Enoturisme a la Vall del Corb amb la Ruta del Vi de Lleida

01 Juliol 2024
Enoturisme a la Vall del Corb amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida t'obres les portes de la Vall del Corb, una de les subzones més boniques i desconegudes, on gaudir de l’enoturisme a Lleida. Totes les parades són recomanacions d'ENOTURISTA.

ENOTURISME A LA VALL DEL CORB

La Vall del Corb és una de les set subzones de la Ruta del Vi de Lleida. Els pobles són de postal. Hi ha instal·lada una pau rural difícil de descriure. És una contrada honesta, marcada pel riu Corb, que cisella vinyes, oliveres, ametllers i camps de secà. Als nuclis habitats el patrimoni arquitectònic és antic i raonablement ben conservat. La Vall del Corb té una bellesa indòmita, que enamora a primera vista. És una sort que en aquest racó, poc massificat pel turisme, s'hi elaborin vins de la DO Costers del Segre amb una personalitat pròpia. Un espai ideal per fer enoturisme a Lleida.

MAPA D'ENOTURISME A LA VALL DEL CORB

Descobreix els cellers, restaurants, enoteques i allotjaments que hem descobert gràcies a la Ruta del Vi de Lleida. Consulta el mapa interactiu de la Vall del Corb d'ENOTURISTA per planificar la teva visita, coneixent les distàncies entre destinacions. 

CELLERS DE LA VALL DEL CORB

COOPERATIVA L'OLIVERA

ImageLa Cooperativa L'Olivera es troba a Vallbona de les Monges. El 2024 ha complert 50 anys. El celler s'ha consolidat com un dels més importants de la Vall del Corb, i de la DO Costers del Segre. A la Cooperativa L'Olivera hi trobareu vins, enoturisme i un projecte social que dóna feina a persones amb capacitats diverses, i amb risc d'exclusió social. L'Olivera està als afores de Vallbona de les Monges, que deu al seu nom al Monestir de Santa Maria de Vallbona, fundat l'any 1.153. És un dels tresors de la Ruta del Cister. Un dels seus vins més coneguts, el Missenyora, deu el nom a la forma en què les monges s'adreçaven a l'abadessa. A la Vinyeta del Missenyora, plantada amb la varietat Macabeu, en surt un vi blanc icònic, amb una ampolla blava. És el mateix color de la ceràmica amb què les monges pintaven les seves obres. A la vinya hi ha bocins de ceràmica blava escampats.   ImageUna de les activitats d'enoturisme més destacades de la Cooperativa L'Olivera és el Tastavinyes. Sortiu del celler amb un mapa, un portacopes amb una copa de cristall, i si voleu un barret. Camineu per un itinerari fàcil, i al vostre aire. Seguint el riu Maldanell travesseu el poble, amb antics safareigs, el vetust monestir, i us endinseu en les vinyes fins a la Vinyeta del Missenyora. A cada topant us espera una ampolla de vi, perquè feu un tastet. En Gerard Martí, el nostre guia, opina que "és una activitat per deixar que s'aturi el temps, relaxar-se, i descobrir l'entorn de la Vall del Riu Corb". A l'Olivera també preparen esmorzars a la vinya: vins del celler, oli d'oliva verge extra del celler, i taules de formatges i embotits de proximitat per entaular-vos envoltats de natura, història i patrimoni.

CELLER PETIT DURANImage

Seguint la Ruta del Vi de Lleida fins a Sant Martí de Maldà trobareu el celler Petit Duran. Els pobles de la Vall del Corb competeixen en bellesa. Hi ha campanars tan alts, que sembla que s'alcin sobre els turons per dir "ep, que estic aquí!". És el cas del campanar de Sant Martí. L'entrada del celler Petit Duran es troba davant de l'església. La Sara Petit ens explica que les columnes barroques estan extranyament decorades amb gotims de raïmPetit Duran està situat en una casa senyorial. Al costat hi ha l'antic molí d'oli de la família. L'interior és elegant. Hi ha un antic celler on hi reposen botes de vi, un nou celler amb pocs dipòsits, i una sala de tast molt bonica. L'experiència us deixarà sense sentits. Bé, sense un d'ells, segur.ImageEl celler Petit Duran fa una de les experiències més originals de la Vall del Corb: un tast de vins a cegues, anomenat Blind Experience. Quan us assegueu us donaran les instruccions ben precises: on estan les copes, per quin costat serveixen els vins, en quin moment heu d'olorar i quan podreu tastar. La Sara té una filla invident, i gràcies a aquesta experiència afinaràs els sentits de l'olfacte i el tast. Són vins sorprenents. Una altra opció és un maridatge amb pernil ibèric, formatges, i altres menjars de proximitat, com els olis d'oliva verge extra que elaboren al molí familiar, molt a prop del celler. Un àpat que us haurà entrenat el paladar per seguir fent camí per la Vall del Corb.

CELLER ANALEC

Image

La pròxima parada us portarà al "poble amb el terme municipal més petit de la comarca de l'Urgell": Nalec. La vila s'alça damunt d'un turó. Com a la resta de pobles de la Vall del Corb, el paisatge és impressionant: patrimoni arquitectònic i vegetal, en un mosaic de vinya, oliveres, i ametllers. El celler Analec deu el seu nom a la nomenclatura original del poble. Una "a" de més que deixa bocabadats: Ah! Nalec! La família elabora vins i escumosos de qualitat. Una de les experiències diferencials de la visita a Analec és poder veure un degollament d'escumosos (en directe) i tast de vins. L'escumós fa la segona criança amb un tap de corona. Abans de posar-li el tap de suro i el morrió, s'han de retirar els sediments que han precipitat pacientment fins al coll de l'ampolla. El tast és fresc i directe. Quina traça que té la Susana Sansó!  

ImageLes sorpreses no acaben al celler. Les vinyes del celler Analec estan a tocar del celler. En una de les més boniques, que està encarada al campanar del poble, la família del celler prepara uns esmorzars amb tast de vins, que són impressionants. Tastem vins escumosos i tranquils, acompanyats de pa de poble, oli d'oliva verge extra, i una selecció d'embotits de proximitat: botifarra blanca, negra, llonganissa, i fins a tres classes diferents de formatges. La qualitat dels vins de la Vall del Corb és tan alta, com l'esforç que fan les famílies que us obren les portes. 

BOLDÚ VITICULTORS

ImageDe Nalec agafem la carretera en direcció Ciutadilla. D'allà el camí a Verdú té una de les carreteres rectes més llargues de la comarca (mireu-ho al Google Maps!). A Verdú primer fem parada a Boldú Viticultors. L'entrada és certament instagràmica. La portalada del celler recorda les ondulacions dels turons que hi ha a la vora de Verdú, com un mar de natura en moviment. La finca es diu La Ventallola, i és com si algú hagués obert les portes a l'oratge i el convidés a passejar entre ceps i oliveres. És una estampa impressionant del cicle de les estacions modelant el paisatge. Un disseny pensat per donar importància a la vinya, com ens expliquen en Joan Boldú, viticultor, i el seu fill Marc, enòleg.

Image

Els Boldú han passat de viticultors de raïm a elaboradors de vins, sense renunciar a l'herència que ha passat d'avis a nets: l'amor per la terra. Una estima a cor obert, que s'obre en una gran calicata al bell mig de les vinyes. Baixant per la rampa és com si entréssiu sota terra, i el sòl us expliqués històries antigues de moltes generacions. La visita culmina amb un tast dels seus deliciosos vins en un oliverar, amb vistes a un paisatge de de patchwork que, després de veure uns quants cellers, podem identificar com a 100% Vall del Corb.  

CELLER CERCAVINS

ImageCercavins és el nom del riu que voreja Verdú, un afluent del riu d'Ondara, que arriba a Tàrrega. És un bon nom per a un celler, que evoca l'aventura de cercar (i trobar) l'essència dels vins de Verdú. La Vall del Corb (i Verdú) és una zona famosa per l'elaboració de raïm, on l'ofici del pagès, arrelat a la terra, té una gran importància. Aquesta fama s'està transvassant també a l'elaboració de vins, que poc a poc han guanyat reconeixement i singularitat. Un d'ells és el Bru de Verdú, un nom fàcil de recordar i una gamma de vins que sempre satisfà els paladars, tant en la versió blanc com negre.ImageLa visita a Cercavins és recórrer part d'aquesta història, que neix a les vinyes i acaba al celler. El celler Cercavins el van fundar tres socis: Josep Hernàndez, Flavià Serret, i Josep Solé. És una experiència didàctica, on s'entèn la feina del viticultor a través d'un tast amb els cinc sentits. El sisè sentit és un sentiment de pertinença i arrelament. Fora de la visita ens acompanyen a Verdú, a fer un passeig per la vora del castell (consulteu horaris) i els vestigis patrimonials d'un poble senyorial preciós. Si us agrada passejar, aneu badant fins a trobar una cantonada tan bonica que no us serà gens estrany trobar una placa amb el nom del carrer on hi posi "racó de pensar".

ON MENJAR A LA VALL DEL CORB?

RESTAURANT CAL MENUTImage

La Ruta del Vi de Lleida al seu pas per a la Vall del Corb guarda tresors immensos com la visita a Cal Menut. És un restaurant rústic, situat a Belianes, un altre poble de postal. La Rosa Terés a la sala, i en Joan Marco als fogons posen la Vall del Corb a les estovalles. Tenen menú setmanal i una sorprenent carta, on descobrir o redescobrir el rebost de les terres de Ponent. Tastem plats elaborats amb ingredients de proximitat, des dels clàssics cargols a la llauna i salses, fins al sofisticat foie micuit d'elaboració pròpia amb melmelades i torradetes. La major part dels vins són de la Vall del Corb, o de la DO Costers, en un maridatge molt aconseguit.

ImageDe segon mengem secret d'aglà ibèric a la taronja, i espatlla de corder cuinat amb vi blanc de la DO Costers del Segre a baixa temperatura amb un vi negre de proximitat. És un dinar majúscul. Són campions dels detalls: entrats, pa de poble, oli d'oliva verge extra... i una carta de postres on no podeu deixar de tastar un clàssic de la casa: el deliciós cruixent de vainilla

ON DORMIR A LA VALL DEL CORB?

IBERIK ROCALLAURA BALNEARI

ImageL'Iberik Rocallaura Balneari és segurament l'hotel de quatre estrelles més emblemàtic de la Vall del Corb. És un resort absolutament restaurat, que conserva parets de pedra, columnes clàssiques, bellesa austera a l'interior, i unes vistes salvatges i indòmites pels finestrals. És un paisatge que cura. Les habitacions són àmplies i molt comfortables, amb un servei excel·lent. Nosaltres vam ocupar la suite, que era espaiosa i amb dues televisions panoràmiques, que no vam encendre. L'hotel disposa de menjador, sales de joc, bar, i una terrassa fantàstica. Tot i que el gran atractiu són les seves aigües termals, i els tractaments de bellesa i benestar.ImageLa Ruta del Vi també sap treure partit a l'aigua. Les instal·lacions aqüàtiques compleixen amb tot allò que es pot esperar d'un circuit termal: piscina activa, llits sota l'aigua, seients d'hidromassatge que serveixen per treballar la musculatura de l'espatlla i de les cames gràcies a la projecció d'aire a pressió. També hi ha brolladors i cascades, per relaxar la musculatura del coll i l'esquena, fins a un nivell on (encara) no arriben ni els tastos de vins, ni els excel·lents maridatges de la zona. Això és un nivell de relaxació profunda. El restaurant de l'Iberik Rocallaura ofereix menú per dinar, i sopar i un gran esmorzar per agafar forces abans de llançar-vos a fer turisme actiu. La carta de vins també té referències de la DO Costers del Segre.

MAS FOGONUSSA  

ImageUna de les alternatives als hotels són les cases de turisme rural, que us permeten viure una experiència més privada a la Vall del Corb. Una de les cases de la Ruta del Vi de Lleida és el Mas Fogonussa, un antic molí fariner del s.XVI perfectament restaurat, amb piscina a Maldà. La casa es lloga sencera, i té capacitat per entre 10 i 14 hostes. Un detall a tenir en compte pels enoturistes és que els propietaris tenen el celler Petit Duran, de Sant Martí de Maldà, que podeu visitar, o preguntar per una experiència personalitzada a la casa.ImageEl Mas Fogonussa és una casa de tres plantes, amb jardí, camp de jocs, piscina i barbacoa. El mas està envoltat per cinc hectàrees de vinyes, que proporcionen una experiència de descans de 360 graus. La casa disposa de cinc habitacions dobles (amb vistes impressionants a Maldà, Belianes i Sant Martí), cinc banys i dues cuines equipades, amb llar de foc, televisió, terrassa i wifi. La masia també una zona de descans amb sofà i billar. Una de les cuines té un forn de Pereruela, ideal per àpats amb família i amics. El Mas Fogonussa defineix la tranquil·litat rural i la pau de poble que es respira quan es fa enoturisme amb la Ruta del Vi de Lleida a la Vall del Corb.

BOTIGUES DE VINS A LA VALL DEL CORB

ENOTECA CARVIRESA

ImageEls visitants que vulguin marxar de la Vall del Corb amb les maletes plenes de vi tenen una oportunitat única a l'enoteca de Carviresa, a Tàrrega. És un espai ideal pels amants del vi, on es troben bona part de les referències de les set subzones de la DO Costers, especialment les de la Vall del Corb. Els vins estan ben distribuïts als prestatges, amb cartells que t'indiquen algunes curiositats, però si voleu arrodondir l'experiència deixeu-vos assessorar per l'Isidre Ribalta, i el seu equip. Uns especialistes a trobar els vins que esteu buscant per a cada experiència.

Image

Carviresa és botiga de vins i també té un apartat de gastronomia, amb productes de la Vall del Corb, des d'oli d'oliva verge extra a vinagres balsàmics, fins a mel i altres delicatessen. Hi ha licors, destil·lats, vins a doll, i vermuts, com els que embotella el celler Carviresa. La família és propietària de botiga i celler, que elaboren les seves pròpies marques. Abans de marxar podeu fixar-vos en la vinya que hi ha plantada davant de la botiga, a tocar de la carretera, que us connecta amb l'origen de la Vall del Corb: vinyes i vins.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

Millors experiències d'enoturisme a Lleida.

La Ruta del Vi de Lleida: turisme sostenible.