Vins en llauna: curiositats d'un format rupturista

10 Març 2023
Vins en llauna: curiositats d'un format rupturista

Els vins en llauna obren la porta a nous moments de consum, més enllà de l'ampolla de vidre de 75 centilitres. ENOTURISTA et presenta algunes curiositats, que ofereix el nou format.

ALTERNATIVA AL vidre

L'estimada ampolla de vidre presenta problemes, com la fragilitat. Durant el transport s'han d'evitar cops. Hi ha bons sistemes d'embalatge per enviar ampolles segures arreu del món. Però el volum desaconsella portar-les en espais petits, com bosses de mà, motxilles de passeig, o maletes de viatge. La llauna és més fàcil de transportar.

SOL I BEN ACOMPANYAT

Les ampolles de 750 mililitres són ideals per compartir. D’una ampolla en surten sis copes de vi. Què passa quan vols una sola copa? Hi ha taps per segellar ampolles obertes, que treuen l'aire, i permeten conservar-lo més temps. En canvi, una llauna de 250 mililitres dóna per una copa i mitja. Ideal per fer un àpat sol i amb vi.

Image

VI DE LA CASA

És una bona opció per acompanyar un àpat en un restaurant. Si l'ampolla estava oberta prèviament, un dels riscos és saber quant temps fa o si el vi s'ha conservat bé. A vegades, als menús també hi ha vins a doll. Si vols demanar vi amb marca, denominació d'origen i la garantia que l'acabés d'obrir, una llauna és una alternativa a l’ampolla.

TU BLANC, I JO NEGRE

Una altra situació habitual és que una parella, o un grup, vulgui beure vins diferents. Si un vol blanc, l'altre rosat, i l'altre negre poden demanar vins a copes, perquè no es posaran d'acord amb una ampolla per a tots. La llauna facilita que cada persona esculli el tipus de vi que li ve de gust en aquell moment, en cas que no hi hagi vi a copes.

LLAUNA I COPA 

El vi en llauna pot beure's a la mateixa copa que el vi d’una ampolla, igual que amb els refrescs o la cervesa. En llocs molt concrets, com una platja, un concert, una fira tipus Mobile World Congress, o després de fer esport, es pot beure vi directament de la llauna, perquè no és fàcil accedir a copes de vidre i difícilment trobarem un porró.Image

EL PREU ÉS EL MATEIX

A vegades els vins en llauna poden ser més cars que els vins embotellats. El cost d’omplir tres llaunes de 250 mil·lilitres és més alt que el d’omplir una ampolla de 75 mil·lilitres, amb tap de suro (o rosca) i càpsula. El vi en llauna no és més barat. Al contrari. Ara bé, segur que el vi de la llauna mai té gust a tap.

VINS JOVES I FRESCOS

Els vins en llauna no evolucionen; els d’ampolla, sí. Gràcies al tap de suro, el vi rep una micro-oxigenació que el manté viu en un recipient de vidre i pot guardar-se molts anys. El més habitual és trobar llaunes amb vins joves i frescos, pensats per un consum ràpid.

CONSUM PREFERENT

El vi no caduca, per bé que no tots els vins són per guardar (això ja és un altre tema). El vi en llauna té data de consum preferent. L’interior de la llauna d’alumini està recoberta amb una resina innòcua anomenada epoxi, que evita que l’aliment estigui en contacte amb l’alumini. S’aconsella beure la llauna abans de dos anys.

Image

CONTÉ (MENYS) SULFITS

Molts vins indiquen a l’etiqueta “conté sulfits”. És un conservant alimentari, antioxidant. Les dosis permeses són molt baixes, i no són arriscades per a la salut, excepte en casos molt concrets. Els vins en llauna han de tenir una dosi més baixa de l’habitual per a optimitzar la conservació amb epoxi.

PETJADA DE CARBONI

Les llaunes deixen una empremta de carboni menor al vidre. L’alumini és 100% reciclable, mentre que el percentatge de vidre reciclable és menor. A més, per reciclar vidre cal una temperatura de fusió superior a l’alumini. Així que l’envàs d’alumini és més sostenible que l’ampolla de vidre.  

MERCATS ECOLÒGICS

El vi en llauna té més adeptes en països amb un compromís ecològic elevat, com Suècia, Noruega o Finlàndia. Transportar vi en llauna als països escandinaus és més sostenible que fer-ho amb vidre. En un contenidor hi caben 14.000 ampolles de 750 mil·lilitres, o 95.000 llaunes. En vidre són 10.500 litres. En llaunes són 23.000. El resultat és tres vegades menys contaminació.

Image

FLASKEPLAN

Sona a danès, i ho és. A les llaunes de vi on hi trobeu l’etiqueta “PANT I KR” significa que l’estat danès paga entre 1 i 3 corones per retornar la llauna. Això va fer que els danesos batéssin un rècord a l’hora de retornar llaunes (i ampolles!) el 2021. Un repte interessant siguis, o no, un fan del moviment hygge.

LA QUALITAT DEL VI 

El vi en llauna pot veure’s per alguns com un producte de menor qualitat que el vi embotellat, igual que abans es deia del bag-in-box o del vi a doll. La qualitat d’un vi jove i fresc no depèn del format. Un vi és igual de bo (o dolent) en una ampolla de vidre, en un còmode bag-in-box, o en una llauna.

VINS AMB DO

La DO Catalunya accepta embotellar vins de qualitat i certificats en llauna. La majoria de Denominacions d’Origen catalanes encara no. Així un vi del Penedès, per exemple, del mateix celler, la mateixa vinya i fermentat a la mateixa tina, la DO Penedès el pot certificar si va en ampolla, però si va en llauna només pot ser DO Catalunya.

Image

VINS ESCUMOSOS

El cava és l’únic vi que no es pot posar (encara) en una llauna, perquè és un vi que fa la segona fermentació en ampolla. Ara bé, hi ha vins ancestrals, petillant i pét-nat que poden fermentar dins de la llauna. Els amants dels vins escumosos tenen una alternativa en llauna a la totpoderosa cervesa.

REPTES DE LA LLAUNA

El vi en llauna té camí per recórrer, sobretot en mercats tradicionals com el català, on el consum és baix i l’oferta és discreta. Les llaunes tampoc són fàcils de trobar a les botigues. Alguns dels elaboradors fan el seu vi i també l’envasen en llaunes. Però són pocs. El més habitual és comprar vi ja elaborat per un tercer i enllaunar-lo. 

EXÀMEN DE QUALITAT

Els sommeliers que han tastat vins en ampolla i en llauna no noten diferències. Tot i així, calen més estudis que verifiquin que un vi en llauna no perd propietats i es conserva intacte al llarg dels anys. Estudis com en el seu dia van necessitar els taps de rosca, o els taps de corona pels ancestrals, o el Coravin

Image

CREIXEMENT CONSTANT

El consum de vins en llauna s’ha disparat des del 2018, i és una de les tendències que apuntava recentment Wine Intelligence, un estudi mundial sobre vins. Als Estats Units és molt més generalitzat i s'en consumeix més de la meitat del món. Segons la consultora Nielsen, en els darrers anys les vendes van superar els 250 milions de dòlars. A EUA hi ha més d’un miler de cellers que n'elaboren, amb més de 4.000 referències.

RECOMANAT

Dels diferets projectes que existeixen a casa nostra us recomanem els vins del celler Castelo de Pedregosa, elaborador de vins de la DO Penedès i caves de la DO Cava, que des de fa un temps també envasa en llauna algunes de les seves referències més joves.

ImageAlyssum

Vi blanc

DO Catalunya

Muscat i Xarel·lo

2,75 €/llauna

ImageLineo

Vi blanc

Xarel·lo i Chardonnay

DO Catalunya

2,75€/llauna

ImageCenisia Rosé

Vi rosat

Garnatxa i Macabeu

DO Catalunya

2,75 €/llauna

ImageDulban

Vi negre

Ull de llebre envellit sis mesos en bótes de roure francès i dos en americà.

DO Catalunya

2.75 €/llauna

ImageMI Pét-Nat 

Xarel·lo i Malvasia de Sitges de mínima intervenció.

Un petillant natural -vi escumós elaborat amb el mètode ancestral.

4,60€/llauna

Més informació i compres a la botiga on-line de Castelo de Pedregosa.