Els Vins de Finca Qualificada de l'INCAVI
Què és un Vi de Finca Qualificada?
És el màxim reconeixement que es pot concedir a un vi català, que només tenen 14 vins. Un Vi de Finca Qualificada és el produït sota l'empara d'una Denominació d'Origen catalana, provinent d'una vinya històrica, amb unes característiques singulars especials, i que estigui ubicada en un mateix terme municipal.
Quins requisits s'exigeixen als Vins de Finca Qualificada?
Un Vi de Finca Qualificada ha de complir amb els requisits que descriiu la Llei d'Ordenació Vitivinícola, 15/2002, dels articles 20 al 27 d'un Decret aprovat el 28 de desembre de 2004. El títol exigeix que:
1) Un Vi de Finca Qualificada s'hagi produït en un entorn amb característiques geològiques i climàtiques pròpies d'una finca o parcel·la, que doni unes característiques pròpies especials, singulars i d'una qualitat excepcional.
2) El nom de la finca que donarà nom al Vi de Finca només es podrà utilitzar per designar aquell vi, i no cap altre ampolla, ni cap producte vinícola.
3) Un Vi de Finca segueix sent un vi emparat en els controls de qualitat de cada DO, o en el cas del Priorat, d'una DOQ. Llegeix més sobre quina diferència hi ha entre una DO i una DOQ. Aquest Vi de Finca Qualificada seguirà gaudint de la mateixa protecció que la resta de vins emparats en una DO.
4) L'etiqueta del vi ha de mostrar les paraules "Vi de Finca" de manera ben visible, juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.
5) El vi s'ha d'elaborar en un celler ubicat a la mateixa finca o pròxim. En cap cas, en una altra Denominació d'Origen. A més, a nivell administratiu, el titular de les vinyes ha de coincidir amb el nom del titular del celler.
6) Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO.
7) El rendiment de producció de la vinya ha de ser de com a mínim un 15% inferior al propi de la varietat en aquella DO.
8) El Vi de Finca ha d'haver obtiongut una nota superior del comitè de tast respecte d'altres vins que no tenen aquesta categoria.
9) Els controls per certificar l'origen i la traçabilitat del raïm que s'obté per elaborar un Vi de Finca són superiors a la resta. S'imposa des de la vinya a la botiga. Per exemple, inclou "el control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possible rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc".
10) El celler que sol·licita un Vi de Finca ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període superior a 10 anys.
11) L'envelliment d'un Vi de Finca ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.
Com es reconeix un Vi de Finca Qualificada?
El títol l'atorga l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). Els Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen elaboren un informe previ, que avali la idoneïtat de la candidatura. El director/a de l'INCAVI fa la proposta al conseller/a d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que decideix l'aprovació de la seva concessió.
quins són els darrers vins de finca qualificada?
El vi Avi Ton, un 100% xarel·lo del celler Eudald Massana i V d’O 2 del Celler Vinyes d’Olivardots, 100% varietat carinyena, han estat els darrers Vins de Finca Qualificada a rebre el reconeixement, el 12 de desembre de 2022, en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona. L'Avi Ton és el cinquè Vi de Finca Qualificada de la DO Penedès i el V d'O 2 suposa l’entrada de la DO Empordà en aquesta llista de vins insígnia del territori. Amb aquest reconeixement, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i l’INCAVI concedeix el màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català, una garantia del treball continuat a la vinya i de l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen.
Els responsables d’aquests dos cellers han rebut el diploma de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, i de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona, i en el qual també s’ha fet entrega dels diplomes als altres 12 vins que ja comptaven amb aquesta distinció.
Teresa Jordà ha apuntat que “els Vins de Finca Qualificada són un element essencial per a l’augment de la notorietat, prestigi, i estructuració dels segments més consolidats del conjunt del vi català. També són una aposta decidida per tal de reforçar la nostra estratègia per millorar el posicionament de tots els vins catalans”.
Alba Balcells ha volgut destacar que “actualment Catalunya produeix els millors vins de la seva història. El projecte de Vins de Finca Qualificada vol ser un motor per augmentar el prestigi i la visibilitat del sector en el seu conjunt, per això, el nostre objectiu de cara al 2025 és que tot el territori hi estigui representat”.
Quants vins de Finca Qualificada hi ha a Catalunya?
Actualment són 14 vins, de 10 cellers, de 6 Denominacions d'Origen.
TEIXAR
Celler: Vinyes Domènech
Denominació d'Origen: DO Montsant
Varietats: Garnatxa peluda (100%)
Terrer: Sòls pedregosos argilós-calcaris, costers de pendent 10-35%.
Edat de la vinya: 70 anys.
Vinificació: Llevats espontanis i vinificació en botes de 500 i 300 litres. 14 mesos de criança en botes velles de roure francès.
Vi de Finca Qualificada des del 2015
VINYA LA SCALA
Celler: Jean Leon.
Denominanció d'Origen: DO Penedès
Varietat: Cabernet sauvignon (100%).
Terrer: Sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
Edat de la vinya: 59 anys.
Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i mínim 3 anys en botella.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
VINYA LE HAVRE
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Cabernet sauvignon i Cabernet Franc.
Terrer: Superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.
Edat de la vinya: 54 anys.
Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i americà i mínim 2 anys en botella al celler.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
VINYA GIGI
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Chardonnay (100%)
Terrer: Argilós-calcari molt compacte.
Edat de la vinya: 55 anys.
Vinificació: Criança de 6 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella al celler
Vi de Finca Qualificada des del 2013
VINYA PALAU
Celler: Jean Leon.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Merlot.
Terrer: Es conrea en dos tipus de sòls diferents: una part és argilós-calcari i un altre sorrenc amb presència de graves.
Edat de la vinya: 32 anys.
Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
AVI TON
Celler: Eudald Massana.
Denominació d'Origen: DO Penedès.
Varietats: Xarel·lo /100%).
Terrer: Vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945.
Edat de la vinya: 77 anys
Vinificació: La fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares.
Vi de Finca Qualificada des del 2022
Abadal 3.9
Celler: Abadal
Denominació d'Origen: DO Pla de Bages
Varietats: Cabernet sauvignon i Syrah.
Terrer: Francoargilós amb presència de pedra calcària.
Edat de la vinya: Més de 30 anys.
Vinificació: 14 mesos de criança en botes de roure.
Vi de Finca Qualificada des del 2016
ARNAU OLLER
Celler: Heretat Oller del Mas
Denominació d'Origen: Pla de Bages
Varietats: Merlot i Picapoll negre.
Terrer: Pendents suaus, terrenys franc-argilosos i secà.
Edat de la vinya: Una mitjana de 27 anys.
Vinificació: Botes noves de roure francès d’Allier de 500 litres de 12 mesos. Criança en ampolla de 12 mesos.
Vi de Finca Qualificada des del 2015
CLOS FONTÀ
Celler: Mas d'en Gil.
Denominació d'Origen: DOQ Priorat.
Varietats: Garnatxa negre i carinyena.
Terrer: Costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat de la vinya: Ceps plantats des del 1931 fins al 1970.
Vinificació: 14 mesos en botes de 1.500 i 225 litres. Criança en ampolla durant 36 mesos, aproximadament.
Vi de Finca Qualificada des del 2018
COMA BLANCA
Celler: Mas d'en Gil.
Denominació d'Origen: DOQ Priorat.
Varietats: Garnatxa blanca i Macabeu.
Terrer: Costers i petits bancals, llicorella i en secà.
Edat dels ceps: De mitjana, entre 75 i 80 anys.
Vinificació: Sis mesos en botes de 500 litres. Criança en botella durant 18 mesos, aproximadament.
Vi de Finca Qualificada des del 2018
CLOS MOGADOR
Celler: Clos Mogador
Denominació d'Origen: DOQ Priorat
Varietats: Garnatxa negra, Carinyena, Cabernet sauvignon i Syrah.
Terrer: Costers i petits bancals, licorella i en secà.
Edat de la vinya: Vinyes velles, algunes més de 80 anys.
Vinificació: 18 mesos en botes de 300 litres i fudre de 2.000 litres.
Vi de Finca Qualificada des del 2006
MAS DE LA ROSA
Celler: Vall Llach
Denominació d'Origen: DOQ Priorat
Varietats: Carinyena /100%).
Terrer: Costers i petits bancals, en vas i en secà.
Edat de la vinya: vinyes centenàries.
Vinificació: Criança de 14 mesos en botes de 300 litres de fusta nova de roure francès, amb un torrat lleuger i mitjà de gra fi.
Vi de Finca Qualificada des del 2013
MAS EDETÀRIA SELECCIÓ
Celler: Edetària.
Denominació d'Origen: DO Terra Alta.
Varietats: Garnatxa peluda, garnatxa fina i carinyena
Terrer: vinyes en un entorn amb boscos en terra de “còdols”, “tapàs” i “tapàs blanc” segons varietat.
Edat de la vinya: Més de 40 anys
Vinificació: Criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 i 500 litres.
Vi de Finca Qualificada des del 2020
v d'o 2
Celler: Vinyes d'Olivardots.
Denominació d'Origen: DO Empordà
Varietats: Carinyena
Terrer: Vinya sorrenca al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, a 90 metres d’altitud.
Edat de la vinya: Plantada el 1909
Vinificació: Criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar.
Vi de Finca Qualificada des del 2022