El Vi Novell festeja la seva arribada a Barcelona

05 Novembre 2023
El Vi Novell festeja la seva arribada a Barcelona

El Vi Novell celebra la seva arribada amb una gran festa als jardins del Palau Robert de Barcelona. La cita és dissabte 9 de desembre. A la trobada es podran tastar onze vins novells catalans, i alguns de mallorquins. 

EL PRIMER VI DE L'ANY

El vi novell és el primer vi fet amb la collita de l’any. És un vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. Això li dona unes característiques especials entre les quals destaquen la frescor i el gust afruitat, que recorda el del raïm acabat de collir. Es tracta d’un vi alegre i sense pretensions ideal per acompanyar àpats informals com un pa amb tomàquet i embotit. De fet, la seva sortida anava associada a la data en què a les masies es feia la matança del porc i s’aprofitava que s’hi reunia molta gent per obrir el vi de la nova collita.

 

9 DE DESEMBRE, FESTA 

Les celebracions relacionades amb el vi novell culminaran el proper 9 de desembre a Barcelona, amb una festa als jardins del Palau Robert en què els vins novells catalans estaran acompanyats per vins novells de Mallorca, un territori on aquesta tradició també està molt arrelada. Mentrestant, arreu del país se celebren diferents esdeveniments vinculats al novell. Un d’ells són les Jornades del Vi Novell de la DO Sants, al barri de Sants de Barcelona, on diferents establiments de restauració oferiran tapes o platillos acompanyats de vi novell.

 

MENYS PRODUCCIÓ, MATEIX COMPROMÍS

El 2023 hi haurà menys vi novell disponible com a conseqüència de la calor i la sequera, que han fet disminuir la collita de raïm. En total, es preveu que se’n posin al mercat 66.500 ampolles, un 34% menys que l’any passat. Els productors expliquen que enguany el raïm ha madurat més ràpid i els pagesos han hagut d’improvisar per protegir la planta de la calor inusual. Això també va fer que la verema comencés abans, pel que s’ha disposat de més temps de l’habitual per fer el vi novell.

 

TOTS ELS VINS NOVELLS DEL 2023

Per primera vegada, els vins novells del 2023 incorporen un distintiu a la seva etiqueta que en facilita la identificació i assegura que han estat elaborats segons uns criteris: que el 100% del raïm utilitzat és de l’anyada que s’indica a l’etiqueta, que no es posa a la venda abans de l’11 de novembre, que és un vi de qualitat regulada per una DO catalana i que el celler està compromès amb la promoció i difusió del vi novell, les seves característiques i la seva història i tradició.

 

DO CONCA DE BARBERÀ

Celler Carles Andreu
- Trepat Novell 2023

Vinícola de Sarral
- Portell blanc de blancs novell 2023
- Portell rosat Trepat novell 2023

Vins Petxina
- Garrí Novell 2023
- Garrí Novell Salvatge 2023

DO EMPORDÀ

Celler Cooperatiu d’Espolla
- Vi Novell d'Espolla 2023

DO MONTSANT

Celler Masroig
- Vi Novell 2022

Celler Ronadelles
- Cap de Ruc Novell blanc 2023
- Cap de Ruc Novell negre 2023

DO PENEDÈS

Maset
- Maset Novell 2023

DO TERRA ALTA

Sant Josep Vins
- Novell de Bot 2023