Manel Figueras, assessor vitivinícola i especialista en enoturisme, raona sobre el paper del turisme regeneratiu a ENOTURISTA. El visitant i la gent de cada lloc seran capaços de revertir la petjada causada a la natura?
QUÈ ÉS EL TURISME REGENERATIU?
Per entendre el concepte de "turisme regeneratiu", primer cal entendre que és la regeneració. Els èssers humans hem tingut una relació històrica amb la natura. Gairebé sempre hem mantingut una "relació extractiva", en què els humans hem prioritzat el benefici propi, en molts casos sense ser conscients de l'impacte. Els experts consideren que, si seguim consumint recursos naturals al mateix ritme que en les darreres dècades, al 2050 la humanitat necessitarà gairebé tres planetes per a satisfer les seves "necessitats de consum".
PETJADA ECOLÒGICA I REGENERACIÓ
Des de fa uns anys hem pres consciència de la petjada ecològica que deixem en cada acció que fem. Doncs bé, actualment la petjada que deixem és major que la capacitat d'autoregenerar-se del planeta Terra. Per això els especialistes coincideixen a opinar que la regeneració ha de passar per canviar la mentalitat mecanicista (que creu que la única relació entre l'home i la natura és de treure'n profit) i girar cap cap a una mirada molt més orgànica, on l'èsser humà s'integra amb els sistemes vius, i reconnecta amb el món natural. Passar de la cultura de l'extracció a una cultura de retorn al territori.
QUÈ EN DIUEN ELS EXPERTS?
"La regeneració passa d'extraure riquesa del sistema natural a generar benestar. És l'acte conscient de generar impactes positius". (...) "En regeneració no es tracta de menys, sinó de fer més d'aquelles coses que importen: més salut, vitalitat, harmonia, diversitat, equitat, oportunitats, inclusió, productivitat,..." (Anna Pollock, investigadora, estratega i especialista en turisme internacional).
"La regeneració és un procés d'involucar amb el propòsit de curar els sistemes vius (humans i natura) per fer néixer un nou esperit per a participar conscientment en expandir el procés de curació". (Bill Reed, cofundador del LEED Green Building Rating System, i membre fundador del US Green Building Council)
EL TURISME POT AJUDAR A LA REGENERACIÓ?
El turisme regeneratiu és un moviment que va més enllà de la sostenibilitat. Aquesta proposta de desenvolupament turístic percep els territoris, ciutats i paisatges com a organismes vius, i es focalitza en la relació de les persones, (locals i visitants), amb l'ecosistema que els envolta i les experiències que viuen ambdues parts. En aquest sentit, el turisme regeneratiu vetlla pel respecte al territori i la comunitat local. És una recerca constant de generar impacte positiu en la interacció entre la comunitat d'acollida i els visitants per oferir una experiència més humana. Per augmentar la posada en valor dels recursos naturals que permetin experiències úniques.
DESENVOLUPAR TRES RELACIONS
Entre els principis del turisme regeneratiu destaquen tres relacions:
- la relació de l'èsser humà amb si mateix
- la relació dels èssers humans entre ells
- la relació de l'èsser humà amb la terra
Desenvolupar aquestes tres relacions és primordial en una experiència plenament regenerativa.
QUÈ ÉS UNA EXPERIÈNCIA TURÍSITICA REGENERATIVA?
És una activitat on tots els organismes estan interrelacionats. Una experiència que, des de l'origen busca la generació conscient d'impactes positius per a la comunitat local, el seu entorn, i el visitant. Per això la comunitat receptora ha d'estar integrada en el disseny de l'experiència, perquè ha d'honrar i alinear-se amb la seva cultura, costums, història i biodiversitat. S'ha d'assegurar un benefici per a ells i el seu territori. De la mateixa manera que han d'existir els moments d'interacció entre visitants i residents, hi ha d'haver moments que generin vincles, connexions profundes, que prèviament s'han de planificar en el disseny de l'experiència.
COM SÓN LES EXPERIÈNCIES REGENERATIVES?
Pel viatger és una experiència transformadora, ja que pren consciència de la seva integritat com a part d'un sistema i participa en l'experiència (no com a un agent extern), sinó que experimenta. I ho fa a través de les tres relacions. A més l'experiència ha de posar en valor el sentit de pertinença al lloc. El turisme regeneratiu busca redescobrir el lloc, prestant atenció a les seves particularitats, diversificicant, descobrint allò que el fa únic...
COM FOMENTAR EL TURISME REGENERATIU?
Hem de recordar que regenerar és produir de nou una cosa que s'havia destruit o danyat. A la pregunta de com fomentar una activitat turística que beneficii a totes les persones i éssers vius la resposta ha de ser: generant un impacte de valor positiu al sistema. Dissenyant una activitat que canvïiel model actual, produïnt un benefici sa, nutritiu i equitatiu a tots els organismes vius involucrats al territori.
EL TURISME REGENERATIU NO ÉS...
- Una nova manera d'anomenar el "turisme sostenible".
- Una tipologia de turisme, com pot ser l'ecoturisme.
- Fer activitats per restaurar, o compensar la petjada de carboni.
- Sustentar el que ja tenim, mantenint el nostre status quo.
- -Tan sols que el visitant deixi el lloc millor del que l'ha trobat.
EL TURISME REGENERATIU SÍ ÉS...
- Un canvi de mentalitat, o paradigma, del que venim fent fins ara.
- El turisme donant suport als sistemes socials i ambientals del lloc, aprofitant el seu potencial per a regenerar-se.
- Un moviment que questiona el nostre status quo i ens motiva a qüestionar el desenvolupament de les nostres organitzacions.
- Posar a la natura al centre del disseny regeneratiu perquè l'èsser humà co-evolucionoi amb ella.
PRODUCTE O SERVEI TURÍSTIC CLÀSSIC
Basat en un intercanvi. Aporta beneficis al consumidor i recursos al proveïdor. Generalment no exigeix implicació o aprenentatge. El visitant és el protagonista i destinatari del consum turístic. Preval la satisfacció del client. " El client sempre té la raó"
EXPERIÈNCIA TURÍSTICA REGENERATIVA
Es basa en un compartir i generar connexions en un sistema integrat. Aporta beneficis al consumidor, la comunitat, el promotor de l'experiència, i el medi ambient. Requereix implicació de tots els participants. Fomenta un aprenentatge individual i conjunt. El visitant participa de manera conscient dins una estructura social, natural i productiva interrelacionada. Preval la contribució al destí.
COM AVALUAR LES EXPERIÈNCIES REGENERATIVES?
1) Es concep i crea el producte amb l'objectiu de regenerar un teixit danyat o desaparegut
2) L'experiència genera un impacte positiu social i/o medioambiental.
3) Existeixen moments d'interacció i connexió directa entre la comunitat i els visitants.
4) Els visitants s'implica en un procés de transformació durant l'experiència.
5) L'experiència turística posa en valor el sentit de pertinència del lloc.
EXEMPLES
DeltaPolet. Experiències de natura i sabers al Delta de l'Ebre. Safari Ecocultural / Inmersió Deltaica
Rukimon, rucs del Corredor. Reserva on conviuen una cinquantena de rucs al Parc Natural del Montnegre-Corredor.
Hidden City Tours. Agència de viatges de Barcelona que només contracta de guies persones que han estat o estan sense llar.
Entre elles, també hi ha cellers i elaboradors de vins a Catalunya.
L'Olivera. Projecte d'integració de persones amb capacitats diverses que elaboren vins a Vallbona de les Monges i Can Calopa (Barcelona).
Gramona. Experiències basades en la sostenibilitat, amb visita a la granja biodinàmica i l'impuls de la cultura de la biodiversitat.
Canals & Munné. Enoturisme regeneratiu a Primavera del Cava i Verema del Cava (AECAVA) i Festa de la Verema (Ruta del Vi del Penedès).
CONCLUSIONS
El turisme regeneratiu és un escenari d'oportunitats pel renaixement turístic. Plantegen grans reptes per avançar amb una millor contribució des del turisme a la societat i l'entorn. El turisme regeneratiu és vist com un nou paradigma, i model de desenvolupament. Es poden fer experiències dirigides a fer grans aportacions. A dia d'avui hi han bastants actors que ha decidit caminar pel sender de la regeneració amb molt bons resultats.
Aquest és un article escrit per Manel Figueras per ENOTURISTA, fruit de la seva experiència personal i d'un taller de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb la Srta. Marina Prat.