El novell, el vi més jove que crida a festejar la tardor

17 Novembre 2021
El novell, el vi més jove que crida a festejar la tardor

VI NOVELL

El vi més jove crida a festejar la tardor 

Un vi per riure i per viure. Les paraules són del sommelier Rafel Pino, del celler Masroig. És un dels 12 cellers que aquest any han presentat vins a través de l'Associació del Vi Novell. El novell és el primer vi de l'any. Fa poques setmanes, com a molt dos mesos, encara era raïm. Gràcies a aquesta vida tan curta, en boca atresora la dolçor del most i la vitalitat de la fruita. "És un vi per gaudir, per festejar", continua Pino. Des de fa uns anys el novell és també el vi més 'punkie'. I aquest any se'n va de ruta per Catalunya gràcies a The Wine Truck. 

El vi novell és molt antic i molt nou. Cent anys després de Crist ja el festejaven els esclaus i els poderosos en festes populars. L'arribada del novell és una tradició molt arrelada als pobles on s'elabora vi, però gairebé no tenia prèdica a les grans ciutats. Des de fa uns anys un grup de cellers com el Masroig (DO Montsant) o el Sant Josep Vins de Bot (DO Terra Alta) van decidir modernitzar una tradició ancestral. En aquell moment persones com Rafel Pino o Jaume Martí, de Bot, van buscar consell entre els més savis, com Toni Falgueras, del Celler de Gelida, una de les botigues amb més tradició, situada al barri de Sants de Barcelona. Probablement el novell va unir una generació de nets amb la dels seus avis

ImageEl vi novell d'El Masroig dissenya cada any una nova etiqueta, reivindicant l'estat passatger del consum d'aquest vi.

Aquells joves (llavors també eren una mica novells, com el vi) es van trobar amb una generació perduda de diferència. Els avis recordaven amb certa nostàlgia la festa, el calendari, les branques de pi, les tradicions... I els joves somiaven a recuperar de nou la tradició. A ressucitar-la, modernitzar-la i empaquetar-la en una maleta del poble a la ciutat. L'esforç dels primers anys va ser ingent. Primer separats i després junts van anar elaborant un decàleg del vi novell. Perquè llavors el novell gairebé havia caigut en l'oblit.

Image

El vi novell del celler Cooperatiu de La Granada del Penedès ressalta aquest caràcter viu, fresc i expressiu de Xarel·lo

Però el novell no s'havia oblidat. És només que havia quedat en un raconet al costat dels vins joves, dels criances, dels reserves o dels grans reserves. Però se'n seguia fent i consumint a molts pobles de Catalunya. Un paper especial mereixen les cooperatives, com la de La Granada (DO Penedès), la de Sarral (DO Conca), la d'Espolla (DO Empordà), que juntament amb el celler Masroig i Sant Josep Vins van ser dels primers a unir-se en una Associació del Vi Novell de Cataunya, juntament amb cellers de gran tradició per tot el país, com Carles Andreu (DO Conca de Barberà), Maset (DO Penedès). O marxants de vins com Oleguer Brunet, que va crear el Garrí (DO Conca). Havia (re)nascut el novell. Era el 2017.

Image
L'etiqueta del vi novell de Sant Josep Vins (DO Terra Alta) homenatja cada any a tres socis de la cooperativa, amb les seves cares i noms acolorits a l'etiqueta

El novell podia ser humil, però no renunciava ser divertit. A ser un vi per festejar. A diferència dels seus germans més grans, aquest vi no s'havia de consumir buscant els matisos de l'edat,  de la criança, o de les bótes. Era una declaració de principis, també des del vestit. Els primers anys les etiquetes de Carles Andreu, de Sant Josep Vins i sobretot d'El Masroig van ser un cop de puny sobre la taula. Aquest any la revolta ha culminat en els envasos, i per primera vegada el celler Carles Andreu ha presentat el novell en format de quinto. Novell 1 - Cervesa 0.
Image

El trepat novell de Carles Andreu també es pot beure en una ampolla amb tap metàl·lic de 20 centilitres, fàcil per consumir sense una copa de cristall

Però per molt modern que sembli el novell ve de molt enrere. I això és una altra de les coses que s'agraeixen. La majoria dels novells s'elabora de raïms de varietats tradicionals, com el trepat de la Conca de Barberà, la garnatxa negra de la Terra Alta, la garnatxa blanca del Priorat, el xarel·lo del Penedès, o el lledoner de l'Empordà. Al celler Cooperatiu d'Espolla, on també tenen una etiqueta arlequinada i colorista, elaboren el novell amb una deliciosa mescla de lledoner (o garnatxa) negra, roja (o grisa) i blanca.

Image  El celler Cooperatiu d'Espolla esgota cada any les existències de vi novell gràcies a que es fan edicions limitades, que no arriben a la primavera

El novell també és un vi de consum relativament ràpid. Malgrat que la seva vinificació és cada vegada més ben feta, es recomana beure'l entre Sant Martí (11 de novembre) i la Candelera, al febrer. A mesura que avancin els mesos anirà perdent aquest nervi. En alguns casos hi ha una electricitat pròpia del final de la fermentació, el procés pel qual el raïm es converteix en vi. Aquest deix carbònic, una mica espurnejant és una altra de les característiques d'aquests vins efímers. Hi ha cellers que quan el presenten l'11 de l'11 t'avisen que en uns dies estarà millor. El novell fa olor de casa acabada d'estrenar. Però el seu valor és que és el primer vi de l'any
Image

El vi Novell de Maset (DO Penedès) s'elabora amb "un cupatge de varietats aromàtiques" i avisen que es recomana "consumir abans de la primavera" 

El calendari rural sempre ha mimat el novell. L'11 de l'11 (novembre). Sant Martí. Mata el porc i enceta el vi. El novell també té una tradició de bacanal i de maridatge: el porc. Les brases amb botifarres, costelles, carn de porc cruixent i espetegant amb un vi afruïtat, fàcil de beure (massa fàcil i tot!). La cuina de tardor, els plats de cullera, la benvinguda al fred. El celler Sanstravé de Solivella, a la Conca de Barberà,  el serveix a les taules del seu restaurant. El novell és un vi gastronòmic, també.

Image

 El vi Jove i Roig, del celler Sans Travé porta un poema de Joan Margarit a la contraetiqueta, que resumeix aquest esperit indòmit del novell.

En els anys següents s'han anat incorporant nous cellers a l'Assoaciació, com Covides, un dels històrics del Penedès, amb més de 600 socis. Els elaboradors s'han sumat al carro amb una proposta completament innovadora, amb etiquetes provocatives i noms divertits "no-vell" o "no-vella" (que és l'etiqueta del 2021). El novell ja no podia crèixer sense aquest esperit rebel. La resta de vins dels cellers mantenen una gamma d'etiquetes diferent, però sembla que al novell li cau bé aquest estil rebel i despentitat.

Image
L'etiqueta de Covides recupera una dona gran, vestida amb colors llampants, i amb un títol imaginatiu "No-vella"

Una altra de les revolucions del novell és el preu. Els primers vins es venien per una forquilla d'entre 5 i 10€, però aquesta temporada ja s'han posat a la venda una nova línia de vins que posen el preu en els 20€, com per exemple els del celler Ronadelles (DO Montsant). Quan ja pensàvem que el disseny atrevit, les etiquetes innovadores, els envasos, neixen ara les bufandes del novell, que tapen el coll de les ampolles amb un tricotat informatiu. L'ampolla recorda un flascó de perfum i va tapada amb tap metàl·lic, com els escumosos ancestrals. Són un nou nivell de novell.
Image

Els novells de Cap de Ruc, del celler Ronadelles s'elaboren amb garnatxa blanca (a la foto) o negra en la seva versió negra

El mercat busca noves experiències, també en les ampolles. Al costat dels vins naturals, vegans o sense clarificar apareixen una nova gamma de vins 'salvatges'. És el cas del marxant de vins Oleguer Brunet, que elabora sota la marca Vins Petxina. El seu novell, el Garrí, es ven en la versió de sempre i en la versió 'wild side', un vi novell sense filtrar, ni clarificar. Un vi molt autèntic. Passeu-ho be comparant els dos vins: el normal i el salvatge. Brunet també ha creat etiquetes trencadores. Les botigues que venen les seves ampolles poden presentar un pòster amb les paraules "El Novell ja és aquí". La xarxa de botigues i restaurants estan cridats a ser els grans ambaixadors del novell, tot i que encara hi ha molt de camp per còrrer.

Image
El Garrí convida a "girar pàgina" en un missatge que acompanya l'ampolla en referència a un any 2021 ple de dificultats

El 2021 ha estat un any difícil. Tanmateix cada any s'incorporen nous cellers a l'Assoaciació. Fa dos anys va ser Sanstravé i aquest Ronadelles (Cap de Ruc). Els cellers que hi han estat des del primer dia, com Portell, el celler Cooperatiu de Sarral (a la Conca de Barberà) lluiten per dignificar el novell, al costat dels seus associats. Han de ser vins elaborats l'any en curs, que surtin a la venda pels volts de Sant Martí, i que estiguin emparats per una DO. Rafel Pino, del celler Masroig, reclama que la lluita dels pròxims anys ha de ser aconseguir un segell diferencial de "Novell" per poder posar a les ampolles. I seguir creixent en qualitat, no en quantitat. Alguns cellers, com Portell,  fa uns anys que ho posen a les seves ampolles de blanc i rosat.
Image

Els vins novells de Portell estan elaborats amb una selecció de raïm blanc, el blanc, i amb trepat el rosat

Un altre dels reptes dels cellers de l'Associació és aconseguir que els cellers arribin a temps per presentar els vins per Sant Martí. En els darrers anys hi ha cellers que han d'improvisar amb etiquetes provisionals, a l'espera de rebre les definitives. És un vi tan ràpid que trastoca els plans dels cellers, dels dissenyadors i dels que enganxen les etiquetes. És el cas del celler de Sanuí (DO Costers del Segre) que aquest any ha presentat un vi blanc novell. En aquest article no hem rebut la seva ampolla a temps. Som víctimes, també, de la rapidesa del novell.Image

El novell se'n va de gira

Del dissabte 13 de novembre al dissabte 4 de desembre podreu tastar els vins novells de l'Associació gràcies a una iniciativa amb The Wine Truck. Un remolc s'anirà instal·lant en diferents places i carrers per portar la festa del novell arreu de Catalunya. Els vins es poden consumir amb copes de cristall, a preus molt populars. "El novell és una festa i cada cop que s'obren les portes de la Wine Truck en farem una", assenyala Rafel Pino, un dels portaveus de l'Associació. Consulta el calendari.
 
Dissabte 20 de novembre
Palafrugell (Baix Empordà)
Horari: de 11:30 a 14:00 i de 17:00 a 20:00
Lloc: Plaça de l’Església

Diumenge, 21 de novembre
Montblanc (Conca de Barberà)
Horari: d’11:00 a 19:00 h
Lloc: Plaça 1 d’octubre

Dissabte, 27 de novembre
Torelló (Osona)
Horari: de 17:00 a 20:00 h
Lloc: terrassa del Bar l’Animal, Plaça Vella

Diumenge, 28 de novembre
Barcelona (Barcelonès)
Horari: d’11:00 a 16:00 h
Lloc: Celler El Tros, carrer Mallorca 303

Divendres, 3 de desembre
Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
Horari: a definir
Lloc: Alçavins, carrer Anselm Clavé 19

Dissabte, 4 de desembre
Granollers (Vallès Oriental)
Horari: 11:30 a 14:30 i de 17:00 a 20:00
Lloc: Plaça de la Corona

Image
Els cellers de l'Associació del Vi Novell, al costat del Wine Truck, que recorrerà Catalunya durant el mes de novembre i principis de desembre

Llistat dels cellers elaboradors i dels seus vins novells

1) Celler Cooperatiu d’Espolla (Espolla, DO Empordà) - Vi novell (negre)
2) Vinícola de Sarral (Sarral, DO Conca de Barberà) - Portell blanc de blancs novell (blanc) i Portell rosat trepat novell (rosat)
3) Celler Ronadelles (Cornudella de Montsant, DO Montsant) - Cap de ruc vi novell negre i Cap de ruc vi novell blanc
4) Celler Sanstravé (Solivella, DO Conca de Barberà) - Jove i roig novell (negre)
5) Covides (Vilafranca del Penedès, DO Penedès) No-Vell blanc xarel·lo (blanc)
6) Cellers Maset (La Granada, DO Penedès) - Novell (blanc)
7) Celler Carles Andreu (Pira, DO Conca de Barberà) - Trepat novell (negre)
8) Sant Josep Vins (Bot, DO Terra Alta) - Novell de Bot (negre)
9) Celler cooperatiu de La Granada (La Granada, DO Penedès) Blanc novell i Rosat novell
10) Vins Petxina (Sarral, DO Conca de Barberà) - Garrí novell (negre) i Garrí novell salvatge (negre)
11) Celler Masroig (El Masroig, DO Montsant) - Novell (negre)
12) Celler de Sanuí (Lleida, DO Costers del Segre)- El petit novell de Sanuí (blanc)
Image
Escolta la secció de ràdio que li vam dedicar a aquest article dins del programa 'El podcast de l'enoturista', amb una entrevista conjunta a la Sara Fernàndez de Wine Truck i Núria Bru, responsable d'enoturisme del Celler Masroig.