Un Vi de Finca Qualificada és la major distinció que atorga l'INCAVI a un vi català. Hi ha 19 vins reconeguts, de parcel·les úniques i varietats autòctones. Descobreix els vins més singulars, de la mà d'ENOTURISTA.
QUÈ ÉS UN VI DE FINCA QUALIFICADA?
És el màxim reconeixement que es pot concedir a un vi català. A finals de 2023 el tenen 19 vins. Segueix llegint per consultar el llistat actualitzat. Un Vi de Finca Qualificada és el produït sota l'empara d'una Denominació d'Origen catalana, provinent d'una vinya històrica, amb unes característiques singulars especials, i que estigui ubicada en un mateix terme municipal.
REQUISITS DE VI DE FINCA QUALIFICADA
Un Vi de Finca Qualificada ha de complir amb els requisits que descriu la Llei d'Ordenació Vitivinícola, 15/2002, dels articles 20 al 27 d'un Decret aprovat el 28 de desembre de 2004. El títol exigeix que:
1) Un Vi de Finca Qualificada s'hagi produït en un entorn amb característiques geològiques i climàtiques pròpies d'una finca o parcel·la, que doni unes característiques pròpies especials, singulars i d'una qualitat excepcional.
2) El nom de la finca que donarà nom al Vi de Finca només es podrà utilitzar per designar aquell vi, i no cap altre ampolla, ni cap producte vinícola.
3) Un Vi de Finca segueix sent un vi emparat en els controls de qualitat de cada DO, o en el cas del Priorat, d'una DOQ. Llegeix més sobre quina diferència hi ha entre una DO i una DOQ. Aquest Vi de Finca Qualificada seguirà gaudint de la mateixa protecció que la resta de vins emparats en una DO.
4) L'etiqueta del vi ha de mostrar les paraules "Vi de Finca" de manera ben visible, juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.
5) El vi s'ha d'elaborar en un celler ubicat a la mateixa finca o pròxim. En cap cas, en una altra Denominació d'Origen. A més, a nivell administratiu, el titular de les vinyes ha de coincidir amb el nom del titular del celler.
6) Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO.
7) El rendiment de producció de la vinya ha de ser de com a mínim un 15% inferior al propi de la varietat en aquella DO.
8) El Vi de Finca ha d'haver obtingut una nota superior del comitè de tast respecte d'altres vins que no tenen aquesta categoria.
9) Els controls per certificar l'origen i la traçabilitat del raïm que s'obté per elaborar un Vi de Finca són superiors a la resta. S'imposa des de la vinya a la botiga. Per exemple, inclou "el control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possible rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc".
10) El celler que sol·licita un Vi de Finca ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període superior a 10 anys.
11) L'envelliment d'un Vi de Finca ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.
COM ES RECONEIX UN VI DE FINCA?
El títol l'atorga l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). Els Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen elaboren un informe previ, que avali la idoneïtat de la candidatura. La directora de l'INCAVI, Alba Balcells, fa la proposta al conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, que decideix l'aprovació de la seva concessió.
QUINS SÓN ELS DARRERS VINS DE FINCA?
En un acte celebrat el 12 de desembre de 2023 al Palau de Pedralbes de Barcelona el conseller David Mascort i la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, van lliurar cinc nous reconeixements. En total, són 19 els Vins de Finca Qualificada que hi ha a Catalunya. Els nous vins són:
Els raïms de la immortalitat, del celler Torre del Veguer, a la DO Penedès.
La Serra blanc, del celler Herència Altés, a la DO Terra Alta.
Singular blanc, del celler Collbaix, a la DO Pla de Bages.
Especial Picapoll negre, del celler Oller del Mas, a la DO Pla de Bages.
Les Tallades de Cal Nicolau, del celler Orto Vins, a la DO Montsant.
LLISTA DELS VINS DE FINCA QUALIFICADA
Els 19 Vins de Finca Qualificada que hi ha a Catalunya, ordenats cronològicament per l'any en què van rebre aquest guardó, actualizat el 12 de desembre de 2023.
1) Clos Mogador
Celler: Clos Mogador
Denominació d'Origen: DOQ Priorat
Varietats: Garnatxa negra, Carinyena i Syrah.
Terrer: Costers i petits bancals, licorella i en secà.
Edat de la vinya: Vinyes velles, algunes més de 80 anys.
Vinificació: 18 mesos en botes de 300 litres i fudre de 2.000 litres.
Vi de Finca Qualificada des del 2006
2) Vinya La Scala
Celler: Jean Leon.
Denominanció d'Origen: DO Penedès
Varietat: Cabernet sauvignon (100%).
Terrer: Sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
Edat de la vinya: 59 anys.
Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i mínim 3 anys en botella.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
3) Vinya Le Havre
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Cabernet sauvignon i Cabernet Franc.
Terrer: Superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
Edat de la vinya: 54 anys.
Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i americà i mínim 2 anys en botella al celler.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
4) Vinya Gigi
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Chardonnay (100%)
Terrer: Argilós-calcari molt compacte.
Edat de la vinya: 55 anys.
Vinificació: Criança de 6 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella al celler
Vi de Finca Qualificada des del 2013
5) Vinya Palau
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Merlot.
Terrer: Es conrea en dos tipus de sòls diferents: una part és argilós-calcari i un altre sorrenc amb presència de graves.
Edat de la vinya: 32 anys.
Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
6) Mas de la Rosa
Celler: Vall Llach
Denominació d'Origen: DOQ Priorat
Varietats: Carinyena (100%).
Terrer: Costers i petits bancals, en vas i en secà.
Edat de la vinya: vinyes centenàries.
Vinificació: Criança de 14 mesos en botes de 300 litres de fusta nova de roure francès, amb un torrat lleuger i mitjà de gra fi.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
7) Teixar
Celler: Vinyes Domènech
Denominació d'Origen: DO Montsant
Varietats: Garnatxa peluda (100%)
Terrer: Sòls pedregosos argilós-calcaris, costers de pendent 10-35%.
Edat de la vinya: 70 anys.
Vinificació: Llevats espontanis i vinificació en botes de 500 i 300 litres. 14 mesos de criança en botes velles de roure francès.
Vi de Finca Qualificada des del 2015
8) Arnau Oller
Celler: Heretat Oller del Mas
Denominació d'Origen: Pla de Bages
Varietats: Merlot i Picapoll negre.
Terrer: Pendents suaus, terrenys franc-argilosos i secà.
Edat de la vinya: Una mitjana de 27 anys.
Vinificació: Botes noves de roure francès d’Allier de 500 litres de 12 mesos. Criança en ampolla de 12 mesos.
Vi de Finca Qualificada des del 2015
9) Abadal 3.9
Celler: Abadal
Denominació d'Origen: DO Pla de Bages
Varietats: Cabernet sauvignon i Syrah.
Terrer: Francoargilós amb presència de pedra calcària.
Edat de la vinya: Més de 30 anys.
Vinificació: 14 mesos de criança en botes de roure.
Vi de Finca Qualificada des del 2016
10) Clos Fontà
Celler: Mas d'en Gil.
Denominació d'Origen: DOQ Priorat.
Varietats: Garnatxa negre i carinyena.
Terrer: Costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat de la vinya: Ceps plantats des del 1931 fins al 1970.
Vinificació: 14 mesos en botes de 1.500 i 225 litres. Criança en ampolla durant 36 mesos, aproximadament.
Vi de Finca Qualificada des del 2018
11) Coma Blanca
Celler: Mas d'en Gil.
Denominació d'Origen: DOQ Priorat.
Varietats: Garnatxa blanca i Macabeu.
Terrer: Costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat dels ceps: De mitjana, entre 75 i 80 anys.
Vinificació: Sis mesos en botes de 500 litres. Criança en botella durant 18 mesos, aproximadament.
Vi de Finca Qualificada des del 2018
12) Mas Edetària Selecció
Celler: Edetària.
Denominació d'Origen: DO Terra Alta.
Varietats: Garnatxa peluda, garnatxa fina i carinyena
Terrer: vinyes en un entorn amb boscos en terra de “còdols”, “tapàs” i “tapàs blanc” segons varietat.
Edat de la vinya: Més de 40 anys
Vinificació: Criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 i 500 litres.
Vi de Finca Qualificada des del 2020
13) Avi Ton
Celler: Eudald Massana.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Xarel·lo /100%).
Terrer: Vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945.
Edat de la vinya: 77 anys
Vinificació: La fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares.
Vi de Finca Qualificada des del 2022
14) Vd'O2
Celler: Vinyes d'Olivardots.
Denominació d'Origen: DO Empordà
Varietats: Carinyena
Terrer: Vinya sorrenca al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, a 90 metres d’altitud.
Edat de la vinya: Plantada el 1909
Vinificació: Criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar.
Vi de Finca Qualificada des del 2022
Amb aquest reconeixement, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i l’INCAVI concedeix el màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català, una garantia del treball continuat a la vinya i de l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen.
MILLORS VINS DE LA HISTÒRIA
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort, ha posat de manifest que amb aquestes cinc noves distincions es fa palès que “Catalunya està elaborant els millors vins de la història. Vins que són resultat d’esforços de molts actors diferents: cellers, productors i elaboradors. Des del Govern treballem per promoure i destacar aquesta realitat, perquè el món del vi aporta més que un gran producte, una cultura i una forma de vida.”
Els vins de finca qualificada “són la demostració que l’excel·lència és el camí. Garanteixen la continuïtat i el desenvolupament de l’activitat al món rural. Són un símbol de compromís amb la vinya i la producció agrícola sostenible en el temps”, ha afirmat el conseller.
CATALUNYA, UN GRAN PAÍS DE VINS
Balcells ha volgut destacar la bona feina i la implicació dels cellers que aconsegueixen aquesta distinció i que esdevenen “el vèrtex qualitatiu i el màxim exponent del vincle amb el seu territori, aquests vins representen una identitat molt concreta, al mateix temps que un exemple de l’autenticitat de les seves creacions que ens permet posicionar Catalunya com el gran país de vinyes i vins que és”. També ha assegurat que continuaran “treballant per vestir el vi de cultura i de qualitat. Coneixedors de l’excel·lència que es busca a cada denominació d’origen catalana”.
El reconeixement de Vi de Finca Qualificada és, segons Alba Balcells, “un projecte per augmentar el prestigi del vi català i el sector”, ja que es tracta de la màxima distinció que pot aconseguir un vi elaborat a Catalunya i prova el treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen. Balcells ha afegit que és "un projecte pensat com una palanca per augmentar el prestigi del vi català i del sector en conjunt. Que ajudi a generar cercles virtuosos."
Després de l'acte de lliurament dels reconeixements es va fer un tast amb els nous Vins de Finca, de la mà de Toni Albiol, Millor Sommelier de Catalunya 2023.
HORITZÓ 2025
Des que es va aprovar el Pla estratègic #HoritzóINCAVI2025, el juliol de 2022, aquesta agenda inclou un projecte estratègic específic transformador d’impuls dels vins de finca qualificada, que busca posar en valor el territori i les persones que el treballen i vol promoure la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins de Catalunya. En aquest temps, s’han incorporat dos nous vins de finca qualificada l’any 2022 i cinc aquest any 2023, un exemple que el vi català està en un moment esplèndid pel que fa la producció de qualitat.