La viticultura regenerativa pren les vinyes de Mas La Plana

11 Novembre 2021
La viticultura regenerativa pren les vinyes de Mas La Plana

ENONEWS

Què és la viticultura regenerativa i per què està començant a les vinyes de Mas La Plana de Família Torres?

Mas La Plana és una vinya llegendària. Dels ceps de Cabernet Sauvignon plantats el 1966 a la finca de Pacs del Penedès en surt un dels vins més icònics del celler. El Mas La Plana probablement va canviar la sort de Torres, el Penedès i els vins catalans al món. El 1970 va guanyar les Olimpíades del Vi de París, per davant de vins d'arreu del món. Avui es manté com un dels vins més prestigiosos del celler, que ha seguit rebent reconeixements al llarg dels anys. Durant la tardor del 2021 està vivint una revolució silenciosa. El pas d'un model de viticultura tradicional al de viticultura regenerativa.


Què és la viticultura regenerativa?

És un model d'agricultura que persegueix recuperar la fertilitat natural dels sòls. Amb el pas dels anys les finques van perdent la seva riquesa. En models tradicionals la manera de recuperar-la era mitjançant una sèrie d'aportacions del viticultor: des d'abocar-hi adob, fins a passar l'arada per esponjar la terra... La viticultura regenerativa, en canvi, permet que sigui el propi sòl qui recuperi aquest vigor natural per si mateix. 

En paraules del responsable de la finca de Mas La Plana de Família Torres, Albert Escofet, "amb una viticultura convencional els sòls es van degradant amb el pas dels anys. Aquest nou model d'agricultura ens permet mantenir la fertilitat natural i aconseguir que el raïm produït mantingui la qualitat sense tanta intervenció".

Image

Albert Escofet supervisant els primers treballs per començar la viticultura regenerativa a les finques de Mas La Plana de Pacs del Penedès


Per què està començant a les vinyes de Mas La Plana?

A la tardor comença un nou cicle de la vinya. El 2021 és el primer any que a les vinyes de Mas La Plana es treballen amb viticultura regenerativa. És un moment molt important. "Els dos principals pilars són mantenir el sòl cobert la major part del temps amb herba natural o sembrada, com estem fent aquests primers anys i augmentar el nivell de matèria orgànica", explica Escofet.

Un bosc triga centenars d'anys a regenerar-se. Per accelerar aquest procés en una vinya es fan determinades accions que l'ajudin durant els primers anys. Per això, coincidint amb l'inici d'un nou cicle a la vinya, després de la verema, aquesta tardor han començat a plantar diferents llavors. "És una sembra on hi barregem llavors de diferents espècies (lleguminoses, gramínies i crucíferes) que ens interessen per accelerar el procés de regeneració del sòl", segons el responsable de la finca Mas La Plana. En els primers anys no està de més fer unes aportacions d’un compost orgànic, ben madurat, que s'aplica a la superfície de la vinya perquè acceleri el procés per augmentar la matèria orgànica.
Image

La finca de Mas La Plana està situada al costat del Centre de Visites de Família Torres


Quins canvis s'hauran de notar en els pròxims anys?

El nou model de viticultura regenerativa es notarà a les ampolles de Mas La Plana de l'anyada de 2022, que es posaran a la venda en un uns anys. Aquest és un dels vins de guarda més prestigiosos de Família Torres i té una criança al celler de molts mesos. En les anyades actuals, que costen al voltant de 85€, no s'han treballat amb aquest nou model. 

“Quan ja faci uns anys que estem en viticultura regenerativa les coses aniran més per si soles", detalla Albert Escofet. "Aquests primers anys de transició és important col·locar espècies vegetals, llavors que ens descompactin per si mateixos, sense necessitat de fer-hi res més al sòl. Ens aporten minerals i nitrògen. Gràcies a això podem avançar una mica més de pressa. El sol del bosc ha trigat centenars d’anys a constituir-se i generar l’hummus que té. Nosaltres a la vinya, si no volem esperar aquesta quantitat d’anys, el que hem de procurar fer intervencions que ens ho accelerin”. Fa temps que un dels principals objectius de Família Torres es lluitar contra el canvi climàtic. Precisament el nou canvi de model agrícola permetrà reduir les emissions de diòxid de carboni, perquè quedarà fixat al terra.

Image
Les ampolles de Mas La Plana a la venda actualment són de l'any 2016

Com es completa el full de ruta de la viticultura regenerativa?

En els pròxims anys hauran de treballar aquestes cobertes vegetals naturals, després de les sembres dels primers anys, que s'han fet amb un tractor i una màquina al darrera, que fa talls superficials al sòl i diposita les llavors. Un cop el terra estigui cobert d'herba hauran de gestionar-la, perquè no faci competència amb les arrels dels ceps. Per això faran servir diferents tècniques agrícoles, però una de les més curioses és la  introducció del pastoreig d’ovelles, tal com va explicar Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, durant la presentació dels Vins d'Antologia del celler. En els pròxims anys també està previst augmentar la biodiversitat a la finca, plantant arbres i vegetals, creant corredors biològics i instal·lant per la finca caixes niu, abelles o insectaris.

Image

El tractor i la màquina amb què planten les llavors sobre la coberta vegetal de les finques de Mas La Plana