a la llum de la lluna és expectacular. L’entorn de la masia, al voltant del Pati de les Magnòlies, farà que us sentiu com es feien la verema al s.XVIII.

A Alella s’hi fa la 44 Festa de la Verema. Fins el 16 de setembre, Alella celebra l’esdeveniment més important de l’any pel vins i el territori de la Denominació d´Origen. Per la verema nocturna les entrades ja estan exhaurides.

Al celler Mas Comtal, Avinyonet del Penedès, es pot anar a veremar dos dies del mes de setembre. La proposta és començar amb un esmorçar per agafar energia, collir raïm i després trepitjar-lo. Un pla d'unes 4 hores al matí oberta a famílies, parelles i/o grups d'amics. 

A la Catedral del Vi de Nulles (Tarragona) el dia 29 de setembre fan la festa de la verema. És un pla matinal, que comença posant-se la barretina al cap, agafant la senalla i pujant al carro per anar a collir gotims. A més de trepitjar raïm, hi haurà un vermut concert.