Viu la subzona del Pla d'Urgell amb la Ruta del Vi de Lleida

01 Gener 2024
Viu la subzona del Pla d'Urgell amb la Ruta del Vi de Lleida

La Ruta del Vi de Lleida us obre les portes per visitar l'Urgell, una subzona plana molt pròxima a la capital, on gaudir de l’enoturisme a Lleida. Totes les parades del viatge són recomanacions d'ENOTURISTA.

ELS CELLERS DE L'URGELL

Image

El celler Castell del Remei és un dels conjunts patrimonials més importants de Lleida. Per carretera, queda a poc menys de 20 minuts de Costers del Sió. Us recomanem que us atureu a Penelles (us ve de pas per la carretera). És un dels pobles amb més encant de la comarca, perquè té un centenar de murals que decoren les parets. És una mostra insòlita d'art rural, homenatge a l'ofici de pagès i la vida al camp. Molt a prop hi ha Castell del Remei, una antiga colònia agrícola fundada el 1780 per la família Girona, els impulsors del canal d'Urgell, tot i que els seus orígens es remunten als íbers. La visita al celler us permetrà descobrir com es va projectar un château a la francesa, on elaborar vins fins de qualitat. De fet, és el primer celler de l'Estat en elaborar vins de criança.

ImageLes instal·lacions conserven l'aire fabril amb què van ser creades, tot i que s'han modernitzat. Visiteu la botiga, la sala de tastos i la sala d'exposicions d'art. Tasteu alguns dels vins més emblemàtics del propietari, Tomàs Cusiné, com el Gotim Bru, el 1780 o les propostes del celler Tomàs Cusiné d'El Vilosell o Cérvoles, de La Pobla de Cérvoles. Després us recomanem que baixeu al celler. És una obra magnífica, amb una de les voltes catalanes més grans que existeixen al món, amb naus de criança que s'allarguen en passadissos on no sembla que passi el temps. A fora, us espera un passeig en un entorn natural preciós. Hi ha l'estany del Castell del Remei, l'antic molí, o el Santuari de la Mare de Déu el Remei. El restaurant del celler s'ha rehabilitat a finals de 2022.

PENELLES

ImagePenelles és un petit poble de 500 habitants de La Noguera, situat a la subzona de l'Urgell. Des de fa uns anys s'ha fet famós per ser el poble més instagràmic de Lleida. A les parets normals i corrents de les seves cases, magatzems agrícoles, o fins i tot estables s'hi han pintat murals artístics a les parets. És un exemple d'Street Art rural que revesteix amb orgull el poble, perquè els dibuixos tenen a veure amb gent del poble, animals, o temàtica natural, com plantes, i flors. Cada any atreu milers de visitants que es fan fotos, i ha retornat part de l'orgull perdut als seus habitants.

LA SUBZONA URGELL

La subzona de l'Urgell és una de les més petites de la Ruta del Vi de Lleida, però una de les més especials. La zona està formada pels municipis de Penelles i Preixens, i algunes parcel·les del terme municipal d'Ivars d'Urgell. Un dels grans atractius és la proximitat amb la ciutat de Lleida. L'estany d'Ivars d'Urgell és un iman natural per a tota classe d'aus que hi fan parada. A les parets de les cases del municipi de Penelles hi ha preciosos murals que recreen els ocells, la natura, les tradicions, i les persones del poble, gràcies al festival Gar-Gar, que cada any atrau milers de turistes que es volen fer fotos a les parets del poble més instagràmic de Lleida.

LA RUTA DEL VI DE LLEIDA

La Ruta del Vi de Lleida agrupa cellers, restaurants, allotjaments, serveis i espais d’interès per fer enoturisme a Lleida, amb l’aval d’ENOTURISTA. L'associació de la Ruta del Vi de Lleida aposta per un turisme enològic sostenible. Les propostes de viatge realcen la gastronomia de Lleida, especialment els vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre, o l'oli d'oliva extra verge. Els seus paisatges són rics i diversos, com els seus vins. Hi ha vinyes plantades a 200 metres sobre el nivell del mar fins a ceps que creixen a més de 1.100 metres, molt a la vora dels pics nevats dels Pirineus. Són vins de caràcter marcat per les set subzones de cultiu, que són a l'hora destinacions turístiques especials i diferents.

Un article escrit amb el suport de la Ruta del Vi de Lleida, publicat originalment el 29 de desembre de 2022.

ARTICLES RELACIONATS

Enoturisme a Lleida amb ENOTURISTA.

Millors experiències d'enoturisme a Lleida.

La Ruta del Vi de Lleida: turisme sostenible.