20 raons per ser enoturista sense ser esnob

01 Octubre 2018
20 raons per ser enoturista sense ser esnob

EL CLUB DE L'ENOTURISTA

Parlem de vins sense tenir un màster per la URJC


Tenim un club i no volem que sigui secret. Volem demostrar que hi ha molta gent que en forma part, sense saber-ho: el club de l'enoturista. Si encara tens dubtes, llegeix els punts fins al final i decideix si en formes part o no. Nosaltres ens comprometem a donar-vos propostes noves cada setmana. No demanem un màster per la prestigiosa Universidad Rey Juan Carlos. Tu també pots ser un enoturista i no cal que siguis un estirat...  

1. No cal que t'agradi el vi

Potser només en compres pels altres i tu beus una altra cosa. Nosaltres et donarem informació útil, planera i divertida. Històries dels vins que et poden anar molt bé, encara que no en beguis, o que creguis que no t'agrada prou. 

 

2. No cal que beguis en copa de vidre

Tothom és benvingut al nostre club. Tant és si beus en copes de cristall o en gots de plàstic, mentre menges amb els dits. Ens agrades si beus a porró, si poses el vi en un got de vidre. No tenim problemes si compres vi a doll, en garrafes, en tetra bricks, en bag in box, en ampolles Magnum o Jeroboam. Tampoc passa res si no saps el que és una Jeroboam.

 

3. No cal que oloris el vi buscant traces de plàtan 

Què passa si no ensumes el vi? Res! Gaudeix de la teva copa sense haver d'olorar-la, si no vols. Olores els bistecs amb patates? Olores els dònuts? El vi té unes propietats olfactives genials, però cal que ens ho expliquin bé per no trobar-nos posant el nas dins d'una copa a la rercerca d'aromes de lichy. Qui demana lichy en un restaurant xines, l'olora i se'n recorda de l'aroma?

 

4. Pots comprar el vi al súper o en un 'paquis'

Benvingut si ets dels que vas a una festa amb amics un dissabte a les deu de la nit i no has pensat a comprar el vi abans. El 'paquis' ens ha salvat la vida a molta gent. També ets benvinguts si compres el vi en supermercat. I també si t'agrada anar a la teva botigueta de barri o conversar amb el venedor, perquè t'indiqui quin vi s'adapta millor als gustos i a la butxaca.

Image


5. No passa res si demanes cervesa al restaurant per evitar que el cambrer et pregunti si pot servir

La majoria de nosaltres hem begut vi picat sense adonar-nos-en. De vegades, el tap de suro contamina el líquid i el gust esdevé tancat, humit, desagradable. És fàcil de notar quan és molt evident. Però has d'estar entrenat. Altres vegades, un vi pot haver quedat mal tancat i s'ha avinagrat. No passa res si no ets capaç de notar-ho. Passa a molta gent i no ho diu.

 

6. No passa res si se't trenca el tap quan el treus

El suro és un dels materials més meravellosos per conservar el vi, però té els seus inconvenients. Un d'ells és saber com llevar-lo de l'ampolla sense triturar-lo, sense omplir el líquid de suro, o sense acabar-nos fent mal amb l'obridor. El mercat es va adaptant i també hi ha vins amb rosca o amb tap de plàstic, menys romàntic, però més resistent.

 

7. Ets benvingut si no saps la diferència entre un vi sec i un d'afruitat

Tècnicament tots els vins haurien de ser afruïtats, no? O el raïm és un mineral? Hi ha una sèrie de vins que són més frescos. De vegades és perquè són vins joves, que no han passat per fusta i per tant conserven més l'essència natural de la fruita. Altres vegades confonem un vi sec amb un que sigui molt verd, una mica àcid, que assequi la llengua. En qualsevol cas, no és fàcil d'entendre i menys encara d'explicar-li al cambrer.


8. No passa res si compres vi per l'etiqueta

Hi ha molta gent que ho fa i els cellers en són cada vegada més conscients. Sovint fan etiquetes divertides, cridaneres, que ajudin a l'ampolla a destacar en un lineal de la botiga. És normal que et sentis atret per les etiquetes que t'agraden. Això mateix els passa a les abelles amb les flors. Al mateix temps una etiqueta més clàssica no és sinònim d'un vi més bo.


Image

9. Ets benvingut si compres vins per sota de 5 €

La majoria dels compradors gasten entre 5 i 10 euros per un vi. La realitat és que no volen arriscar-se si el vi que compren no els agrada. Hi ha molts vins i sovint no és fàcil endevinar si complirà les nostres expectatives. Per tant, és normal que molts dels vins que compreu per primera vegada siguin molt barats, fins i tot per sota de les expectatives recomanades per un vi que es pugui considerar de qualitat. Amb el temps i la confiança t'atreviràs a comprar vins més cars.

 

10. Pots formar part del club si només vas a un celler per acompanyar una persona estimada

Tothom no sap dir 'no'. De vegades has anat a veure òpera perquè t'ho han demanat. Amb les visites als cellers passa el mateix. Potser ni tan sols beus vi. Això ja ho hem dit al primer punt. En la visita a un celler també descobriràs territori, paisatge, històries de la gent, curiositats divertides. Anar a un celler no és només veure vi o saber com s'elabora.


 

11. T'entenem si estàs fart que et tornin a ensenyar tines d'acer inoxidable

Molts dels cellers cauen en la temptació d'explicar a tothom com s'elabora el vi, malgrat que molts dels visitants ja hagin estat en d'altres cellers. És un moment reiteratiu, una espècie de turisme industrial on descobriu les tines, les botes de fusta i la màquina de premsar raïm. Vista una, vistes totes, però és normal que cada celler us ho vulgui explicar. Juntament amb què és la 'bufanda' de les tines, què són els llevats naturals o perquè alguns vins fan la fermentació malolàctica.

 

12. Ets dels nostres si mires el rellotge en un celler pensant quan et deixaran tastar el vi

La durada mitjana de la visita a un celler sol ser d'una hora i mitja. No se't fa una mica llarg arribar al tast de vins? Són uns preliminars una mica pesats, tenint en compte que anaves al celler bàsicament per tastar els seus vins. En alguns casos, tenen l'encert de servir-te una copa de benvinguda, o de donar-te a tastar vins al llarg de la visita. 

Image

13.  Benvingut si a mitja visita comences a pensar 'on dinaré'?


Aquesta és una de les grans preocupacions de l'enoturista. De vegades abans de sortir de casa no dona temps a fer una reserva. És bo que demaneu consell al celler per no trobar-vos sense taula quan acabi la visita. Cada vegada hi ha més cellers que ofereixen menjar durant les visites o que us quedeu a fer un àpat. Plena solidaritat amb els que s'han acabat menjant un entrepà en una àrea de servei.

 

14. No passa res si t'has begut el vi abans de mirar el color

Durant el tast, normalment, comencem mirant el color del vi, després s'olora i finalment es posa a la boca. Abans de beure'l, haureu de fer-lo ballar per la llengua. Beure vi en un celler és ben diferent de quan el beveu a casa, oi? Us imagineu fer el mateix amb una Coca-Cola? De vegades aquest ritual es fa una mica llarg i alguna vegada ens hem begut el vi abans d'intentar trobar traces de prèssec.

 

15. Ets dels nostres si vas amb talons a les vinyes

La majoria dels visitants a un celler són urbanites. Alguns, molt urbanites. No és estrany trobar que algunes persones no van a la vinya amb el calçat adequat, un calçat pla per trepitjar la terra. O amb sabates velles per si hi ha fang o se us omplen de pols. Al final, per un dia que us treuen de casa... no us posareu les pantufles de seure al sofà, no? 

 

16. Ets benvingut si t'il·lusiones per pujar en un trenet

Els cellers més grans posen a disposició del visitant un trenet per recòrrer la finca. Hi ha persones a qui ens emociona, encara que faci anys que haguem deixat de ser infants o que encara no tinguem l'edat dels majors, que agraeixen un mitjà de transport assegut. Hi ha cellers grans i petits. Hi ha molta diversió en el turisme de masses. Els que no ofereixen trenet, també poden oferir molts altres atractius.

 

Image

17. No passa res si vols anar a cavall o amb Segway

La profusió de l'oferta d'enoturisme ha barrejat conceptes com veure un celler i tastar vins amb agafar una bicicleta, un cavall o un segway per visitar unes vinyes. També hi ha llocs que t'ofereixen vols en globus o en helicòpter. No passa res si prefereixes la opció de peu pla abans de viatjar amb caiac. La nostra oferta és generosíssima.

 

18. T'acceptem si dius "posa'm dues copes de blanc, que no m'agrada el negre" 

Plena solidaritat amb la gent que només veu vi d'un sol color. No passa res si penses que el rosat està fet barrejant blanc i negre. No tenim problemes si creus que el vi blanc és pel marisc i el negre per les persones. No tenim problemes amb la gent que només beu vi negre. Tothom és benvingut. 


19. No passa res si ets dels que sempre té cava a la nevera per si s'ha de celebrar alguna cosa

Hi ha gent a qui qualsevol excusa li és bona per obrir una ampolla. Són dels nostres. La vida és curta. Perdre és habitual. Ara bé, quan guanyes, s'ha de celebrar. Ens agrada la gent que té cava a la nevera. Que guarda una ampolla a casa per obrir en un gran moment. Si no ets d'aquests, sempre pots acabar anant al 'paquis' a les deu de la nit (punt 5).

 

20. Ens agrades encara que sempre preguntis "amb què marida aquest vi'?"

Perquè la paraula "maridar" no ens agrada, sincerament. Preferim dir amb què combina, amb que lliga o amb què t'ho menjaries. S'ha d'anar trencant amb algunes traces una mica sexistes del llenguatge. Si ets dels curiosos que vol saber si el vi blanc va bé amb el peix o el negre amb la carn vermella, també ets benvingut. I no passa si combines tot amb tots els vins, sense vergonya, per anar descobrint totes les possibilitats.

Image

I una crida desesperada: "Ets benvingut siguis qui siguis"

El nostre club no fa escarafalls a ningú. No som de la Vihad. No tenim penes de presó per qui prefereix la cervesa, per qui mescla el vi amb Coca-Cola, per qui pren Lambrusco, per qui es deixa el vi sense tapar una nit sobre el taulell de la cuina, per qui li agrada el vi blanc calent, per qui pensa que el vi dolç és per 'abuelos', per qui diu "Jo no hi entenc de vi" quan algú li posa una copa. No passa res... sou benvinguts. El nostre lema és "No diguis mai jo hi entenc de vi... O t'agrada o no t'agrada".