El vi engreixa? Quantes calories té cada copa?

08 Setembre 2022
El vi engreixa? Quantes calories té cada copa?

Descobreix quantes calories tenen els diferents tipus de vi de la mà de Mrs. Vin i la DO Catalunya

EL VI SÍ ENGREIXA

El vi conté alcohol i l'alcohol engreixa. D'això no hi ha cap dubte. També engreixa el brandi, el whiski i la ginebra. De fet, l'única beguda que contribueix a aprimar-se és l'aigua.
 

QUANTES CALORIES TÉ CADA VI?

El vi aporta menys calories del que ens pensem i sobretot la xifra és molt variable en funció del tipus de vi. En xifres generals, una copa estàndar de vi pot contenir entre 100 i 170 calories i això depén de diferents factors com són:

-el grau alcohòlic
-el tipus de vi i el sucre que conté

Image
 

L'ALCOHOL ÉS EL MÉS IMPORTANT

La norma està molt clara: com més grau alcohòlic té un vi, més engreixa. L'explicació és senzilla: l'alcohol és, després dels greixos, el segon aliment que aporta més kilocalories al metabolisme. En concret, aporta 7 calories per gram que és el 10% del que consumim en una dieta normal. Els greixos aporten el màxim: fins a 9 calories per gram. 


EL SUCRE TAMBÉ IMPORTA

L'alcohol és el que més influeix en les calories que té un vi però el sucre residual també té el seu paper. Aquest sucre és el que queda després del procés de fermentació, que ha transformat la majoria del sucre del raïm en alcohol. Com menys sucre residual tingui una copa, més "light" serà. Hi ha una important variabilitat calòrica en funció de si el vi ha passat o no per dipòsit i si és sec o dolç. HI ha algunes normes que poden ajudar a entendre-ho:
- Un vi jove sol tenir més sucre que un vi envellit.  
- Un vi afruitat sol tenir més sucre que un vi més sec. 

Image


LA PRIMERA POSICIÓ ÉS PELS VINS DOLÇOS

Les calories d'una copa també varien molt segons si és blanc, negre o rosat. Hem fet unes equivalències que ho faciliten:

-Una copa de vi blanc sol tenir unes 100 kilocalories. Això equival a una poma.
-Una copa de vi negre acostumar a aportar unes 150 kilocalories, que és el mateix que aporta un plàtan a l'organisme.
-Una copa de vi rosat està a la meitat: unes 125 kilocalories.

Els vins que més engreixen son els vins dolços, que poden aportar unes 200 calories per cada copa. És el mateix que menjar-se un dònut. 

Per sort, els vins aporten calories i també nutrients que procedeixen de la pell del raïm i que són minerals i antioxidants. 


Un article fet amb la col·laboració de la DO Catalunya.    

Agraïments a l'hotel boutique Mas La Boella.