Vimblanc, el vi dolç renascut de l'oblit a Vinebre

30 Setembre 2019
Vimblanc, el vi dolç renascut de l'oblit a Vinebre

El vimblanc és un vi dolç elaborat amb panses, típic de l'Ebre i el Priorat, que ha renascut a Vinebre, un poble de la Ribera d'Ebre. Vinebre celebra cada any la Fira del Vimblanc, una oportunitat única de tastar i conèixer la història d'aquest vi dolç.

QUÈ ÉS EL VIMBLANC?

El vimblanc és un vi dolç tradicional de les Terres de l'Ebre i el Priorat. La principal característica diferencial és que s'elabora amb raïm assecat, no raïm acabat de collir. El vimblanc és un vi de panses. Els grans de raïm frescos es deixen assecar a sol i serena, entre dues i tres setmanes depenent del lloc, fins que queden pansificats. Per això els grans de raïm s'escampen en canyissos, o sobre teles obertes com mosquiteres. Puntualment els grans de raïm s'han d'anar girant, perquè s'assequin completament.

ELABORACIÓ DEL VIMBLANC

Un cop el raïm s'ha pansificat, els grans es premsen. El rendiment és d'aproximadament 20 o 25 litres de most per cada 100 quilos de raïm. El premsat dóna un líquid daurat, de color castany clar, que després aromes de panses, orellanes i mel. El most de vimblanc sol fermentar en bótes de roure, d'entre 50 i 100 litres de capacitat, com a mínim 12 mesos. L'envelliment també sol fer-se amb el mètode de les soleres, deixant una part del vimblanc fermentat a les bótes, i reomplint-lo amb el vimblanc de l'any.

ImageNOTA DE TAST DEL VIMBLANC    

Un cop envellit, el vimblanc és un vi dolç molt aromàtic. Depenent de la seva criança pot presentar un color a la copa que va del groc daurat fins al castany, amb una llàgrima marcada. Al nas evoca aromes de panses, orellanes i fruits secs, que en funció del la bota poden aportar torrats, vainilles, o altres aromes terciaris. En boca és dens, amb un dolç intens. És ideal per acompanyar a les postres, amb fruits secs, carquinyolis, o xocolates. To i que també s'acompanya de formatges i foies que tinguin cos i presència.

ELS ORÍGENS DEL VIMBLANC

Els historiadors coincideixen a situar l'origen del vimblanc en els monjos cartoixans d'Escaladei, al Priorat, tot i que hi ha diferents teories. Una de les més exteses és que els monjos van eixamplar les seves contrades fins a la Ribera d'Ebre. A Vinebre sembla que és dels llocs més antics on s'elaborava Vimblanc. Prova de la seva influència és l'ermita de Sant Miquel, reconstruïda pels cartoixans el 1680, on a finals del s.XX s'hi feien aplecs on es tastava el vimblanc. Tot i que el seu orígen també podria ser romà.

ImageEL VIMBLANC DE VINEBRE

Vinebre, un municipi de 400 habitants de la Ribera d'Ebre ha fet renèixer el vimblanc de l'oblit. Cada any, a primers d'octubre des del 2017, s'hi celebra la Fira del vimblanc. La idea original es va gestar entre un grup d'amics el 2016. En aquell moment només tres o quatre cases particulars seguien elaborant vimblanc com ho feien els avis, i ells temien que quan els més grans ja no hi fossin, la tradició es perdés. En aquell grup hi havia, entre d'altres, Xavier Miró i Sandra Rico, enòloga i futura regidora de Vinebre.

FIRA DEL VIMBLANC 

Quan aquell grup d'amics van demanar col·laboració a l'Ajuntament l'alcaldessa, Gemma Carim, els va donar suport. A Vinebre hi ha una escola rural, on hi ha matriculats 40 alumnes, entre infantil i primària. “Se’ns va acudir que els nens de l’escola les Eres aprenguessin a elaborar vimblanc”, comenta la regidora de Vinebre Sandra Rico, que també és enòloga. “El vimblanc va passar dels besavis als nets”, resumeix l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim. Així va nèixer la primera edició de la fira, amb un fort protagonisme dels alumnes del poble, ajudats pels més grans, que seguien elaborant el vimblanc al garatge.

Image

LA TRADICIÓ DE VINEBRE

La història de Vinebre no és diferent a la de la Ribera d'Ebre. Gent del camp a la fàbrica, despoblació, pèrdua dels costums. El vimblanc s'havia anat perdent. Elaborar-lo no és fàcil, i en els últims anys el consum de vi dolç havia caigut en picat.  “Vinebre té un microclima especial”, segons Sandra Rico. A l’estiu fa calor i a l’hivern molt fred. El riu manté humit l’ambient i la la boira. Aquesta humitatfa que el raïm s’assequi a Vinebre com enlloc a la terra.

EL VIMBLANC DELS CELLERS

Un dels pocs cellers que elaborava vimblanc era la Cooperativa de Vinebre, que va deixar de fer-lo el 1999. El 2013 Cellers Unió va comprar la cooperativa. Un dels treballadors de la Cooperativa va ‘salvar’ el Vimblanc, sense saber-ho. Ho explica l’enòleg de Cellers Unió, Josep Anton Llaquet. “Quan vam adquirir la Cooperativa, el 2013, vam veure sis barriques de Vimblanc amb soleres de 15 anys”. El treballador, fill de Vinebre, els insistia per continuar-lo fent, amb una vinya petita de Pedro Ximénez. El resultat és el Vimblanc de Cellers Unió, un vi dolç envellit amb soleres de color daurat i un gust més oxidat.

ImageDELS AVIS ALS NETS

Un altre dels cellers de Vinebre és Molí de Rué. L'enòloga, Noemí Poquet, explica que son iaio li havia comentat que el feien amb Pansal (Xarel·lo), però ara gairebé no en queda. Ara al celler l’elaboren amb Macabeu, que és una de les varietats admeses per a la DO Tarragona. Aquest vimblanc fermenta en dipòsits d’acer inoxidable, i passa a les barriques, on hi reposa una part del vimblanc d'anyades anteriors. El vimblanc de Molí de Rué és dels més coneguts, Sol i Serena. El 2019 van quanyar el "Premi Vinari a la tradició vitivinícola de Catalunya" per la recuperació del vimblanc.

VIMBLANC EN PERILL D'EXTINCIÓ

Tot i que a Vinebre, el vimblanc s'ha pogut rescatar de l'oblit, "a molts llocs del Priorat és un vi que està en perill d'extinció", assegura Àngel Teixidó, cellerer de Cellers Unió. Tot i que se'n té constància d'elaboracions particulars a diferents municipis de la comarca, avui en dia s'està perdent. Una de les claus de Vinebre ha estat connectar-ho amb els més joves. “A Vinebre som una societat petita i és fàcil per nosaltres transmetre aquests valors”, explica l’alcaldessa. Els alumnes són els nous ‘elaboradors’ de Vimblanc. I tots els beneficis de les ampolles van a favor d'iniciatives de l'escola. 

EL FUTUR DEL VIMBLANC

“Ara estem fent un gran producte i el podrem portar on sigui”, considera orgullosa Gemma Carim, l’alcaldessa. En xifres, el vimblanc és una joguina d’edició molt limitada. Molí de Rué n’embotella unes 500 ampolles i Cellers Unió prop de 300 (de mig litre!). La regidora Sandra Rico considera que "és important haver-lo rescatat de l'oblit, i tant de bo en un futur pugui ser un vi que es tasti més enllà de la comarca, en taules de restaurants bons, a les grans ciutats". Llavors el vimblanc seria un vi renascut de l'oblit. 

Un article escrit amb el suport de l'Ajuntament de Vinebre. Imatges cedides per Auberge digital.

ARTICLES RELACIONATS

La Fira del Vimblanc arriba a la setena edició el 2014.

Enoturisme a la Ruta del Vi de la DO Tarragona.