El primer (i últim) dia que vam fer d'enòlegs a Família Torres

27 Març 2020
El primer (i últim) dia que vam fer d'enòlegs a Família Torres

EXPERIÈNCIES INSÒLITES

ENOTURISTA embotella el seu propi 'Vinyarets' amb Família Torres

El 'Vinyarets' és un vi negre elaborat amb Garnatxa, Ull de llebre i Sumoll, tres de les varietats negres ancestrals del Penedès. Per Família Torres és una manera "d'embotellar el paisatge" i continuar apostant per les varietats tradicionals del Penedès. Durant la presentació dels nous vins, a finals d'octubre, ens van proposar un divertit joc: elaborar el nostre propi 'Vinyarets'. Fer d'enòlegs per un dia! El resultat ens va arribar dos mesos més tard: la nostra pròpia ampolla de 'Vinyarets' amb el percentatge de Garnatxa, Ull de llebre i Sumoll que vam decidir mesclar. Abans del confinament el vam obrir amb la família...

El pare: "David, fill, continua dedicant-te al periodisme. De vi, millor que escriguis que no que l'elaboris".
La mare: "Molt bo, carinyo. Tu t'has esforçat, oi? Això és el més important".
La germana: "Tà bé... fresquet! Passa'm la gasosa..."
El cunyat: "Jo no hi entenc de vi. Pot ser que t'ha sortit una mica 'peleón'?
El sogre: "L'has fet tu?! I quant val?"
La sogra: "Jo ja beuré de la copa del meu marit... gràcies..."

Image
Fardant d'ampolla de Vinyarets signada amb el nostre nom. Abans d'obrir-la tot eren alegries...


Una calçotada semblava una bona manera de presentar a la família el nostre primer vi. Un cupatge personal entre tres varietats de raïm negres, del Penedès i tradicionals. No l'hem vinificat nosaltres, òbviament. Ho ha fet Família Torres. A finals d'octubre de 2019 van presentar el seu nou vi negre, 'Vinyarets'. Durant la posada en escena van demanar als periodistes que fèssim d'enòlegs. Se'ns deixava mesclar quatre tipus de vins: Garnatxa, Garnatxa Inox (una versió més fresca i llaminera), Ull de llebre i Sumoll. Per separat cada varietat tenia la seva personalitat. La Garnatxa representa fruita vermella, la Garnatxa Inox llaminadura, l'Ull de llebre fruita negra i el Sumoll més aspror i caràcter. Podíem fer la combinació que volguéssim. Teníem ampolles amb cada varietat vinificada i un flascó on fer el cupatge. Això ens permetia observar quin percentatge posàvem de cada varietat. Un experiment interessant i divertit pels qui hem d'escriure de vi, però no elaborar-lo. Com ens ha quedat? Hem de començar a enviar un Currículum Vitae als cellers?

Image
Mostres de Garnatxa Inox, Garnatxa, Ull de Llebre i Sumoll en preparades per fer el cupatge.

Prop de 20 dies després vam rebre a casa un paquet i una carta de Família Torres. La signava l'enòleg Albert Llopart, el veritable ensamblador del 'Vinyarets', que va assistir a la presentació amb Miquel Torres. Llopart ens escrivia: "El teu Vinyarets 2019 està compost per un 40% de Garnata Inox, un 10% de Garnatxa, un 20% d'Ull de llebre i un 30% de Sumoll". Fins aquí tot bé. Seguia: "M'ha semblat una combinació molt interessant" (Ah, sí?!). "És un vi amb un fruit molt potent i amb una boca que presenta una bona acidesa". Pim-pam. 

La bondat de les seves paraules no fa justícia al resultat del nostre experiment. Hem fet un cupatge correcte, si ens expressem amb la mateixa generositat que ells. De fet, crec que ni el meu sogre ens el compraria. És un exercici divertit, que situa als periodistes allà on hem d'estar: tastant i valorant amb el respecte de la feina que fa cada professional. L'ofici d'enòleg és realment molt difícil. Qualsevol de nosaltres s'atreviria a fer un cupatge, però en el nostre cas no sabríem expressar tota la potència del territori, de les varietats i de la maduració del vi. Imagineu-vos si haguéssim col·laborat en tot el procés: cuidar els ceps, collir el raïm, premsar-lo i vinificar-lo, decidir el temps de guarda i embotellar-lo! 

Image
Miquel Torres i Albert Llopart durant la presentació del 'Vinyarets' al celler de Pacs del Penedès

El 'Vinyarets' neix de varietats negres arrelades al Penedès, però amb una presència certament minoritària. 45 hectàrees de l'Old Penedes situades a les subzones d’Alts d’Ancosa, Costers de l’Anoia, Turons de Vilafranca, Costers del Montmell i Vall Bitlles-Anoia. Turons, cingleres, vinyes vora mar, ceps d'alta muntanya... que en total sumen 45 hectàrees. És la història antiga d'una desena de viticultors que tenen vinyes pròpies, amb diferents sóls, climes i alçades. S'entèn per què té tant de mèrit saber trobar l'equilibri?

Família Torres fa 150 anys. Pel bé de la continuïtat de la cinquena i sisena generació no deixeu que fem més cupatges. El Vinyarets de debò és un vi afruïtat, fresc i encoratjador. Una postal del Penedès dels nostres avis, abans que les varietats franceses (que abans en dèiem millorants) entressin amb força al territori. El Penedès de fa un segle, amb les varietats -potser- d'abans de la fil·loxera. És un vi comfortable, com la casa dels avis. Al mig de la natura, amb un pa de pagès, un porró i la galta colrada. Un vi amb la força del GPS quan hi poses "Casa" i no et condueix simplement al lloc on vius, sinó al lloc on pertanys. Un vi ideal per acompanyar una calçotada, un dinar familiar. Però sobretot, que a l'etiqueta no hi posi el nostre nom. 

Image
El Vinyarets 2019 presenta aquesta etiqueta, a diferència del nostre, que està personalitzat.