20 raons per ser enoturista sense ser esnob (part 1)

01 Octubre 2018
20 raons per ser enoturista sense ser esnob (part 1)

EL CLUB DE L'ENOTURISTA

Parlem de vins sense tenir un màster per la URJC


Tenim un club i no volem que sigui secret. Volem demostrar que hi ha molta gent que en forma part, sense saber-ho: el club de l'enoturista. Si encara tens dubtes, llegeix els punts fins al final i decideix si en formes part o no. Nosaltres ens comprometem a donar-vos propostes noves cada setmana. No demanem un màster per la prestigiosa Universidad Rey Juan Carlos. Tu també pots ser un enoturista i no cal que siguis un estirat...  

1. No cal que t'agradi el vi

Potser només en compres pels altres i tu beus una altra cosa. Nosaltres et donarem informació útil, planera i divertida. Històries dels vins que et poden anar molt bé, encara que no en beguis, o que creguis que no t'agrada prou. 

 

2. No cal que beguis en copa de vidre

Tothom és benvingut al nostre club. Tant és si beus en copes de cristall o en gots de plàstic, mentre menges amb els dits. Ens agrades si beus a porró, si poses el vi en un got de vidre. No tenim problemes si compres vi a doll, en garrafes, en tetra bricks, en bag in box, en ampolles Magnum o Jeroboam. Tampoc passa res si no saps el que és una Jeroboam.

 

3. No cal que oloris el vi buscant traces de plàtan 

Què passa si no ensumes el vi? Res! Gaudeix de la teva copa sense haver d'olorar-la, si no vols. Olores els bistecs amb patates? Olores els dònuts? El vi té unes propietats olfactives genials, però cal que ens ho expliquin bé per no trobar-nos posant el nas dins d'una copa a la rercerca d'aromes de lichy. Qui demana lichy en un restaurant xines, l'olora i se'n recorda de l'aroma?

 

4. Pots comprar el vi al súper o en un 'paquis'

Benvingut si ets dels que vas a una festa amb amics un dissabte a les deu de la nit i no has pensat a comprar el vi abans. El 'paquis' ens ha salvat la vida a molta gent. També ets benvinguts si compres el vi en supermercat. I també si t'agrada anar a la teva botigueta de barri o conversar amb el venedor, perquè t'indiqui quin vi s'adapta millor als gustos i a la butxaca.

Image


5. No passa res si demanes cervesa al restaurant per evitar que el cambrer et pregunti si pot servir

La majoria de nosaltres hem begut vi picat sense adonar-nos-en. De vegades, el tap de suro contamina el líquid i el gust esdevé tancat, humit, desagradable. És fàcil de notar quan és molt evident. Però has d'estar entrenat. Altres vegades, un vi pot haver quedat mal tancat i s'ha avinagrat. No passa res si no ets capaç de notar-ho. Passa a molta gent i no ho diu.

 

6. No passa res si se't trenca el tap quan el treus

El suro és un dels materials més meravellosos per conservar el vi, però té els seus inconvenients. Un d'ells és saber com llevar-lo de l'ampolla sense triturar-lo, sense omplir el líquid de suro, o sense acabar-nos fent mal amb l'obridor. El mercat es va adaptant i també hi ha vins amb rosca o amb tap de plàstic, menys romàntic, però més resistent.

 

7. Ets benvingut si no saps la diferència entre un vi sec i un d'afruitat

Tècnicament tots els vins haurien de ser afruïtats, no? O el raïm és un mineral? Hi ha una sèrie de vins que són més frescos. De vegades és perquè són vins joves, que no han passat per fusta i per tant conserven més l'essència natural de la fruita. Altres vegades confonem un vi sec amb un que sigui molt verd, una mica àcid, que assequi la llengua. En qualsevol cas, no és fàcil d'entendre i menys encara d'explicar-li al cambrer.


8. No passa res si compres vi per l'etiqueta

Hi ha molta gent que ho fa i els cellers en són cada vegada més conscients. Sovint fan etiquetes divertides, cridaneres, que ajudin a l'ampolla a destacar en un lineal de la botiga. És normal que et sentis atret per les etiquetes que t'agraden. Això mateix els passa a les abelles amb les flors. Al mateix temps una etiqueta més clàssica no és sinònim d'un vi més bo.Image

9. Ets benvingut si compres vins per sota de 5 €

La majoria dels compradors gasten entre 5 i 10 euros per un vi. La realitat és que no volen arriscar-se si el vi que compren no els agrada. Hi ha molts vins i sovint no és fàcil endevinar si complirà les nostres expectatives. Per tant, és normal que molts dels vins que compreu per primera vegada siguin molt barats, fins i tot per sota de les expectatives recomanades per un vi que es pugui considerar de qualitat. Amb el temps i la confiança t'atreviràs a comprar vins més cars.

 

10. Pots formar part del club si només vas a un celler per acompanyar una persona estimada

Tothom no sap dir 'no'. De vegades has anat a veure òpera perquè t'ho han demanat. Amb les visites als cellers passa el mateix. Potser ni tan sols beus vi. Això ja ho hem dit al primer punt. En la visita a un celler també descobriràs territori, paisatge, històries de la gent, curiositats divertides. Anar a un celler no és només veure vi o saber com s'elabora.