Els microbis de la vinya salvaran la crisi climàtica?

15 Maig 2023
Els microbis de la vinya salvaran la crisi climàtica?

Sequera, escalfament global, sòls cada cop més pobres,... El 3er Simposi de Viticultura Regenerativa es dedica a la minúscula esperança invisible de la microbiologia dels terrers.

LA MICROBIOLOGIA DELS SÒLS

Tot i que poca gent n'ha sentit a parlar, el paper dels microorganismes d'una vinya poden resultar claus a l'hora d'enfortir la resistència natural d'un terrer davant de la crisi climàtica. En una temporada marcada per la forta sequera, on s'acumula l'augment de la temperatura global, l'increment de la pobresa dels sòls, l'erosió o la reducció de la biodiversitat, diferents experts mundials debatran si els microbis d'un terrer poden ser la clau per lluitar contra el canvi climàtic. 

SIMPOSI a falset  

El tercert Simposi de l'Associació de Viticultura Regenerativa es celebrarà dimarts, 16 de maig de 2023, de 10 a 14 hores, al Castell de Falset, al Priorat (Tarragona). La trobada es retransmetrà en streaming. El vídeo del simposi, amb totes les intervencions romandrà a la pàgina web perquè qui vulgui el pugui visionar posteriorment.

Image

EXPERTS mundials

Sota el títol de "La microbiologia dels sòls: clau per a una viticultura resilient", el certamen comptarà amb especialistes nacionals i internacionals per explicar en què consisteix i com funciona la microbiologia del sòl i perquè pot ajudar a les vinyes a fer front a l’amenaça climàtica. Els experts són:

  • Dra. Elaine Ingham, microbiòloga i fundadora de Soil Food Web School, considerada com una de les biòlogues de sòls més importants del món (la ponència es podrà seguir en vídeo).
  • Lydia i Claude Bourguignon, microbiòlegs de sòls i fundadors del laboratori d’anàlisis microbiològics de sòls Lams 21.
  • Jeff Lowenfels, autor del guardonat ‘Teaming with microbes: the organic guide to the soil food web’, entre molts altres llibres sobre jardineria i botànica (ponència en vídeo).
  • Dra. Rosa Vercher, experta en ecologia de plagues i control biològic i referent en la investigació per a la gestió sostenible de plagues.
  • Nicole Masters, Agroecòloga, directora de Integrity Soils i formadora en agricultura regenerativa (ponència en vídeo).
  • Jordi Puig, doctor en Ciències ambientals especialitat canvi climàtic i canvi global ambiental, membre de l'Espigall.
  • Francesc Font, vicepresident de l’Associació de Viticultura Regenerativa i cofundador d’Agroassessor Consultors Tècnics.

AVAL DE FAMÍLIA TORRES

La família d'elaboradors de vi del Penedès fa anys que s'han erigit com a ferms lluitadors contra el canvi climàtic. El president de Família Torres, Miguel A. Torres, ho explicava en aquesta entrevista a ENOTURISTA, on parlava del programa ambiental Torres & Earth. El director general, Miquel Torres Maczassek també és el president de l’Associació de Viticultura Regenerativa. Del seu compromís amb la lluita contra l'escalfament global i la reducció de la petjada de carboni en parlava amb aquesta conversa a ENOTURISTA. Miquel Torres dóna la benvinguda als assistents. L’obertura i clausura del simposi aniran a càrrec de l’alcalde de Falset, Carlos Brull, i de la directora general de l’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes.

Image

VITICULTURA REGENERATIVA

És un model d'agricultura que persegueix recuperar la fertilitat natural dels sòls. Amb el pas dels anys les finques van perdent la seva riquesa. En models tradicionals la manera de recuperar-la era mitjançant una sèrie d'aportacions del viticultor: des d'abocar-hi adob, fins a passar l'arada per esponjar la terra... La viticultura regenerativa, en canvi, permet que sigui el propi sòl qui recuperi aquest vigor natural per si mateix. 

Quan el 2021 es va començar a posar en marxa a la finca de Mas La Plana, a Pacs del Penedès, el responsable de la finca de Família Torres al Penedès, Albert Escofet, explicava en un article a ENOTURISTA que "amb una viticultura convencional els sòls es van degradant amb el pas dels anys. En canvi, el nou model d'agricultura ens permet mantenir la fertilitat natural i aconseguir que el raïm produït mantingui la qualitat sense tanta intervenció".

ARTICLES RELACIONATS

Entrevista a Miquel Torres sobre els Vins d'Antologia 2021 i les ovelles a les vinyes.

Què és la viticultura regenerativa, i per què la impulsa Família Torres?

Família Torres presenta els Vins d'Antologia 2022.

L'ENOTURISME A FAMÍLIA TORRES

Els cellers de Família Torres aprofiten les visites d'enoturisme i les experiències vinícoles per divulgar com combatre el canvi climàtic, quines mesures prenen, o de quina manera cultiven les seves vinyes per ajudar a fer una regeneració natural de la riquesa. Llegiu els articles relacionats:

Visita al Centre de Visites de Família Torres, a Pacs.

Visita al celler Jean Leon, de Torrelavit

Visita a Torres Priorat, el celler de Família Torres a El Lloar.

Visita al celler Purgatori, de Les Borges Blanques.

Visita al celler Castell de Milmanda, de Família Torres a Vimbodí i Poblet.